Snap

Weeën opwekken

De weeën blijven uit en jij wacht ongeduldig. Je wil graag de weeën opwekken, maar hoe doe je dat op een verantwoorde manier voor jou en de baby?

Het duurt niet lang meer of je zult je kindje in je armen hebben. Je bent de 37 weken gepasseerd, al uitgerekend of over de uitgerekende datum heengegaan. Natuurlijk ben je heel nieuwsgierig naar hoe je kindje eruit ziet en kun je niet wachten tot het moment eindelijk zover is. Maar de weeën blijven nog uit en jij wacht ongeduldig. Je wil graag de weeën opwekken, maar hoe doe je dat op een verantwoorde manier voor jou en de baby?

Zijn er manieren om de weeën op te wekken? Werken die middeltjes ook echt of zijn het maar fabeltjes? In dit artikel leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn om hopelijk je weeën op te wekken.

Nog niet klaar voor weeën?

Je hebt de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes inmiddels vast wel gehoord, maar de vraag is of deze ook echt werken. Allereerst moet er duidelijk gemaakt worden dat je lichaam niet zal bevallen wanneer het er nog niet klaar voor is. Bijna alle mogelijkheden om je weeën op te wekken zouden alleen kunnen helpen als laatste zetje. De bevalling kan pas echt beginnen wanneer de baarmoedermond rijp is en zelfs dan is het nog maar de vraag of de weeën echt zullen beginnen aan de hand van die middeltjes.

Huis- tuin en keukenmiddeltjes voor het opwekken van weeën

De meest bekende middeltjes om je weeën op te wekken zijn in ieder geval het drinken van tonic of bitter lemon of het eten van het hart van een ananas. Dit omdat er in deze voedingswaren de stof kinine zit en volgens de verhalen zou dat de bevalling op kunnen wekken. Maar dan moet je er ook meteen wel zo`n gigantisch grote hoeveelheid van binnenkrijgen dat het ongezond is.

Een andere tip is om frambozenblaadjesthee te drinken om de weeën op te wekken. Dit zou puur een fabeltje zijn, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Vrijen is ook een mogelijkheid om de weeën op te wekken. Door een orgasme te krijgen, trekt je baarmoeder samen en dat zou eventueel de bevalling kunnen laten beginnen. Daarnaast zit er in het sperma van je partner een stofje genaamd prostaglandine dat ook de weeën zou kunnen opwekken.

Verder is bewegen een tip die veel gegeven wordt. Door veel in beweging te zijn zou je de weeën kunnen opwekken. Over een hobbelige weg rijden, wordt ook vaak gezegd. Maar dit hoeft dus niet per se. Een ouderwetse tip is het drinken van wonderolie. Wonderolie werkt laxerend, omdat je darmen samentrekken en de beweging die gemaakt wordt, zou overgenomen kunnen worden door je baarmoeder en veroorzaakt dan zo de weeën. Hier moet je wel voorzichtig mee zijn, want er wordt gezegd dat de baby ervan in het vruchtwater zou kunnen poepen.

Een lekkere massage kan ook kunnen helpen om de weeën op te wekken. Er zijn namelijk verschillende drukpunten in het lichaam van een zwangere vrouw die in een verbinding staan met de baarmoeder.  De verschillende punten kun je vinden in de hiel, tepels, borsten en armen. Helpt de massage niet? Ach, dan heb je je in ieder geval wel lekker kunnen ontspannen.

Andere opties om weeën op te wekken

Er is één optie die de beste kans heeft om de weeën op te wekken en dat is je te laten strippen door de verloskundige of gynaecoloog. De vliezen worden bij tenminste één centimeter ontsluiting losgemaakt van de baarmoedermond. Er is 30% kans dat dit aanslaat, maar strippen doen ze dan ook meestal pas vanaf de uitgerekende datum, omdat dan de grootste kans is dat het ook daadwerkelijk werkt.

Verder is het gewoon afwachten tot het gaat beginnen. De weeën zullen beginnen wanneer je lichaam er echt klaar voor is.

Heb jij  geprobeerd om de weeën op te wekken en heeft dit gewerkt of juist niet? Reageer ook!

Geschreven door mama Anne