Snap
  • Baby
  • baby
  • potje
  • bzc
  • babyzindelijkheidscommunicatie

3 maanden oud - Op het potje!

Ooit had ik er ergens wel van gehoord; Baby Zindelijkheids Comminicatie (ofwel BZC). Pfoe, dacht ik toen, wat een werk! Je baby op een potje zetten, en hoe weet je dat dan eigenlijk? Tot ik ineens besefte dat ik bij mijn jongste dochter herkende wanneer ze ging poepen. Zou ik dit ook kunnen?

De tweeling ligt boven heerlijk te slapen, en hun jongere zusje (2,5 maanden) sliep net zo'n 10 minuten in haar wiegje beneden. Ik plofte op de bank neer en zette de tv aan. Ze begon wat te rommelen en ik keek op. 'Ah, die gaat zo poepen.'  Dacht bij bij mijzelf.Hé. Het viel me ineens op dat ik een signaal herkende. En ja hoor, even later begon haar 'vieze luier'-huiltje. Ik herinnerde mij in een vlaag die gekke BZC. Zou ik dat kunnen?In de avond, toen heel de bubs op bed lag, ging ik eens op onderzoek uit. Na wat pagina's op internet te hebben afgelezen vond ik dit eigenlijk best wel heel cool. Ik ga dit gewoon proberen!

Het plan van aanpak; elke keer na een slaapje, voor/na een voeding en als ik denk dat ze moet poepen zet ik haar erop. Eens zien hoe ver we komen!Ik wilde de lat niet te hoog leggen, ik heb namelijk nog twee dreumissen van 22 maanden rondhuppelen, die hier en daar ook zelf op het potje willen, of er een potje van maken...Wat lukt, dat lukt, en anders plast ze even in de luier.

Goed, de volgende dag. Daar gaan we. De twee oudste zitten aan de ontbijttafel en ik zit met hun zus bij het potje. JA! ZE PLAST!Oke, dit had ik dus niet verwacht. Maar, laten we niet te hard van stapel lopen.De rest van de dag loopt vrij normaal af en er gebeurt ergens op de dag nog een plasje.Richting het einde van de middag gaat mijn man met de oudsten in de tuin spelen - een standaard gegeven als hij thuis komt van zijn werk. Ik zie onze kleine in het wiegje rommelen. Het poepsignaal! Waar is dat potje?!En jahoor, daar gaat ze. Een baby van amper 3 maanden die op het potje poept.

De dagen daarna zet ik door. De ene dag belanden er 4 plasjes in de pot, de andere dag maar 1. Soms ben ik net onderweg, of loop ik net met een kind naar boven en mis ik het. Maar o wat is dit cool.

De communicatie tussen jou en je kind is echt heel bijzonder. Een stukje begrijpen zonder taal, doen we allemaal. Maar ik vond dit een soort 'nieuw level'. Het geeft echt een heel fijn gevoel dat je je kind begrijpt op deze manier.Daarbij zeggende; BZC is geen zindelijkheids training, maar een communicatie. Het doel is niet zindelijk zijn, maar signalen leren kennen en je baby helpen om zijn behoefte te doen op t potje/wc. De gedachte hierachter is dat kinderen (net zoals dieren) zichzelf van nature niet willen bevuilen. Zij geven aan dat ze moeten, maar wij herkennen de signalen niet en laten ze in de luier plassen, om ze dat vervolgens weer af te leren.Ja; het is best wat werk, zeker met een huis vol anderen. En ja; de helft die het hoort verklaart mij voor gek. Maar... DIT IS ZO COOL!!