Snap
  • Baby
  • Voeding
  • baby
  • borstvoeding
  • borst

Baby hoeft niet perse aan de borst?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat borstvoeding het beste is voor je baby. De laatste tijd komt dan toch weer het geluid, dat de fles geven in plaats van borstvoeding nog lang niet zo slecht is. Dit maakt het verwarrend. Want doet een moeder het slecht aan, als ze voor kunstmatige babyvoeding kiest in plaats van haar kindje de borst te geven?

Hoogleraar filosofie Sabine Roeser, verbonden aan de TU Delft en de Universiteit Twente, en haar collega Jessica Nihlén Fahlquist, zeggen niet eens te zijn met de manier waarop er voorlichting wordt gegeven over borstvoeding. In een wetenschappelijk artikel in het tijdschrift Public Health Ethics, zeggen zij dat er alleen maar de nadruk wordt gelegd op de voordelen van borstvoeding geven. Vrouwen die dan geen borstvoeding willen of kunnen geven, krijgen daardoor het gevoel  dat ze hun kind tekort doen. Er zou volgens deze twee vrouwen, in ziekenhuizen, door de overheid, maar ook door verloskundigen, kraamverzorgsters en lactatiekundigen een meer evenwichtige informatievoorziening hierover moeten worden gegeven. Bron: Trouw

Om verschillende redenen zijn er vrouwen die geen borstvoeding kunnen of willen geven. Het kan o.a. gaan om lichamelijke en mentale redenen. Bij lichamelijke redenen kan het bijvoorbeeld gaan om hevige pijnen bij de borst, tijdens het borstvoeding geven. Als een vrouw onder medicatie is wordt het ook afgeraden om borstvoeding te geven. Mentale redenen kunnen bijvoorbeeld zijn als een vrouw ernstig depressief is en het niet kan opbrengen om borstvoeding te geven. Daarbij zijn er ook vrouwen die geen complicaties hebben, en er toch voor kiezen om kunstmatige babyvoeding te geven.  Er zijn meerdere redenen te noemen waarom er echt een blokkade kan zijn  voor een vrouw om borstvoeding te geven. Kunstmatig babyvoeding biedt dan een uitweg.

Borstvoeding is volgens verschillende onderzoeken dus inderdaad het beste voor je kindje. Een baby zou vooral de eerste maanden aan de borst kunnen. Het is echter nog altijd vaag wanneer er gesuggereerd wordt dat het niet veel uitmaakt of een baby borstvoeding krijgt of kunstmatige. Misschien is dit wel zo, maar waaruit blijkt dit dan? Misschien krijgen we inderdaad een niet compleet beeld opgeschoteld over het verschil tussen borstvoeding en kunstmatige, zoals die van Frisio. Als er een onderzoek bekend was die het verband legde tussen borstvoeding en kunstmatige tegenover de ontwikkeling van baby’s, zou dat een hoop duidelijkheid geven.

Hoe sta jij tegenover dit onderwerp?

9 jaar geleden

Ik vind het heel dubbel. Ook ik vind/vond borstvoeding het beste voor mijn kindje. Klinkt ook het meest logisch vind ik. Maar man oh man wat heb ik tanden moeten bijten. Het heeft heel lang, heel veel pijn gedaan en met veel doorzettingsvermogen en door alle "regels" over boord te gooien heb ik het 3 maanden fulltime vol gehouden. Nu combineer ik borstvoeding met flesvoeding en dat gaat goed. Maar wat is het moeilijk om goede informatie over flesvoeding te vinden! Zoveel als je vind over borstvoeding, zo wordt flesvoeding bij kinderen tot 6 maanden doodgezwegen, omdat er geen reclame voor mag worden gemaakt. Heel vervelend, want je wilt toch het beste voor je kindje! En door alle pro borstvoedings campagnes voelde ik me nog een vreselijke moeder nog ook. Ik vind dat ouders zelfs moeten mogen beslissen wat het beste voor hun kindje is, zonder dat de overheid dat 'verplicht'. Flesvoeding is dan wel niet natuurlijk, maar zeg nu zelf, wat is dat tegenwoordig nog wel?

9 jaar geleden

Ik heb er bewust voor gekozen om flesvoeding te geven i.p.v. borstvoeding. Zonder medische reden. Vond en vind het gewoon prettiger. Mijn dochter groeit hartstikke goed met flesvoeding. Ze krijgt alle benodigde stoffen binnen. Mijn moeder heeft er 37 jaar geleden ook voor gekozen om flesvoeding te geven. Ook zonder medische redenen. Ook zij vond het prettiger. Ik ben er goed mee groot geworden en mijn dochter nu dus ook. Ze is nu 7 maanden en een topper. Ik vind dat iedereen zelf moet weten waar ze voor kiezen. En niet moeten dwingen. Mijn verloskundige probeerde me ook om te praten voor borstvoeding. Heb heel duidelijk aangegeven wat mijn keuze was en ze is er nooit meer over begonnen. In het ziekenhuis hebben ze 1x gevraagd wat ik wilde doen en daar gingen ze er super mee om. Flesvoeding? Ok, halen we een flesje. Geen probleem. Iedereen moet die keuze zelf maken en daar heeft niemand het recht van om een oordeel over te vellen.

9 jaar geleden

Maartje, wat heftig maar ook wat gaf dat je in verwachting bent.. Zoals ik al gereageerd hebt, doen wat je kunt en wat goed voelt! Die kleine UK groeit toch wel, liefde is niet afhankelijk van borst- of kunstvoeding.. Liefs

9 jaar geleden

Je moet doen wat goed voelt of wat je kunt, jij moet het volhouden.. Je kleine groeit toch wel, als je kleine maar genoeg voeding krijgt!! Liefs