Snap
  • Aardbeienvlek
  • hemangioom
  • tweelingmama
  • tweeling
  • tweelingzusjes
  • bètablokkers

Aardbeienvlekken

Wat is het en hoe komen ze eraan?

Mijn beide meisjes hebben er een aantal… aardbeienvlekken. Maar wat is het en hoe komen ze eraan? 

Een paar dagen na de geboorte kregen de meisjes een paar lichte vlekjes op hun hoofd en lichaam. Langzaam aan werden deze vlekjes steeds groter en op een gegeven moment ook dikker. Het bleken hemangiomen te zijn, ook wel aardbeienvlekken genaamd. Aardbeienvlekken zijn bloedvaten die zich ophopen in of onder de huid. De vlekken kunnen geen kwaad en verdwijnen uiteindelijk vanzelf, binnen 10 jaar. 

Hoewel 10% van de baby’s dit krijgt, is er maar weinig informatie over deze vlekken. Want hoe komen ze aan deze vlekken? 

Dat is niet helemaal duidelijk, wel komt het vaker voor bij meisjes, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en meerlingen. Check, check, check, check, ja onze meisjes voldoen aan al die kenmerken..

Hoewel de vlekken onschuldig zijn hebben we toch gekozen om ze te behandelen. Bij Saige zijn we vorige maand met de medicatie begonnen. Saige heeft een grote vlek op haar hoofd die erg onder spanning stond en het kon gaan zweren. Dit schijnt erg pijnlijk te zijn en deze pijn wilde we haar graag besparen.  Ze krijgt nu twee keer per dag bètablokkers toegediend bij een voeding. De bètablokkers verlagen de bloeddruk, remmen de groei van de vlekken en zorgen ervoor dat ze sneller afnemen/verdwijnen. Bij dit medicijn zijn wat bijwerkingen zoals lage bloedsuiker, onrust, koude handen en voeten, verlaagde hartslag, maar hier lijkt Saige gelukkig geen last van te hebben. We zien de vlek al slinken, wat echt fijn is. 

Maeve heeft ook een aantal aardbeienvlekken en uit de echo bleek dat ze er ook eentje op haar nier heeft zitten. We wilden bij haar ook met medicatie gaan beginnen, maar of dat mag en kan is nu nog even afwachten.. Het is best spannend allemaal. Hoewel ik weet dat het allemaal goedaardig is, maak ik me toch zorgen.. 

1 jaar geleden

Onze dochter (geboren met 36 weken) heeft een hemangioom in haar lever. Schijnt geen kwaad te kunnen volgens de kinderarts...

1 jaar geleden

Aah wat goed om te lezen. Wij moeten komende maandag terug komen voor extra onderzoek, verder weten we helaas nog niets..

1 jaar geleden

Begrijpelijk dat je je zorgen maakt, fijn dat je deze uitleg deelt voor andere mama's!

1 jaar geleden

Ik hoop dat andere mama’s hier inderdaad wat aan hebben😊