Baby voeden onderweg
Ga je een dagje weg of op vakantie met je baby? Dan zul je je baby onderweg moeten voeden. Wij vertellen je alles over het baby voeden onderweg zodat je goed voorbereid op pad gaat.
Als je met je baby op vakantie gaat, heb je al snel veel extra bagage. Pakken luiers, een kinderstoel, een campingbedje en heel veel kleertjes. Behalve nadenken over wat je tijdens de vakantie allemaal nodig zult hebben voor je baby is er dan ook nog de reis. Als je enkele uren of nog langer in de auto zit, zal je baby ook één of meer voedingen onderweg moeten krijgen. Bij het benzinestation vind je voor jezelf een broodje en een kopje koffie, maar zeer waarschijnlijk niets voor je baby. Aangemaakte flesvoeding blijft niet lang goed. Hoe houd je zaken koel en hoe krijg je het warm ? In dit artikel lees je wat je nodig hebt om je baby onderweg eten te kunnen geven.
Flesvoeding voor baby voeden onderweg
Klaargemaakte flesvoeding is beperkt houdbaar. Buiten de koelkast is dit een uur en als je het onder de 4 graden (dus bijvoorbeeld in de koelkast) bewaart, dan is het maximaal 8 uur houdbaar. Het beste is dan ook om het flesje pas klaar te maken als je baby gaat drinken. Als je onderweg bent is het handig als je hiervoor een thermosfles gekookt water, een flesje koud water, de melkpoeder en natuurlijk de fles bij je hebt.
Als je gekookt water in een thermosfles meeneemt dan kun je dit in de fles mengen met het koude water totdat je de juiste temperatuur voor de fles hebt. Je kunt natuurlijk ook de gewenste watertemperatuur in de thermosfles meenemen, maar het nadeel daarvan is dat ook in de thermosfles het water na verloop van tijd af gaat koelen.
De melkpoeder kun je het beste thuis al in de juiste proporties verdelen (een speciaal bakje om de melkpoeder in te bewaren is hiervoor makkelijk, bijvoorbeeld een poedertorentje). Ook een papfles is op deze manier makkelijk onderweg te bereiden. Een andere oplossing is kant en klare flesvoeding. Deze is verkrijgbaar in pakjes die je buiten de koelkast kunt bewaren, en dus alleen nog warm hoeft te maken.
Fruit en yoghurt onderweg
Zowel fruit als yoghurt is verkrijgbaar in handige knijpverpakkingen. Een baby kan dit natuurlijk niet zelfstandig eten. Jij kunt het echter in kleine porties in zijn/haar mondje knijpen, wat een hoop geknoei voorkomt. Als je baby dit nog nooit gegeten heeft is het handig om het thuis alvast een paar keer te proberen, zodat je kindje er aan gewend raakt.
Voor wat oudere baby’s is ook een banaan een prima oplossing voor onderweg. En kan je kindje al goed zelfstandig kauwen, dan kun je natuurlijk alle soorten fruit meenemen en een schilmesje. Denk er wel aan dat als je kindje eet terwijl jullie aan het rijden zijn, je er niet goed bij kunt als hij/zij zich verslikt.
Warm eten en brood onderweg
Brood is makkelijk mee te nemen voor onderweg. Denk er wel even over na wat je erop doet. Alles wat je thuis in de koelkast moet bewaren is in een warme auto beperkt houdbaar. Ook zoet beleg zoals hagelslag en jam is niet erg smakelijk meer als het lang warm is geweest, en het geeft daarbij waarschijnlijk ook nog een knoeiboel. Een mes en een blikje leverworst of bakje smeerkaas (de soort die je buiten de koelkast kunt bewaren) kan een goede oplossing zijn.
Je maakt het brood dan pas klaar als je kindje gaat eten. Warm eten kun je natuurlijk van tevoren thuis bereiden en meenemen. Je moet er dan wel voor zorgen dat je het koud kunt houden onderweg. Praktischer zal het zijn om de kant en klare potjes met groente en aardappels mee te nemen.
Warm en koud onderweg
Bij de meeste grote benzinestations is een magnetron aanwezig waar je flessen en eten op kunt warmen. Zowel bij deze benzinestations als bij restaurants is het maar afwachten hoe schoon deze magnetron is. Het is dan ook handig een apart magnetron bakje mee te nemen, waarin de voeding afgesloten opgewarmd kan worden (de kant en klare potjes voeding moeten namelijk zonder deksel in de magnetron). Dranken kun je zowel koud als warm houden in een thermosfles.
Voor het koud houden van drinken (of fruit en yoghurt) kun je ook een koelbox meenemen, of gewoon twee koelelementen samen met de spullen in een handdoek draaien. Tenslotte kun je drinken koud aanbieden door het bevroren mee te nemen vanaf huis en als het ontdooit is op te laten drinken.
Als er gegeten of gedronken wordt onderweg is een voorraad natte doekjes en slabbetjes natuurlijk onontbeerlijk met een baby.
Hoe regel jij het voeden van je baby onderweg? Reageer ook!
Shopaholic
Wat ook een lekker (en gezond) hapje is voor kleintjes (vond onze oudste tenminste wel): een paar tomaten koken, velletjes eraf halen en dan mengen met wat gekookte rijst. Kan zowel warm als koud gegeten worden. Makkelijk te maken, makkelijk mee te nemen en gezond!