Snap
  • Baby
  • wkz
  • virussen
  • hartafwijkingen

Bloedtransfusie nr. 5

13,14,15,16,17,18 en 19 juli 2020

Het is maandag en vannacht heb je oke geslapen, wel weer het nodige gehad hiervoor maar goed het zij zo. Je lijn in je arm is gaan lekken, is door gespoten maar nog maar 1 lumme doet het. Je moet dus weer een nieuwe.. je lactaat is 1, wel heb je 38.3 koorts. Er is vast één infuus in je linker voet gezet om dat je 2 toegangen nodig hebt. Er word als ik net binnen kom weer een nieuwe longfoto gemaakt en helaas is er nog steeds geen verbetering, de arts komt later naar me toe en verteld dat je het  Rhino/enterovirus hebt en je besmet verpleegt word. 

Het is 1 uur in de middag en ze gaan proberen je lijn opnieuw te zetten, helaas lukt dit na 2x niet, je valt namelijk nergens meer te prikken .. je hebt zoveel litteken weefsel dat dit eerst allemaal moet herstellen, de arts besluit dat het dan weer in je nek moet helaas net als de centrale lijn net als het begin toen je op de IC kwam. De arts gaat zich opnieuw omkleden, dit moet namelijk steriel en ook nu gaat het niet zonder slag of stoot je geeft geen bloed terwijl de naald toch echt in je ader zit. Je word met je benen omhoog gelegd zodat alles naar je hoofdje stroomt (zie foto). Uiteindelijk na een halfuur en dus weer de nodige morfine, propofol en esmaron lukt het en zit de lijn! Je hebt mama weer flink laten schrikken elke keer als je saturatie of je hartslag een paar keer flink dipt als ze met je bezig zijn schrik ik. 

Je Hb is weer iets te laag dus uit voorzorg weer een bloedtransfusie. (nr 5) 

Al ziet de longfoto er nog steeds slecht uit je hartje doet het nog goed maar  er moeten geen hartfalen bij gaan komen want dan heb we woensdag geen leuk artsen gesprek word mij verteld. De tube is gelijk na de lijn goed gedaan en zit weer in je neus, de arts heeft met de scopie in je mond gekeken en het was wel erg rood maar niet meer zo gezwollen. Je moet van de arts op je rechter zij ze wil dan met meer druk proberen de long open te krijgen. Dit lijkt niet te werken en er word een 2e long foto gemaakt. Long foto (2e) is nog steeds niet goed, maar je hebt al teveel polonaise aan je lijf gehad dus de longarts besluit het vannacht nog aan te kijken, om de 2 uur moet er gedruppeld en uitgezogen worden en de gehele nacht op de rechter zij zodat de linker long ontlast word en hopelijk het slijm los komt anders word het morgen naar de OK voor een starre scopie. 

We zijn erg ongerust, al anderhalve dag verbeterd het niet dus ik heb de hoop een beetje opgegeven dat het in een nacht wel verbeterd en bereid me voor dat je morgen vroeg voor OK gaat. Wat een vreselijk onrustig gevoel heb ik gelijk weer en ik vind het heel zwaar je weer alleen te moeten laten en terug naar huis te gaan. De verpleegkundige heeft gelukkig weer kunnen regelen dat we terug het RMD huis inkunnen. 

Snap

Het is dinsdag en toch ben ik met stomheid geslagen als de arts direct verteld dat er iets verbetering is en je dus niet voor OK gaat. Pff wat een opluchting! Zo goed als de gehele nacht heb je op je rechter zij gelegen en goed geslapen en op de longfoto van vanochtend is een duidelijk verschil te zien, weer tegen alle verwachtingen in laat jij "ineens" weer herstel zien, ik weet niet hoe je het elke keer flikt maar ga vooral zo door! De operatie is dus van de baan en je hersteld je weer helemaal zelf. Nu is het alleen door het op één kant liggen je rechter long aan de bovenkant ook een beetje verstopt geraakt met slijm, dus voor nu geld weer goed druppelen en wisselligging. Je longen zijn heel gevoelig door het virus en daar moeten ze goed op letten. Je ligt nu aan de druk gecontroleerde beademing. Je hebt vandaag ontzettend dikke ogen, lijkt ook weer wat vocht vast te houden. Je start daarom weer met extra plasmedicatie. Je morfine is gestopt, je dosering werd te hoog en je krijgt nu weer fentanyl ervoor in de plaats. 'S middags zijn je ogen al minder dik. Je hebt weer meer kleur door de transfusie en ziet er alweer iets beter uit dan gister. 

Voor Noud en Noa de zelfde knuffels aangeschaft en die van Noud is gekregen om te fluisteren, volgens de pedagogisch medewerker kan dit voor Noa heel goed zijn om met de situatie om te gaan dus we gaan het proberen. 

Snap

Vandaag is weer een spannende dag want er vind weer een artsen gesprek plaats. Het is dus woensdag en vannacht ben je heel onrustig geweest, je lorazepam en clonidine is daardoor weer iets opgehoogd zodat je hopelijk aankomende nacht iets beter je rust kan pakken. Ook je kalium is opgehoogd want de waardes waren weer gezakt helaas. 

