Terug
Blog header image

Baby TALK, TALK, TALK!

Hoera! Hoera! Baby babbelt! Hoe fabuleus onwikkelt hij zich bij jullie?

Baby Babbelt, Mama Smelt...

Zo is het toch? Althans, zo is het voor mij. Met zijn trotse negen maanden, ramt hij steeds vaker de stilte de tent uit, en brabbelt tegen tafel, traphek, speelgoed, en mama. Gelukkig maar, want als alleenstaande moeder houd ik niet dagenlang een gesprek gaande. Zeker niet als Muur, Stoel of Keukenmachine niets terug zeggen.

Nu is er Baby, en het is een feest om mee te maken hoe hij zijn woordenschat uitbreidt.

Zijn eerste woord was Gay. Dit, leerde ik snel, was zijn manier om aan te geven dat hij melk wilde, en wel snel. "GAY. GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAY!" klonk het over de zomerse, Duitse vakantiepromenade. Een paar verbaasde hoofden knikten in mijn richting. "Wat zei die blauwe zak?" leken voorbijgangers te denken.  Huppa. Draagzak open, Baby vliegensvlug aan de tiet. Rust.

Welnu, zijn tweede woord. Met trots laat ik weten dat ik Baby van vroegs af aan heb blootgesteld aan muziek. Baby muziek. Radio muziek. Gezongen liedjes muziek. Hoe het kan dat zijn tweede word Abba was, is  voor mij overigens een raadsel, want als hij dat ene liedje van de radio heeft onhouden, dan heb ik een eigentijds muzikaal wondertje in mijn armen.

Daarna kwam Baa Baa, waar ik erg trots op ben. Als ik een dubbeltje had gekregen voor de keren dat ik Baa Baa, Black Sheep heb gezongen om hem aan het lachen te krijgen, kon ik nu mijn eigen rijstveld kopen in China (als ik dat zou willen).

Waarom een Engels liedje? Ik heb het dappere voornemen om Baby tweetalig op te voeden, met hier en daar een vleugje Arabisch. Fantastich, zo'n international kindje. Handig voor op reis. Normaliter zou de ene ouder de ene taal spreken, en de andere ouder de andere. Bij somber gebrek aan een papa, wissel ik de talen thuis behendig af. Hij reageert nu net zo snel op "kijk", als op "look". Zou de intonatie er ook een rol bij spelen? Vast en zeker.

De laatste weken gaat Baby als een speer vooruit. Fijn motorisch, grof motorisch, en brabbel-motorisch.

Baa Baa, wordt Bee Bee, of Bwvoe. Yaaa yaaa, en guh. En dan, zie hier, hij zegt, Bach. Niet "bag", als in "tas" in het Engels. Dat zou wel logisch zijn, aangezien zijn love-affair met mijn prachtige Prada. Maar nee, het is overduidelijk "Bach". Het zal wel door het mooie mobiel komen wat al maanden klassieke toontjes opdreumt tijdens het spelen in de box.

Vandaag besloot ik de taalkundige opvoeding een treetje op te voeren. Terwijl Baby verse mango naar binnen slurpte, zei hij weer vol enthousiasme, "Bach".

"Chopin," bracht ik in. "CHOPIIIIIIIN." (Met nasale franse klank, uiteraard).

"Bach," zei Baby. "Bach!"

"Chopin!" hield ik vol, en goot er nog een lepel gele drap in.

Baby keek mij aan alsof ik gek was geworden, en wilde zeggen. "Shopping, Mother? Shopping? We did that yesterday!"

Lindsy83
6 jaar geleden

Leuk zijn die eerste woordjes :) Hier was het Aboe, hoewel hem nog nooit alladin hebben laten zien :)

MummySuze
6 jaar geleden

Haha wat zijn onze kleintjes briljant!

Annemiek2
6 jaar geleden

:) leuk dat hij begint te babbelen. Hier is het een poos rustig geweest op dat gebied en moesten we wel af en toe heel snel zijn om zoonlief van de trap te plukken, uit de kastjes te halen en we hebben al een poosje de deurklink omgezet en de grendel op de achterdeur op slot staan. Nu sinds een paar maanden begint het kletsfestijn los te komen.

MummySuze
6 jaar geleden

Haha wat zal dat een gezelligheid zijn thuis! Gaat het non-stop door, dat gebabbel??

Anoniem
6 jaar geleden

Ik vind het nog leuker worden als ze daadwerkelijk woorden proberen na te praten. Zo was bij ons zoontje papapiertje toiletpapier. Paarse mol was paracetamol. Jakkete was Janneke en ga zo maar door. Ik heb ze allemaal opgeschreven zodat ik ze niet kan vergeten :)

MummySuze
6 jaar geleden

Briljant ja hahaha en telescoop was bioscoop, weet je nog? Ik ga het ook opschrijven ja! X

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Ben jij co-ouder of ben je de minstverdienende partner, heb je een kind van 12 jaar of jonger en doe je geen belastingaangifte?