Snap
  • Baby
  • Bevalling
  • herstellen
  • Bekkenbodem
  • Bekkenbodemtherapie

Als het herstellen na je bevalling niet vanzelf gaat.

Bevallen niet iedereen hersteld daarna goed. Welke sterke gedachtes ik had. En wat ik wel en niet heb. En hoe ik daar nu mee omga!

Als je na je bevalling niet zo goed hersteld. Ik leefde lang met het idee dat je het lag aan het feit dat ik net was bevallen. Er waren ook een paar sterke gedachtes als;

- Het is vanzelf gekomen, dus het zal ook wel vanzelf over gaan

- Val eerst maar is af, want overgewicht is nooit goed.

- En wees maar blij dat je een kindje hebt, niet zeuren en doorgaan.

Maar nu we ruim een jaar verder zijn ben ik nog steeds niet goed hersteld van mijn bevalling. Ik heb nog veel pijn, een drukkend gevoel wat er de hele dag is. Daarnaast ervaar ik klachten met plassen Het werd tijd voor actie, want een paar weken na mijn bevalling zei een fysiotherapeut niemand hoeft klachten te houden na haar bevalling. Vriendinnen hoorde ik ook wel is een zeggen dat lachen, springen en niezen eigenlijk no go’s waren na hun bevalling. Omdat mijn klachten verder gingen dan dat, besloot ik toch maar is naar de huisarts te gaan.

Juul loopt goed en is erg ondeugend en loopt graag de andere kant op als ze de kans krijgt. Even een sprintje trekken is gewoon heel pijnlijk. Haar straks leren fietsen er staan nog wat klusjes op het programma dus ik moet actie onder nemen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik fit en gezond ben. Daarom kan ik het niet langer uitstellen.

Bij de huisarts (een vervanger) deed ik mijn verhaal. Ze vertelde dat het vaak erger voelde dan dat het was. Maar ze verwees mij toch maar naar de gynaecoloog. 
Daar kon ik gelukkig snel terecht. Ook daar vertelde ik mijn riedeltje. De gynaecoloog wou uiteraard kijken. Ze keek het even aan, het was stil... Ik probeerde haar gezicht te lezen, was dit normaal? Stel ik mij aan?

Toen zei ze; Wat jij voelt is precies wat ik zie. Jouw bekkenbodemspier, doet niets meer!! Niets?? Nee niets! 
Gelukkig heb ik geen verzakking en kun je met fysiotherapie heel ver komen. En eventueel kunnen ze nog opereren. Nou daar zit niet op te wachten, maar goed, dat betekent heel goed mijn best doen bij de fysio.

S’avonds heb ik nog wat gegoogeld maar je kan er niet zoveel over vinden. Je leest daarin tegen wel heel veel over een overactieve bekkenbodem.

Ik merk dat ik opgelucht ben dat ik geen verzakking heb. Maar dat ik ook weet dat ik veel moet doen. Maar dat het goed komt.

Was jij snel hersteld na je bevalling?

Liefs,

Marleen

3 jaar geleden

Ik zou iedereen die klachten heeft/houdt na een bevalling adviseren naar een geregistreerd Bekkenfysiotherapeut te gaan. Daarvoor heb je geen verwijzing van een arts nodig, iedereen kan gewoon direct een afspraak maken. Of het nu bekkenklachten zijn, problemen met plassen of pijn met vrijen, maak die afspraak!

3 jaar geleden

Hoi Marleen. Ik ben 1 jaar geleden bevallen van mijn zoontje. Ook ik had na me bevalling precies de zelfde klachten als jij.. ben ook naar een fysiotherapeut geweest bekkenbodemspieren. Die vrouw vond het erg snel dat ik na 9 weken al naar haar toe kwam. Huisarts had me door verwezen . Gelukkig gaat t goed. Alleen nog steeds heb ik moeite om echt de urine op te houden. Het moet geen uren duren.

3 jaar geleden

Ik heb ook een langdurig herstel gehad. Ben ook bij een osteopaat geweest wat mij ook heeft geholpen. Ook hij verwees mij voor de bekkenbodem naar de bekkenbodemspecialist. Tevens online een cursus gevonden die me wel aan sprak maar omdat ik weer zwanger ben kon ik daar niet aan deelnemen, dit was met name voor urineverlies www.stopurineverliesnu.nl. Heel veel succes met het herstel en goed naar je eigen lijf luisteren.

3 jaar geleden

Ik heb echt 18 maanden nodig gehad om weer terug tot mijzelf te komen; ontzwangeren en het dealen met klachten die misschien ontstaan is niet niks.