Eerste 1000 dagen van kind belangrijker dan ooit
Met een gezonde en veilige basis geef je jouw kleintje een goede start
De eerste 1.000 dagen van de ontwikkeling van je kindje zijn van groot belang. Zo speelt een gezond voedingspatroon, met name voldoende omega-3 vetzuren tijdens zwangerschap en borstvoeding, een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby¹. Benieuwd naar nog meer tips voor de ontwikkeling van je kindje tijdens de eerste 1000 dagen? Lees dan snel verder!
De aftelling van de eerste 1000 dagen van je kind begint bij de bevruchting. Een kleintje dat gedurende deze periode (zowel tijdens de periode in de buik als na de geboorte) wordt blootgesteld aan stress, rook, minder goede voeding of andere risicofactoren, begint al met een achterstand voor de rest van zijn of haar leven. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens naar de volgende tips.
1. Geef je kind voldoende bouwstenen
Gedurende de negen maanden dat je kindje in je buik groeit, leert het belangrijke dingen om straks buiten de buik te kunnen leven. Wat heeft je baby daarvoor nodig? Bouwstenen. Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap goed te eten. Dan krijgt niet alleen jij, maar ook je baby, de juiste stoffen binnen. Extra voedingsstoffen kunnen daarbij helpen.
Foliumzuur in de vroege stadia
Wanneer je zwanger bent, is het belangrijk om foliumzuur in te nemen ter ondersteuning van de ontwikkeling van je baby. Zo verklein je de kans op een open ruggetje bij de baby².
Ook is het goed om voldoende vitamine D te krijgen. Zo ondersteunt vitamine D de normale groei en ontwikkeling van de botten en draagt het bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen.
Belang van omega-3 vetzuren
Daarnaast is het belangrijk om tijdens de zwangerschap voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen, maar het belang is niet zo algemeen bekend als dat van vitamine D en foliumzuur. DHA, ook wel docosahexaeenzuur genoemd, is een belangrijk onderdeel van omega-3. Je vindt dit vetzuur veel in vette vis, zoals zalm en makreel, en in omega-3-supplementen. Tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode kan DHA, een omega-3 vetzuur, een belangrijke rol spelen in de groei van de hersenen en ogen van jouw kleintje¹. Je baby krijgt zijn DHA-voorraad van jou.
Om je te helpen begrijpen hoe het staat met je omega-3 waarden, heeft MINAMI® twee handige testkits ontwikkeld. De uitslag van de test is een persoonlijk omega-3 doseringsadvies.
Op weg naar een gezonde start met voldoende omega-3 vetzuren voor jou en je kleintje? Doe de DHA-zelftest en ontvang een persoonlijk advies.
2. Zorg voor een veilige hechting
Vanaf het moment dat je baby wordt geboren, wil het graag contact maken met anderen. Als je baby huilt, oogcontact maakt of voor het eerst lacht, probeert het jouw aandacht te krijgen en te laten weten wat het nodig heeft. Als je op deze signalen reageert, bouwt je baby een veilige band met jou op. Jij wordt dan de stabiele basis waarop het kan vertrouwen om de wereld te ontdekken.
Voor kinderen die deze veilige basis niet hebben, is het moeilijk om vertrouwen op te bouwen en de wereld te verkennen. Als ze hun hechtingsfiguur verliezen, verliezen ze niet alleen een persoon, maar ook een stukje van zichzelf en het vertrouwen in de wereld. Het is belangrijk om hen te begeleiden, zodat ze leren wat veilig is en wat niet. Zonder liefdevolle voorbeelden is het moeilijk voor hen om liefde voor zichzelf en anderen te begrijpen.
3. Veel praten met je kind
Samen spelen en praten met je kind is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Hierdoor leert je kleintje:
Het ontdekken van zintuigen: Samen met jou leert je kind over de wereld van zintuigen. Bijvoorbeeld, als je samen in de tuin bent, kan je kind de bloemen voelen, luisteren naar de vogels, de geur van de aarde ruiken en misschien zelfs wat fruit proeven. Zo leert het kind op een leuke manier over zijn zintuigen en begrijpt het beter wat er om hem heen gebeurt.
Verstoppertje spelen en leren: Verstoppertje spelen is meer dan alleen maar plezier hebben. Het is een moment waarop je kind ontdekt dat dingen die hij niet ziet, niet altijd verdwenen zijn. Tegelijkertijd beweegt je kind rond, en als jij helpt of meespeelt, kan het ook leren samen te werken. Het maakt leren leuk en gezellig!
Bewegen en spelen: Van de eerste keer rollen tot schattige pogingen om te kruipen, opstaan en weer vallen - elke beweging is belangrijk voor je kind. Het vastpakken van een lepeltje of de eerste slokjes uit een beker zijn speciale momenten.
¹Een extra inname van minstens 200 mg DHA door de moeder, bovenop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg EPA+DHA, draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen van de foetus of de zuigeling die borstvoeding krijgt.
²Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met MINAMI®.