Vandaag is ook de fysio langs geweest omdat je weer zoveel overstrekt en dit gewoon niet goed is. Je bent oncomfortabel en vooral ontroostbaar als je dit doet. De fysio heeft als voorstel van 3 moltons een groter nestje te maken zodat je rug recht blijft liggen. Je handjes omhoog in de "boeien" (deze heeft noud omdat hij de naar de tube grijpt en hieraan trekt) zodat hij zichzelf kan troosten, dit word anders afgepakt als je ze naar beneden toe vast legt.  De bekken moeten goed naar voor zodat overstrekken lastiger word. We gaan het zien hoe dit gaat, ik hoop goed en als ik je zo zie liggen vind je het wel fijn. 

Artsengesprek: zoals inmiddels bekend heb je 2 virussen, rhino en entero virus. Helaas moet je dit  zelf oplossen en is er geen ab kuur voor. Het is dus uitzieken en na het weekend opnieuw kijken of de tube eruit kan. De beademing wordt wel iets afgebouwd omdat je minder nodig lijkt te hebben. Weer afwachten dus hoe dit gaat verlopen. 

Het is inmiddels donderdag en je beademing word afgebouwd en weer veranderd zodat je weer kan oefenen om terug aan de NIV te gaan. Je hebt super goed geslapen op de verhoging van de lorazepam en clonidine, hehe dat klinkt eindelijk eens positief ondanks je er toch wel weer het nodige voor nodig hebt maargoed.  Verder doe je het eigenlijk heel goed vandaag en omdat je beademing is veranderd is gaan ze vanmiddag 2 uur een extra bloed gasje doen om te kijken hoe zwaar de longen het hebben met verandering beademing. To be continued !

Stay Positive

Vandaag vrijdag beloofd niet veel goeds.. Ik schrik als er weer wat witte pakken om je bed staan. De arts verteld dat je veel lekkage hebt van de beademing Er komt veel lucht langs de tube en je cuff staat al op 25 en dat is de max. Omdat dit weer een vergelijkbare situatie word als toen wat er voor de reanimatie gebeurde willen ze geen risico nemen en word er een longfoto gemaakt. De longfoto was verbazingwekkend goed en daarom is besloten de tube te verwijderen en terug aan de NIV te gaan. Pff hou op met mij, ik weet gewoon niet goed te schakelen in deze emoties. Eerst was het pas aanstaande maandag kijken hoe het zou gaan en eventueel terug aan de NIV en nu is het NU! Nou het is wel heel positief maar toch maak ik me ook ongerust, is het niet weer te snel? Lopen je logen weer niet teveel risico nu? Het is helaas afwachten hoe je het zelf gaat oppakken. Je tube eruit halen ging goed, je was rustig en vond het alleen niet zo leuk toen de NIV weer op je hoofdje moest maar toen deze eenmaal zat vond je het prima en deed je het super goed. Je hartslag was direct ook lager dan met de tube en was nu zelfs 110/120. bizar! Je bent overdag gelijk meer wakker en volgens mij begin je eindelijk je dag en nacht terug te draaien want ook vannacht heb je super goed geslapen. 

Ook ben je gewogen en weeg je inmiddels al 3.4kg, toppertje!

Snap

Het is weekend en gelukkig ben je rustig, je hebt voor de 3e keer vannacht goed geslapen en je ligt rustig aan de NIV. Voor het eerst gewoon geen bijzonderheden hoe fijn is dat! 

Vandaag is het zondag en de arts wil opnieuw met je gaan oefenen zonder NIV. 3x max een halfuur zonder, jeetje dat is veel ineens maarja het gaat ook goed dus we gaan er voor! Er ontstaat wel een lichte discussie met verpleging dat je het misschien niet zou kunnen, vanochtend lag je van de NIV los op de weegschaal en dit vond je niet leuk en werd je al snel tachypneu en daalde je saturatie. 

De arts zegt dat je op schoot moet of in bed als je los van de NIV gaat zodat het leuk is en geen vervelende gebeurtenis is. Er werd gezegd dat je het misschien niet kon door vanochtend maar inmiddels lig je al ruim een halfuur en eigenlijk trek je het heel goed, je saturatie blijft 100% dus de verpleegkundige loopt naar de arts om te vragen of we het misschien al mogen uitbreiden. De arts stelt voor aan te kijken hoelang je zonder zou kunnen omdat je er goed uitziet en heel ontspannen bent. Je ligt inmiddels al 2 uur zonder bij mama op schoot. Wauw! Je word nu weer terug aan de NIV gelegd zodat je weer even bij kan tanken. We zijn ook weer waar we vorige keer gebleven waren toen je aan de NIV lag je fentanyl word afgebouwd je krijgt hier dan net als vorige keer methadon tegenover. 

Kleintje013's avatar
4 jaar geleden

Yessss!! Ik kan niet wachten❤️❤️

MamavanNoa&Noud's avatar
4 jaar geleden

Noud doet het heel goed, nieuwe update volgt snel! En dat heeft alleen maar goed nieuws!

Kleintje013's avatar
4 jaar geleden

Ik hoop dat alles goed gaat met kleine noud, er is al even geen blog meer geplaatst en ben best bezorgd❤️

Karl1jn's avatar
4 jaar geleden

Er gaat steeds meer tijd voorbij, ik hoop dat het goed gaat met kleine Noud 💙

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij MamavanNoa&Noud?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.