Snap
  • Baby
  • Mama
  • Voeding
  • baby
  • voeding
  • borstvoeding
  • fles

Borst of fles?

Ik heb mijn eigen praktijk, maar daarnaast ben ik ook nog kraamverzorgster. Een heerlijk, boeiend en intiem beroep. Helaas hoor ik nog regelmatig dingen als borstvoedingsmaffia. Dat is nu juist niet wat wij voor ogen hebben.

Zo jammer, veel moeders beginnen vol goede moed aan het geven van borstvoeding. Maar doordat wij allemaal foto's zien van blakende baby's en het lijkt of het vanzelf gaat allemaal, is een goede voorlichting onontbeerlijk. Na de bevalling mogen de baby's eerst wennen en ik neem altijd alle tijd voor het hechtingsproces en de voeding.Ook tijdens de kraamtijd zorg ik voor rust en momenten om rustig met de baby te oefenen.

Wat moeders vaak niet weten is dat het tijd kost om borstvoeding te leren geven, natuurtalenten heb je ook hoor, maar het is toch altijd weer even wennen, een kind moet het ook leren en als moeder kan je je zo onhandig voelen.Dat is normaal, je moest ook leren fietsen. Ik oefen altijd droog met een pop, die raakt nooit gefrustreerd. Soms moet je een kolf circuit ingaan om de voeding op gang te brengen en dit eist veel van de moeder, maar ook van de vader, zijn steun is van groot belang.

Na de kraamtijd haken alsnog veel moeders af, het lukt nog niet lekker, ze voelen zich onzeker en denken dan al snel dat de fles makkelijker is. Maar het is goed om te weten dat een borstvoeding na een week of vier pas lekker op gang komt, de mama wordt er handiger mee en de baby heeft ook geleerd hoe het moet. Zie de voedingsmomenten ook als rustmomenten voor jezelf, maak het je gemakkelijk, een drankje en wat fruit of lekkers erbij, liefst wel gezond, een muziekje aan en niet ondertussen tweeten of facebooken. Het zijn belangrijke momenten voor moeder en kind.

Dit geldt ook als je de fles geeft, neem de rust en tijd. Kies voor borstvoeding als je erachter staat en bedenk als je liever de fles geeft, dat je je niet hoeft te verontschuldigen hiervoor. Helaas is het niet iedere mama gegeven om goed borstvoeding te kunnen geven. Borstvoeding is het beste voor je kind hoor je overal en ook ik sta hier volop achter, maar het moet wel lukken en je moet je er goed bij voelen. Staat het je tegen of lukt het om een andere reden niet om zelf te voeden, het belangrijkste is en blijft toch vitamine L en dat kan met borst en fles. Je kindje heeft meer aan een moeder die goed in haar vel zit dan een gestresste moeder die tegen wil en dank doorzet.

Noot: Ik sta helemaal achter borstvoeding, maar wil in eerste instantie een gezonde relatie tussen moeder en kind. Daarom: volg je hart. Lukt het voeden niet en wil je graag voeden, zoek hulp bij een lactatiekundige, zij kan je helpen en tips geven.

Kies je voor de fles of lukt het niet om borstvoeding te geven, dan ben je net zo goed een goede mama.

11 jaar geleden

Ik heb bij alle 4 de kids de fles gegeven. Bewust voor gekozen. Toch zijn de flesmomenten altijd heel intiem en rustgevend voor ons geweest. Ik mis die momenten ook echt wel. Ik heb me nooit ongemakkelijk gevoeld bij het flesvoeden. Ook geen schaamte. Ik wil t best voor alle kids, maar ik kon t niet. Bij de 1e ben ik meteen weer gaan werken omdat ik zelfstandig ondernemer was. Bij de volgende heb ik er ook voor gekozen omdat ik een tweeling erg moeilijk vond en onze oudst nog geen 2 was. Mijn man was gewoon weer werken en dus moest ik t alleen doen. En bij nr 4 was t ook omdat ik t te druk vond. De oudste was 3,5 jaar en de tweeling nog geen 2. Maar goed ik ben tevreden met de mannier waarop ik het heb gedaan en heb geen spijt van de keuze gehad.

11 jaar geleden

Mooi stukje. Toen ik zwanger was wist ik in het begin niet of ik bv wilde geven. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik het wel wilde proberen. Ik heb me niet voorbereid en ik wist tot aan de eerste keer voeden van mijn dochter niet hoe ik het moest doen. In het ziekenhuis hebben ze Puk voor het eerst aangelegd, en heeft ze direct 10 min. aan beide kanten liggen drinken. Blijkbaar waren wij beide natuurtalenten, wat super vond en vind ik dat, nog steeds! Mijn tip voor andere vrouwen is, verwacht niet teveel van jezelf. Geef het een kans, maar moet het niet. Borstvoeding loopt het best als je ontspannen en relaxed bent, denk ik. Tenminste in het begin dan. Want drie weken na de geboorte van mijn dochter is mijn vader overleden, en toen was ik niet relaxed en ontspannen. Maar gelukkig is de borstvoeding goed blijven gaan. Ik besef me zeker dat ik daar ook gewoon heel erg geluk mee heb.

11 jaar geleden

Ha wat een heerlijk stukje over borstvoeding. Ik heb mijn dochtertje nu dik 2,5 jaar de borst kunnen geven. In het begin heb ik een lactatiekundige 1x thuis gehad met allerlei tips en trucks. Ideaal was dat. Ik had veel teveel melk dus ik kon tot 9 maanden steeds uit 1 borst voeden. Wat heerlijk dat er zulke mensen zijn met zoveel goede tips etc. Mijn VK adviseerde ook met vragen niet blijven zitten maar gelijk aan de bel trekken. De eerste maanden zijn zo belangrijk niet alleen voor je kindje maar ook zo voor jezelf. Mijn zusje heeft fles gevoed en daar is zeker ook veel voor te zeggen. Zij kon haar man af en toe de baby geven en zeggen; Doe jij even een flesje.... En ook dat is wel ideaal want met BV kun je dat natuurlijk niet. Het is heerlijk om je stukje te lezen.

11 jaar geleden

mooi stuk! Ik voed mijn zoontje nu al 15 maanden en ben dolblij dat het bij mij allemaal goed gelopen is, maar de eerste maanden waren erg moeilijk! Ik kreeg helaas van het CB borstvoedingsonvriendelijke adviezen waardoor de productie telkens inzakte. NA contact met een lactatiekundige is dit allemaal goedgekomen gelukkig. En ik ben het er helemaal mee eens dat niemand zich hoeft te verontschuldigen als ze voor de fles kiest, en net zo min dat je je zou moeten verantwoorden als je je kindje na 6 maanden nog steeds de borst geeft. Iedere vrouw maakt haar eigen keuzes en dat is prima. Ik zou alleen wel iedereen mee willen geven, dat als he kiest voor bortsvoeding en het niet lekker loopt, je beter meteen en lactatiekundige kunt inschakelen (of bij kleine problemen eens te kijken op borstvoeding.com of het borstvoedingsforum) want dat kan je een hoop narigheid schelen. En dat je met de fles net zo goed een band op kunt bouwen is natuurlijk helemaal waar, al vind ik wel dat moedermelk meer voordelen heeft dan KV. Maar ja, als je je er zelf niet goed bij voelt of het gaat niet goed, dan wegen die voordelen niet meer op tegen de nadelen. En dan leven wij gelukkig in een land waar KV betaalbaar is en waar je dus gewoon de keuze hebt. Daar ben ik erg blij om!