Symptomen bevalling
Wanneer weet je of je gaat bevallen en wat zijn de eerste tekenen dat je bevalling gaat beginnen? Iedere vrouw ervaart de bevalling anders, maar toch zijn er een aantal symptomen die (bijna) iedere vrouw heeft zodra de bevalling begint.
Eerste tekenen en symptomen bevalling
De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Je baby is officieel te vroeg als je bevalling voor de 37 weken begint. Bel in dit geval altijd direct je verloskundige. Ben je langer dan 42 weken zwanger? Dan ben je over tijd en wordt in de meeste gevallen de bevalling opgewekt.
De eerste tekenen van een bevalling zijn doorgaans:
- Het verlies van de slijmprop
- Het breken van de vliezen
- Harde buiken en voorweeën
- Weeën
- Persweeën
Het verlies van de slijmprop
De baarmoedermond wordt afgesloten door een slijmprop. Tegen het einde van je zwangerschap kan deze slijmprop, doordat de baby op de baarmoedermond drukt, naar buiten komen. De slijmprop ziet eruit als een klein, taai, glazig propje. Als je je slijmprop verliest, betekent dit niet dat ook direct je bevalling begint. Het kan soms nog dagen of zelfs weken duren. Sommige vrouwen merken niet eens dat ze hun slijmprop verliezen omdat het met kleine beetjes tegelijk komt en/of op de wc gebeurt. Je hoeft je verloskundige ook niet telefonisch hierover in te lichten.
Het breken van de vliezen
In slechts 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Ook de hoeveelheid vruchtwater die je verliest verschilt per persoon. De één heeft het gevoel dat er een hele waterpartij uitstroomt en bij de ander zijn het slechts een paar druppeltjes. Dit komt doordat de baarmoedermond is afgesloten door het hoofdje van de baby. Na het breken van de vliezen mag je geen seks meer hebben of in bad, dit in verband met infecties.
Doorgaans beginnen, na het breken van de vliezen, de weeën binnen 24 uur. Komen de weeën niet spontaan op gang? Bel dan direct de verloskundige. Je moet dan waarschijnlijk naar het ziekenhuis omdat het risico op een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.
Mijn vliezen zijn gebroken: wat moet ik doen?
Laat je verloskundige altijd weten dat je verliezen zijn gebroken. Heb je helder vruchtwater, maar nog geen weeën dan hoef je je verloskundige niet ’s nachts wakker te bellen. Wacht rustig af tot je weeën regelmatig op gang zijn gekomen. In de volgende gevallen moet je je verloskundige wel altijd direct bellen:
- Als het vruchtwater bruin of groen is.
- Als je nog geen 37 weken zwanger bent.
- Als je baby in stuitligging ligt.
In 60% van de gevallen breken de vliezen pas als er sprake is van een bijna volledige ontsluiting. Als je vliezen breken tijdens de weeën, bel dan je verloskundige.
Harde buiken en voorweeën
Gedurende de zwangerschap trekt je baarmoeder al lichtjes samen. Deze samentrekkingen worden Braxton-Hicks contracties genoemd. Je buik voelt dan hard aan. Deze harde buiken nemen de laatste weken of dagen voor de bevalling toe. Deze kunnen zelfs af en toe pijnlijk zijn maar er zit geen regelmaat in en je hoeft ze niet ‘weg te zuchten’. Rust en warmte (een lekkere warme douche of bad) en eventueel paracetamol (maximaal 6 per 24 uur van 500mg en maximaal 2 tegelijk) kunnen goed helpen.
Deze harde buiken worden ook wel voorweeën genoemd. De baarmoeder en de baarmoedermond worden voorbereid en het hoofdje wordt dieper in het bekken geduwd. Voorweeën ontsluiten de baarmoedermond niet, maar zorgen dat deze zachter wordt en verweekt.
Weeën
De voorweeën zullen op een gegeven moment overgaan op echte weeën. Hoe weet je of je voorweeën of echte weeën hebt? Voorweeën worden niet steeds pijnlijker en duren korter (30 tot 40 seconden) dan echte weeën (minimaal 1 minuut). Echte weeën zijn regelmatig en pijnlijk, komen om de 2-3 minuten en duren 60-80 seconden. Vaak heb je wat bloedverlies en soms ook vruchtwaterverlies. Je kunt misselijk zijn en soms moet je ook overgeven.
Echte weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond opent en de ontsluiting op gang komt. Deze weeën kan je voelen in je buik, maar soms ook in je rug en in je bovenbenen. Veel vrouwen ervaren weeën als een golf: het begint langzaam, wordt steeds heftiger tot het zijn hoogtepunt bereikt en zwakt vervolgens weer af.
Komen je weeën regelmatig en zijn ze erg pijnlijk? Bel dan direct je verloskundige. Zij zal bij je langskomen en controleren hoeveel ontsluiting je hebt en je verder ondersteunen.
Weeënstorm
'Normale' weeën volgen elkaar met een bepaalde regelmaat op. Dit ritme helpt je bij het persen en zorgt ervoor dat je tussen de weeën door even kunt bijkomen. Bij een weeënstorm volgen de weeën elkaar in rap tempo op. Hoe weet ik of ik een weeënstorm heb? Als je tussen de zes of meer weeën per tien minuten hebt, mag je spreken van een weeënstorm.
Persweeën
Na de ontsluitingsweeën beginnen de persweeën. Deze persweeën voelen als een hevige aandrang om te poepen. Het is nauwelijks tegen de houden. Tegen het einde van de bevalling is op het hoogtepunt van een perswee een stukje van het hoofdje te zien. Zodra de wee wegzakt, zakt ook het kindje een stukje terug. Elke perswee duwt je baby een stukje verder door het geboortekanaal. Je kunt het zien als drie stappen vooruit, twee achteruit. Het laatste stukje van de uitdrijving is het meest pijnlijk. Een groot gedeelte van het hoofdje is te zien en glijdt niet meer terug. Nog een paar persweeën en je mag je kindje eindelijk in je armen sluiten.
Heb jij een heftige, mooie, ontroerende bevalling achter de rug? Deel jouw persoonlijke bevallingsverhaal met andere mama’s.