Snap
  • Baby
  • dreumes
  • baby
  • tips
  • tanden

15 tips tegen de hel van doorkomende tanden

Een paar weken geleden schreef ik op mijn instagramprofiel dat ik tranen met tuiten had gehuild omdat mijn kind tranen met tuiten huilde. Het moederschap maakt van mij een weekdier, dat is vooral merkbaar als mijn kind pijn heeft. Toen waren het zijn kiezen die hem het leven zuur maakte. Inmiddels is het weer even op pauze (?). Maarrrr ik kreeg mega veel tips onder mijn post over hoe het tandenleed verzacht kan worden. Ik heb ze voor jullie, op willekeurige volgorde, op een rijtje gezet!

1. Zetpil. Dit werkte best lang prima. Maar inmiddels is Len bijna twee, en niet van gisteren. Hij weet PRECIES wat er gaat beuren als de in zilver verpakte torpedo tevoorschijn komt. Ik denk dat de adrenaline stoot die hij krijgt van het gevecht ertegen de werking ook tegengaat, het lijkt namelijk minder goed te werken (Geen idee of dit kan hoor). Wij kozen hier vooral voor als Len niet te troosten was van de pijn en er niet door in slaap kon komen. 

2. Vloeibare Sinas-drugs. (sinaspril) Jep, na 17 maanden en 17 tanden kwam ik erachter dat we voor niks in een anus hebben zitten wroeten. Baby’s mogen na 3 maanden vloeibare paracetamol, met een lekkor chemisch smaakje. Len heeft zijn eerste banaan shot al gehad en vond het heerlijk. Ik ben blij! Dat kind met twee volwassenen fixeren voor een zetpil is verre van ideaal. Chemische sinas of banaansmaak voor een baby van 3 maanden is voor mij ook niet ideaal, ik zou dus wachten tot je kind op een dolle stier lijkt wanneer het zetpil tijd is. 

3. Kauw sinas-drugs. Same als de vloeibare variant, alleen dan als een kauwtablet. 

4. Nurofen voor kinderen. Dit was ook een tip die meerdere keren terug kwam in mijn vragensticker. Ik ben zelf geen voorstander van Ibuprofen. Ik heb daar zelf ooit maagproblemen van gekregen, nu is het kindermaagje volgens mij nog veel kwetsbaarder. Ik sla deze dus over. Maar wanneer de wanhoop nabij is, is het fijn om álle opties te kennen. Vandaar deze ook gewoon in het rijtje!

5. Dentinox suikervrij. Druppels of gel om aan te brengen op het tandvlees. Het werkzame bestanddeel is lidocaïne, dit maakt de huid en slijmvliezen gevoelloos. Eventuele bijwerkingen kunnen zijn sufheid, slaperigheid en duizeligheid (lekker rustig middagje!). Schijnt in combinatie met sinas-drugs top te werken. Misschien dat ik het koop als laatste redmiddel voor hysterische nachten. Len heeft over het algemeen best heel lang last van tanden, dus als ik dan steeds ‘echte’ medicatie gebruik heb ik het idee dat ik een soort wandelend laboratorium van hem maak (maar misschien ben ik een aanstellert). De bijsluiter roept dat je het maximaal 14 dagen mag gebruiken, 4 x per dag 3 druppels. Ik ben de gel wel eens tegen gekomen toen ik bij de eerste tanden op zoek was naar de gouden oplossing. Op de verpakking stond toen meerdere malen dat het niet schadelijk was voor kinderen. Ja, en dan word ik achterdochtig.

6. Vitis Baby. Ik had er nog nooit van gehoord. Het is een gel die je aanbrengt met een tandvlees-massage borsteltje. De actieve stoffen fluoride-, panthenol- en xylitol bieden volledige zorg voor tanden en tandvlees. Het kalmeert, beschermt, verzorgt en versterkt het tandvlees. Het klinkt een beetje als babytandpasta die als extra’tje een kalmerende werking bij doorkomende tanden heeft. Er zijn wat paniek berichten dat fluoride schadelijk zou kunnen zijn voor de rest van het lichaam. Nu raak ik niet direct in paniek van paniekberichten. Maar zou ik niet aanraden om de ganse dag te gaan poetsen met Vitis baby tegen tandenpijn. Het lijkt me wel een prima alternatief voor ‘’gewone’’ tandpasta. Ik ben overigens geen tandarts, dus voel je vooral vrij om mijn mening compleet te negeren.

