Snap

Baby's en slapen

Een baby die nog in de baarmoeder zit, slaapt het grootste gedeelte van de dag. Ook een pasgeboren baby'tje zal het grootste gedeelte van de tijd slapen.

Hij snapt nog niks van dag en nacht en zal gedurende de hele dag en nacht van een paar uur slaap met even wakker zijn afwisselen.

Pas na een tijdje krijgt je baby een eigen slaapritme waardoor ze overdag meer wakker zullen zijn en 's nachts wat dieper gaan slapen.

De eerste paar maanden worden baby's ook 's nachts na een paar uur nog wakker omdat ze honger hebben. Tussen de 9 en 13 weken beginnen veel kindjes wat langer zonder voeding en zullen ze 's nachts langer slapen. Heerlijk voor de ouders, die kunnen wel een normale nachtrust gebruiken!

Aan de andere kant, hou je er niet te veel op vast dat je kind tegen die tijd door kan slapen. Er zijn nog veel baby's die pas echt "doorslapen" tot ze ergens tussen de 1 en 2 jaar zijn. Ieder kind is anders.

Twee of drie vaste slaapjes per dag Zo rond de 5 maanden slaapt je baby gemiddeld 8 tot 10 uur 's nachts en 4 tot 5 uur overdag, verdeelt over 2 tot 3 dutjes. Na een paar maanden wordt dit al weer minder. Dan doet je baby nog maar 2 dutjes van ongeveer 2 uur, een keertje 's ochtends en een keertje 's middags. In het tweede levensjaar zullen de meeste kindjes nog maar 1 keer per dag een middagslaapje doen tot ook dat slaapje niet meer nodig is.

Hoe kan je merken dat je kindje moe is? Je kindje kan natuurlijk nog niet praten dus moet hij het op een andere manier duidelijk zien te maken. Natuurlijk is elke baby anders, de ene heeft veel meer slaap nodig dan de andere. Veel voorkomende slaapsignalen zijn:

  • gapen
  • roze wangen
  • vaker (om)vallen / stoten
  • extra druk gedrag
  • sloom en suf gedrag
  • naar de oortjes grijpen
  • in de ogen wrijven
  • dreinerig huiltje
Ik ben benieuwd hoe lang jouw baby slaapt en wat doet jouw kindje als hij/zij moe is?

9 jaar geleden

Mijn zoontje van 7,5 maand begint eerst in zn oogjes te wrijven. Vaak tijdens het warme eten s avond, met als gevolg dat hij ook zn gezichtje,en dus zn eten, 'mee wrijft'. Als hij echt heel moe is graait hij ook wel naar zn oortjes.

11 jaar geleden

Mijn dochtertje van 1 slaapt gelukkig veel dus heb ik in de nacht een beetje tijd om bij te komen, als ze overdag toe is aan haar middag dutje wilt ze nogal vaak huilen en krijgt ze hele rode wangetjes.