Snap

Leren drinken uit een beker

Als je baby wat groter wordt, kun je geleidelijk overstappen van een fles op een beker. Leren drinken uit een grote-mensen-beker is belangrijk voor een kind. Het helpt je kind namelijk ook bij leren eten en praten.

WAAROM IS DRINKEN UIT EEN BEKER BELANGRIJK VOOR EEN KIND?

De eerste 6 maanden is de mond van je baby ingericht op zuigen aan een tepel of speen. Hierna verandert de mond van een baby. Spieren, zoals de tong, wangen en lippen, ontwikkelen zich zodat je kindje eten kan gaan doorslikken. En strakjes woorden kan vormen.

Het drinken uit een beker vergt andere vaardigheden van je baby. De manier van zuigen en slikken is namelijk anders dan bij de fles. De tong beweegt nu bij het doorslikken. Een speen zit de tongspier in de weg, waardoor deze de rollende slikbeweging niet kan maken. Bij het drinken uit een beker is de mond leeg en kan je kindje slikken zoals de bedoeling is.

Drinken uit een beker traint de mondspieren van je baby en dat komt goed van pas, wanneer je kind vanaf een maand of 9 zijn eerste woordjes gaat zeggen.

Een andere reden om van de fles of tuitbeker af te stappen, is tandbederf. Ranja, diksap, melk en fruitsappen bevatten erg veel suikers. Omdat kinderen deze bekertjes vaak voor een lange periode bij zich dragen, zodat ze zelfstandig kunnen drinken, worden hun tandjes voortdurend blootgesteld aan deze suikers. En dat is erg slecht voor de tanden!

WANNEER LEER JE JE BABY DRINKEN UIT EEN BEKER?

Als je kind een maand of 6-9 is, kun je beginnen met drinken uit een beker. Een echte beker, dus geen fles of tuitbeker. Natuurlijk lukt dit niet van de ene op de andere dag. En het zal een hoop geknoei opleveren. Toch is het belangrijk dat je rond deze leeftijd begint met oefenen. Drinken is onderdeel van de ontwikkeling van je baby.

HOE LEER JE JE KIND DRINKEN UIT EEN BEKER?

Na 6 maanden kun je beginnen met een normale beker. Je zal deze beker nog wel zelf moeten vasthouden, omdat je kleine nog niet de motoriek heeft om deze goed beet te houden en te drinken.

De kans is groot dat je kindje in het begin zijn mond niet sluit, waardoor het water erin loopt en er weer uit. Als je kleine zich met water te veel verslikt, kun je ook een wat dikkere substantie gebruiken, zoals yoghurt of pap.

Als het slikken en drinken goed gaat met kleine hoeveelheden, kun je de beker voller gaan schenken. Als je wilt weten hoeveel je kindje binnen krijgt, gebruik dan een doorzichtige plastic beker.

De motoriek van vasthouden en schenken is nog ingewikkeld voor je baby. Een beker met twee oren is het makkelijkste voor hem.

EEN PAAR TIPS & TRICKS

  • Gebruik een plastic beker en geen glas of steen. Dit is nog te zwaar en kan kapot vallen. Bovendien ziet je kind alles nog als speelgoed
  • Met een tuitbeker oefent je kind met het goed en stevig vasthouden van een beker, zonder al te veel kliederen. Vervang deze tuitbeker steeds vaker door een grote-mensen-beker (eventueel met twee oren)
  • Oefen in bad. Knoeien kan dan geen kwaad
  • Bij een doorzichtige beker kun je ongeveer zien wat je kindje daadwerkelijk binnen krijgt
  • Als je kindje zich teveel verslikt bij het drinken uit een grote-mensen-beker, doe hier dan een dikkere substantie in, zoals yoghurt of pap

Wat zijn jouw ervaringen met het aanleren van drinken uit een beker? Hoe reageerde jouw baby hierop? Laat het weten in een reactie!

10 jaar geleden

Je hebt ook bekers waaruit kinderen 360 graden in de rondte kunnen drinken en ze lekken niet. Die lijken me echt ideaal! En gaan we zeker kopen voor onze kleine vent!

10 jaar geleden

Er bestaan ook speciale bekertjes waarvan de ene kant wat lager is dan de andere kant. Als je de lagere kant aan de bovenkant doet, stoot deze niet zo snel tegen het neusje van het kindje aan, maar komt de vloeistof wel eerder in zijn mondje. Hiervoor hoeft hij dan niet zijn hoofdje helemaal achterover te gooien. Ik weet niet of dit helemaal duidelijk is. Als je wilt weten wat ik bedoel, google dan eens op "oefenbeker" dan kom je genoeg afbeeldingen tegen.