Snap
  • Baby

Babygebaren? Dat deden wij vroeger toch ook niet?

Met babygebaren geef je je kind taal in handen. Nog vóórdat het echt goed kan praten. Noem het een soort 'ondertiteling' van het gebrabbel.

Babygebaren?

Dat deden wij vroeger toch ook niet?

Vaak heb ik mij moeten verdedigen, zo voelde het. Ik vertelde mijn omgeving dat wij onze zoon babygebaren gaan leren. De vreemde blikken, open nieuwsgierige vragen, (zéér) kritische opmerkingen en ook afkeuringen zijn best te verklaren. Onbekend maakt onbemind. En tegen de stelling ‘dat deden we vroeger toch ook niet’, daar kon ik niet tegenop. En misschien moest ik dat ook niet willen.

Wat ze vroeger wél deden!

Hieperdepiep Hoera! En daar gaan de baby handjes. Nog voordat de kleine 1 jaar is geworden, wordt er druk geoefend om die handjes in de lucht te krijgen bij ‘HOERA’. Want hoe leuk is het als hij op zijn eerste verjaardag samen met de visite mee kan doen. Of het liedje ‘visje visje in het water’, bij mama op schoot die een vis gebaart met haar hand. ‘….Klom ik op een trapje naar het raamkozijn..’, en daar klimmen de handjes in de lucht van mama en de kleine. Om de dag af te sluiten met ‘sst… slaap lekker’. Waar iedereen het gebaar bij kan bedenken.

En daarom… Babygebaren.

Want vroeger konden kleine kinderen ook al zo goed met hun handjes meedoen. Daarom doen we dat anno nu nog steeds. Maar dan een beetje meer. Omdat ze dat gewoon heel goed kunnen. Het maken van gebaren is namelijk een grove motoriek, en deze ontwikkelt zich eerder dan de fijne motoriek. De spraak. En zo geef ik vandaag de dag mijn kinderen een taal in handen.

‘Want vroeger konden kleine kinderen

ook al zo goed met hun handjes meedoen.’

Vertellen met gebaren als praten (nog) niet lukt

Met de taal in handen kan Hugo, mijn zoontje, vertellen wat hij ziet, hoort, wil of denkt. Zo stelde ik hem een keer de vraag welk boekje hij wilde lezen. En met zijn 14 maanden oud is dat nog lastig te vertellen. Het woordje ‘die’ kon hij goed uitgespreken. Maar dat kunnen veel boeken zijn in de overvolle boekenkast. Wijzend en roepend (‘die!’) stond hij voor de kast en kon ik beginnen met raden om welk boek het zou gaan. Gelukkig maakte hij het mij gemakkelijk. Door er ook ‘vis’ bij te gebaren. ­Dat scheelt een hoop tijd, onbegrip en frustratie.

Dus waarom niet!

Het ‘visje’ van vroeger komt nog steeds van pas. Die houden we er wel in. We hebben er alleen wat meer gebaren aan toegevoegd. En dat maakt dat Hugo, nog voordat hij kan praten, kan vertellen dat hij drinken wil, een poes ziet, een helikopter hoort, en nog veel meer. En dat door te vertellen met zijn handen. Met babygebaren.

Welke gebaren van ‘vroeger’ gebruik jij?

7 jaar geleden

Allereerst gefeliciteerd met je zoontje! Leuk dat je het boek van Lissa ook hebt. Deze had ik eerst ook aangeschaft en gelezen. Daarna een cursus gedaan omdat ik toch zeker wilde weten hoe de gebaren uitgevoerd moesten worden. Toen kon ik ze ook beter onthouden en toepassen. Ik was zo enthousiast dat ik ook de training bij Lissa heb gevolgd. Mijn cursisten adviseer ik nu om met ongeveer 12 gebaren te beginnen (zelf hing ik post its in huis om de gebaren niet te vergeten ). Wie weet gaat het met je zoontje nu wel lukken. Daar kan de oudste vast goed bij helpen. ☺

7 jaar geleden

Ik heb het boek 'Babygebaren' van Lissa Zeviar in mijn kast staan. Toen onze oudste nog een baby was, heb ik dit boek gekocht en vol interesse gelezen. Ik was meteen enthousiast en wilde dit dolgraag uitproberen. Helaas hoewel ik de meeste gebaren al ken en automatisch gebruikte, kon ik andere gebaren gewoonweg niet onthouden (bv Papa & Mama). Daarom heb ik wel altijd liedjes gezongen met gebaren erbij en probeer ik mijn taal te ondersteunen met (mijn eigen) functionele gebaren, maar is het me niet gelukt de gebaren uit het boek te gebruiken. Jammer! Nu inmiddels Mama van zoon nummer 2 (hij is nu 17 dagen oud) en ik vermoed dat het met deze kleine man hetzelfde zal gaan.

7 jaar geleden

Dat klopt inderdaad wel een beetje. Hoewel ik vandaag tijdens een bbq met vrienden vaak ongemerkt toch non verbaal met mijn vriend aan het communiceren was. Zo hoefden we niet een gesprek te verstoren en begrepen we van elkaar dat hij de fles melk voor onze zoon (8mnd) ging klaar maken. Mijn zoontje van 2,5 jaar gebruikt de gebaren niet altijd meer ter ondersteuning van de spraak. Ook hij zet het in als de afstand tussen ons te groot is of bv. wanneer hij buiten is en ik binnen. Wat zou het mooi zijn als het gebruik van (enkele) gebaren (uit ngt) voor iedereen heel normaal zou zijn.

7 jaar geleden

Helemaal ook leuk voor je oudere kinderen! Zij pikken de gebaren zo op en kunnen dit ook weer overbrengen op de jongste!