
Alles over de APGAR score
De APGAR score is dus een test om de toestand van je pasgeboren baby te bepalen.
Zodra een baby geboren is doet de kinderarts testen om de algehele toestand van je pasgeboren baby of de APGAR score te bepalen. Deze test kan ook wel uitgevoerd worden door de gynaecoloog of verloskundige. Binnen 1 minuut na de geboorte wordt deze test uitgevoerd, maar ook na 5 en na 10 minuten. Zo komt er een duidelijk beeld van de conditie van je baby. Vooral de test na 5 minuten is het belangrijkste. In 1952 is deze test ontwikkelt door een arts; Virgina Apgar. Sindsdien wordt deze test standaard uitgevoerd na de geboorte van een baby.
Waar test de arts op om de APGAR score te bepalen?
Er zijn 5 punten waar de arts naar kijkt. Ieder punt kan 0, 1 of 2 punten scoren. De meeste kinderen worden geboren met een gemiddelde APGAR score tussen de 7 en 10 punten, dit is maar een gemiddelde, ieder kindje heeft een andere score. Wanneer je kindje niet goed op een van tests reageert, zal hij een score van 0 of 1 krijgen. Indien het totaal op minder dan 4 komt, heeft je kindje onmiddellijk ondersteuning nodig van de kinderarts. Een handig bruggetje om de betekenis van de APGAR score te onthouden is; A = Ademhaling P = Pols/Hartslag G = Spierspanning/Tonus A = Aspect/ Kleur R = Reactie op prikkels Bij de ademhaling dient de baby goed en luid te huilen, dan scoort hij 2 punten. Wanneer hij zwak of heel zacht en moeilijk huilt, zal hij 1 punt scoren. Bij geen ademhaling, is dit dus 0 punten.
De pols/hartslag dient hoger te zijn dan 100 slagen per minuut. Dan scoort je baby 2 punten. Wanneer dit minder is, zal er 1 punt toegekend worden en bij geen hartslag 0 punten. De spierspanning/tonus meten ze door de actie van de ledematen te testen. Bij een actieve beweging en reactie zullen er 2 punten toegekend worden, bij enige reactie zal er 1 punt toegekend worden en wanneer de spierspanning slap aanvoelt zal dit 0 punten zijn. Het aspect, dan wel de kleur van de baby dient mooi roze te zijn over het gehele lichaam, dan zullen hier 2 punten aan toegekend worden. Wanneer de baby enigszins blauw (bijvoorbeeld in het gezicht) is, zal er 1 punt toegekend worden en wanneer de baby echt grauw of extreem blauw is, zullen er 0 punten toegekend worden. Als laatste test de arts de reactie op prikkels. Wanneer de baby krachtig begint te huilen, is dit een goede reactie en worden er 2 punten toegekend. Indien de baby enige reactie of beweging geeft, zal dit 1 punt zijn en wanneer de baby niet reageert, worden er 0 punten toegekend.
Een moeilijke start?
De APGAR score is dus een test om de toestand van je pasgeboren baby te bepalen. Het zegt niet altijd iets over de verdere ontwikkeling van je baby, maar het is wel belangrijk om te bepalen of je baby bijvoorbeeld genoeg lucht krijgt om te ademen, zijn lichaamsdelen kan bewegen e.d. Sommige baby’s hebben een moeilijke start wanneer ze net ter wereld zijn, vandaar dat dezelfde testjes binnen 5 en 10 minuten nog een keer herhaald worden. Daarom bestaat de APGAR score altijd uit 3 cijfers. Bijvoorbeeld 9/9/10. Dan heeft de baby als voorbeeld bij de eerste 2 testen niet goed gescoord op kleur, omdat hij bijvoorbeeld klem zat tijdens de geboorte en een beetje blauw zag, maar dit is na 10 minuten weggetrokken en was hij mooi roze. Dan wordt die 9 tijdens de eerste testen uiteindelijk een 10.
RositaRuis
oke.. dit wist ik echt niet! worden er nog meer 'gekke testen' gedaan direct na de geboorte?