7. Chamodent van VSM. Dit gebruiken we vanaf de eerste tand. Ik vind het lastig om echt te zeggen wat het doet. Aangezien het homeopathisch is: baat het niet, dan schaadt het niet. Nu vraagt de gebruiksaanwijzing om de druppels even in de mond te houden voor het doorslikken. Het is me nog niet gelukt om dit aan Len uit te leggen, ik ben al dankbaar als hij eerst zijn ene hap eten doorslikt voordat hij er nog eentje in propt. Controle over die drie druppels lijkt een onmogelijke opgave. Ik zag trouwens dat VSM nu ook gel heeft!

8. Barnsteensieraad. Ik had hierbij visioenen van mijn kind die stikte in de kraaltjes of zich had opgehangen in zijn ledikant. Dit schijnt niet te kunnen. De sieraden zijn na ieder kraaltje geknoopt zodat je geen assepoester-ketting taferelen hebt. Ook zijn ze voorzien van een veiligheid sluiting, zodra er druk op komt gaat het los. Veel goede ervaringen met Barnsteen. Door de lichaamstemperatuur schijnt het een rustgevende en pijnstillende werking te hebben. Extra tip: Draag het sieraad eerst een dagje zelf, dan schijnt het nog beter te werken.

9. Essentiele oliën. Kruidnagel, copaiba en pepermunt schijnen ideaal te werken tegen tandenpijn. Ook voor grote mensen! Ik ga hiernaar op zoek, ben benieuwd.

10. Klassieke Homeopathie EHBO cursus. Iemand adviseerde een homeopathische EHBO cursus. Je schijnt dan zelf een homeopathische oplossing voor pijn te kunnen toepassen met korreltjes. Lijkt mij top. Zoals ik al eerder zei, wil ik van Len geen wandelend laboratorium maken. Als dit een oplossing is om zo min mogelijk chemische medicatie te hoeven geven. All for it. Het probleem is vooral dat ik er prioriteit aan moet geven om ervoor te zorgen dat het in 2024 niet nog steeds op mijn to do list staat. Dit idee popt natuurlijk alleen op wanneer Len krijsend in mijn armen ligt en ik bananen-drugs naar binnen giet, maar de volgende dag is het weer weggezakt.

11. Bijtringen uit de koelkast. Een van de eerste dingen die ik deed toen Len tanden kreeg was natuurlijk een bijtring in de koelkast leggen. Maar bij échte tandenpijn wil Len helemaal geen bijtring. Hij gaat dan al helemaal uit zijn stekker als je in een straal van 10 cm bij zijn mond komt. Zelfs een kusje op zijn wang is teveel. Mocht jouw kleintje wel als een kleine hamster knagen op zo’n bijtring, ze adviseren het om niet in de vriezer te leggen.

12. Bevroren broodkorsten. Ideaal voor de Lentworm, zou je denken. Maar je mag dus niet in de buurt van zijn mond komen met voorwerpen. Bij jouw kind wel? Doe er je voordeel mee!

13. Natte washand. Zie nummer 12

14. Waterijs of koude appelmoes. Hier is Len wel voor te pruimen. Ik vind zelf het waterijs een top oplossing, die appelmoes is namelijk zo weg. En om het kind nou drie potten appelmoes te voeren. In de zomer heb ik hem wel eens zelfgemaakt yoghurt ijs gegeven, ik zie het in winternachten alleen minder zitten. Ook omdat m’n hele kind eigenlijk in de was moet daarna.

15. Tandvlees masseren. Dit is het standaard advies op tandenwebsites. Ik wens jullie een prettige wedstrijd. Maar hell to the no dat ik daar mijn vinger in ga stoppen mid tanden drama, verse tanden zijn sche-herp!

Bonustip:

16. Gengigel. Deze tip kwam na het posten van deze blog nog binnen. Het is vrij van alcohol, suiker en conserveermiddelen. Het belooft de natuurlijke balans van het het tandvlees te doen terugkeren. De geïrriteerde en verstoorde weefsels worden gekalmeerd. De werkzame stof is biotechnologisch hyaluronzuur en hersteld actief weefselbeschadigingen, dit wordt ook door het lichaam zelf aangemaakt. Mochten de tanden op zijn kun je het altijd nog op je huid smeren, want hyaluronzuur wordt ook vaak gebruikt in anti rimpel crème. 

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Zo ja, ik vind het leuk om dat te horen via instagram (www.instagram.nl/denise.en.de.lentworm). Mochten jullie nog aanvullingen hebben op dit lijstje, laat het me weten!

Hebben jullie nieuwe tips gezien in het lijstje? Of kende je ze allemaal al?