Snap
  • bevallen
  • Bevalling
  • meerling

Bevalling van een meerling

Je bent zwanger van een meerling! Hoe zit dat met de bevalling van een meerling? Over het algemeen bevalt een vrouw die een meerling verwacht eerder.

Je bent zwanger van een meerling! Meestal is de zwangerschap wat pittiger, maar hoe zit dat met de bevalling? Over het algemeen bevalt een vrouw die een meerling verwacht eerder dan die volledige 40 weken. Zolang de conditie van de kindjes en de moeder goed zijn kunnen de 40 weken wel gewoon uitgedragen worden. Wanneer de kindjes worden geboren voor de 37e week van de zwangerschap moeten ze waarschijnlijk wel een tijdje in de couveuse.

Zwanger van een meerling: hoe bevallen?

Wanneer je gaat bevallen van een meerling heb je nooit de keuze voor een thuisbevalling. Je moet altijd in het ziekenhuis bevallen. Ook heb je een grotere kans op een keizersnede. Als alle baby’s in de hoofdligging liggen, kun je meestal gewoon vaginaal bevallen, maar wanneer één of meerdere kindjes met de voetjes naar beneden liggen zal de gynaecoloog bekijken of het misschien beter is om toch een geplande keizersnede te laten doen.

In principe begint een vaginale bevalling van een meerling hetzelfde als een bevalling van één kindje. Het verschil is alleen dat je uit voorzorg een infuus krijgt. Dit met als doel dat men snel in kan grijpen wanneer de  weeën tijdens de bevalling in sterkte afnemen. De tijd tot het moment van 10 cm ontsluiting zit, zal gemiddeld gezien niet korter of langer zijn in vergelijking met een bevalling van één kindje en ook het persen zal hetzelfde verlopen. Vaak komen de kindjes er wel wat makkelijker uit doordat meerlingen meestal iets kleiner zijn bij de geboorte.

Wanneer het eerste kindje eruit is controleert de gynaecoloog hoe het tweede kindje ligt. Het komt namelijk een enkele keer voor dat het tweede kindje iets draait tijdens de geboorte van het eerste kindje. De gynaecoloog kan proberen het kindje dan een beetje te draaien. Lukt dit niet, dan is de kans groot dat er alsnog een keizersnede gedaan moet worden om het tweede kindje ter wereld te laten komen. Meestal blijven de volgende kindjes echter in dezelfde houding zitten als voor de bevalling van het eerste kindje.

Het is nu wachten tot de weeën opnieuw beginnen. Duurt dit te lang, dan worden er weeënopwekkers via het infuus gegeven. Wanneer de weeën weer sterk aanwezig zijn zal het tweede en eventueel de hierop volgende kindjes sneller geboren worden dan het eerste kindje. Dit komt doordat de baarmoedermond al goed opgerekt is en de weg door het eerste kindje vrij gemaakt is.

Nadat alle kindjes geboren zijn moeten de weeën nogmaals opkomen, zodat de placenta's geboren kunnen worden. Vaak blijven deze bij een meerling echter uit en moeten er (soms dus voor de tweede keer) weeënopwekkers gegeven worden. Het is namelijk van belang dat de placenta’s snel geboren worden aangezien de moeder anders veel bloed verliest. Helpen de weeënopwekkers niet (voldoende) dan kan ervoor gekozen worden om de placenta’s onder narcose te laten verwijderen. De placenta’s kunnen echter ook na elk kindje komen in plaats van na de geboortes van de kindjes.

Complicaties bij een bevalling van een meerling

Er is een drietal complicaties die bij een meerling eerder voor zullen komen dan bij een eenling:

  1. Weeënzwakte: doordat de baarmoeder erg ver uitgerekt is kan het zijn dat je minder krachtige weeën krijgt. Om toch tot een volledige ontsluiting te komen wordt er vaak gebruikt gemaakt van weeënopwekkers.
  2. Vastzittende placenta: bij een meerling komt het regelmatig voor dat de placenta’s niet vanzelf komen en dat deze onder narcose alsnog weggehaald moeten worden.
  3. Nabloeding: na de bevalling hoort de baarmoeder uit zichzelf weer samen te trekken waardoor de plek waar de placenta heeft gezeten wordt dichtgeknepen en de moeder niet blijft bloeden. Door de vele rek gebeurt dit bij een meerling minder vaak vanzelf en moeten hier medicijnen voor gegeven worden.
  4. Geschreven door mama Larissa

    Heb jij ook een meerling? Hoe kijk je terug op de bevalling? Reageer hier!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.