Snap
  • Baby
  • borstvoeding
  • allergie
  • koemelkallergie
  • eczeem
  • Ei-allergie

Allergieën

Het heeft gelukkig maar ongeveer een half jaar gekost voor ik erachter kwam dat de kleine meid wél allergisch was, ze niet 'gewoon maar eczeem had zoals bijna elk kind' en dat dat goed te combineren is met borstvoeding. Dat weet ik dankzij Facebook overigens, niet alle zorgverleners die ik heb gezien.

Babyacné.. er zijn nauwelijks kinderen die het niet hebben. Meestal gaat het na een paar weekjes weer weg en is het alleen maar een cosmetisch 'probleem'. Het ging alleen niet weg. Het werd erger en erger. Emma krabte zich helemaal open en omdat ze liters kwijlde en spuugde, zag het er al helemaal heftig uit. De 50 hydrofieldoeken en 5 outfit changes per dag konden nog niet tegen gaan dat alles nat bleef. Maar goed, ze gaf gewoon heel veel mondjes terug en had er geen last van: niet huilen, niet projectiel kotsen.. niks aan het handje dus. Een probleem voor de wasmachine.

Maar ze bleef krabben en het ging bloeden en broeien en verspreidde zich over heel haar lijfje. Op het dieptepunt zag het eruit alsof ze een soort van permanente schimmelinfectie/krentebaard had over dr hele lijf. Bovenstaande foto was hoe het er meest van de tijd uit zag, dat was bij lange na niet het dieptepunt. Ik had al met de huisarts gebeld (die niet eens wilde kijken, maar gewoon gelijk hormoonzalf 1 voorschreef), had het consultatiebureau al advies gevraagd (zelfde advies), dus nu had ik maar een doorverwijzing gevraagd voor het ziekenhuis. De dermatoloog vond het wel heftig, op een punt dat ik het eigenlijk wel relatief rustig eruit vond zien, en we kregen hormoonzalf 2 met een heel schema en zalf voor de rustdagen e.d. Net als klasse 1, werkte dit hooguit 1 dag en toen werd het weer erger. Bij de vervolgafspraak toch maar met tegenzin klasse 3 meegekregen, met een nog heftiger schema en waarschuwingen voor bijwerkingen en dat je niet zomaar kan stoppen. Heftige hormoonzalf bij mijn toen 4/5 maanden oude baby. Zoals verwacht deed dit weer hetzelfde als alle andere dingen: precies niks. Ondertussen had ik gezegd dat ik wilde uitsluiten of het koemelkallergie was, omdat ik via Facebook berichten voorbij had zien komen van baby's die dit hadden en het leek er allemaal wel op. Maar nee. Bijna alle kinderen hebben nou eenmaal eczeem, daar is 9/10x geen oorzaak voor en ze groeien er wel overheen. Je moet nu gewoon de symptomen bestrijden. Daarbij had de kleine meid niet de andere symptomen die ze wilden zien zoals een hele slechte groei en projectielspugen. Ik heb elk mogelijk afwijkend dingetje aan mn dochter moeten opnoemen en benadrukken voordat ik tóch maar de verwijzing naar de kinerarts keeg: enorm veel spugen (maar geen last), scheten/boeren laten waar een volwassen vent jaloers op kan zijn (maar geen last), een matige groei (maar niet opvallend genoeg) en natuurlijk verschrikkelijk eczeem.

De wachtlijst voor de kinderarts was zekeren maand. Toen ik in de tussentijd bij een verjaardag minstens twee stukken cheesecake had gegeten (want ik ben een wandelend zwart gat en mijn schoonzus bakt goddelijke taarten) en Emma de volgende dag extra ontroostbaar aan het krabben en huilen van de jeuk was, besloot ik dat ik nú mn eigen plan ging trekken en gewoon op dieet ging. Gezien de kans op kruisallergie enorm groot is, ging ik alle dierlijke melken, ei en soja mijden om dat later weer te provoceren. 

De eerste weken was het echt vreselijk, want je ziet alleen maar wat je allemaal níet mag. Toen kwam ik op een koemelkallergie groep en een groep voor borstvoeding aan een allergisch kindje op Facebook en werd alles een stuk makkelijker. Hier een lijstje met dé tips:

Tip 1: check élke verpakking, zelfs als je het niet verwacht. Taksi en Rivella zit melk in. Bepaalde tandpasta ook. Paprikachips meestal ook, maar niet altijd en dat brengt ons bij tip 2: Vergelijk verschillende merken! Croky paprikachips en veel biologische paprikachips zijn melkvrij! De LU Time Out robuuste koeken met chocolade zijn melk (en ei!) vrij! Mora slagersfrikandellen en kipfrikandellen ook! 

Tip 3: Zoek inspiratie bij vegan recepten. Je kan zonder veel moeite alsnog je stukje vlees toevoegen, maar er zijn sowieso ook voordelen te vinden om (al is het maar soms) gewoon het vlees te laten staan. Daarbij heeft de vegan wereld enorm veel fantastische vervangers: Oatly kakao is heerlijke chocolademelk, Oatly whole (vers) komt het meest overeen met koude melk drinken, steeds meer vegan ijskoffies on the go en.. BEN&JERRY'S DAIRY FREE! Tip 4: Stel je verwachtingen bij qua vervangers. Als je op dag 1 nog zat te genieten van een pizza met echte mozzarella, zal op dag 2 de pizza met Violife mozzarella vies tegenvallen. Want je verwacht toch dat het vrijwel hetzelfde is en dat kan natuurlijk niet. Ik zou zelf zeggen: laat alles met kaas zeker een paar weken staan, zodat je met een meer open blik een kaasvervanger kan proeven. Ik vind die mozzarella nu echt bizar lekker, maar dat komt omdat ik het niet nauw vergelijk met 'the real deal' maar het als een losstaand product kan zien.

4 jaar geleden

Herkenbaar...... Hier eersr koemelk daar wel overheen gegroeid maar soja bleef..... Dermatologen blijven aangeven en beweren dat huiduitslag niet bij een voedselallergie kan horen..... Fijn om zo herkenning te lezen.... Hier was t plakaten op gezicht!