Alles over weeën
Weeën zijn het krachtig en regelmatig samentrekken van de baarmoederspieren. De ruimte voor de baby wordt kleiner waardoor hij naar beneden wordt gedrukt. Door dit zakken wordt de druk op de baarmoedermond groter waardoor deze weer gedwongen wordt verder open te gaan. Er zijn verschillende soorten weeën die hieronder toegelicht zullen worden.
Vaak de allereerste weeën: de indalingsweeën
De weeën die soms al met 30 weken beginnen zijn meestal indalingsweeën. Je baby daalt dan in en dit kan aanvoelen als een scherpe, stekende pijn in de liezen of steken of krampen in de onderbuik. Er zijn echter ook vrouwen die hier helemaal niets van voelen.
Voorweeën
Tegen het eind van de zwangerschap neemt het aantal harde buiken toe en gaan ze ook meer pijn doen. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder en ze worden voorweeën genoemd. Tijdens een wee wordt de baarmoedermond ‘week’ gemaakt. Dit is een voorbereiding op de bevalling. Dit soort weeën duren meestal rond de 30 tot 40 seconden en kunnen een aantal uren om de 3 minuten aanhouden en dan opeens weer weg zijn. Voorweeën kun je herkennen aan de pijn. Deze wordt namelijk niet erger, maar blijft hetzelfde. Ook blijft de duur ertussen hetzelfde en wordt niet kleiner. Op een gegeven moment gaan voorweeën over in ontsluitingsweeën.
Ontsluitingsweeën
De pijn bij ontsluitingsweeën bouwt zich op en zwakt vervolgens weer af. De pijn wordt onder andere veroorzaakt door het oprekken van de baarmoedermond. Verder kun je tijdens een wee ook last hebben van het oprekken van de banden waarmee de baarmoeder aan het bekken vast zit. Ook je liezen, stuitje, schaambeen en onderrug kunnen pijnlijk aanvoelen.
Persweeën
Tijdens de laatste centimeter kun je het gevoel krijgen dat je mee moet persen. Dit voelt als een soort ‘poepdrang’. Dit komt doordat het kindje steeds dieper met het hoofdje zakt. Doordat het kindje tijdens het persen op je anus drukt krijg je deze drang. Meestal is er in dit stadium al 10 centimeter ontsluiting (volledige ontsluiting). Je kunt dit persen op een bepaald moment ook niet meer tegen houden doordat de baarmoeder deze persbeweging maakt.
Naweeën
Dit zijn de krachtige samentrekkingen van de baarmoeder die direct na de bevalling gevoeld kunnen worden in de onderbuik. Deze samentrekkingen zorgen ervoor dat de baarmoeder kleiner wordt en verminderen ook het bloedverlies. Vaak voelen vrouwen bij een eerst kindje de naweeën niet eens. Bij een volgend kindje zijn deze meestal beter voelbaar. Tegen de pijn van deze weeën helpt warmte vaak. Denk bijvoorbeeld aan een warme kruik of een warme straal water.
Het opvangen van weeën
Voor het opvangen van de weeën zijn een aantal houdingen die voor veel vrouwen als prettig ervaren worden. Hieronder staat er een aantal opgesomd:
Bovenstaand is maar een klein aantal. Er zijn natuurlijk nog tal van houdingen te bedenken. Het is belangrijk dat je voor het opvangen van de weeën een houding kiest die voor jou het prettigst aanvoelt.
Hoe heb jij jouw weeën ervaren? Reageer ook!