Baby lust het niet, wat te doen?
Een kindje moet vaak een paar keer proeven voordat ze het lust. Als je kindje blijft weigeren, spugen of kokhalzen dan is het beter om over te stappen op een ander soort hapje.
De eerste 6 maanden heeft je kindje nog genoeg aan de flessen opvolgmelk of borstvoeding. Bij voeden is geen must. Natuurlijk kun je met 6 maanden beginnen met fruit en groente maar het is niet nodig. Er is genoeg te verkrijgen in de winkels in verschillende variaties. Vergeet niet dat het voor je kleintje een hele overgang is om ineens van een lepeltje te moeten gaan eten. Het zal erg wennen zijn. Een kindje moet vaak een paar keer proeven voordat ze het echt lekker vinden. Zelf zijn wij begonnen met de wat zoetere hapjes, worteltjes, fruithapjes in alle soorten.
Hoe oud je kindje ook is, je bent zelf het goede voorbeeld. Samen eten, netjes eten, tv uit tijdens eten, vaste momenten om te eten, bewust eten, niet teveel snoepen tussendoor etc.
Verdelen van de hapjes
Probeer je kindje wel op vaste tijden de hapjes te geven zodat ze er ook aan wennen dat ze na die ene fles/borst iets anders krijgen. Probeer een aantal dagen hetzelfde hapje aan te bieden zodat ze er aan kunnen wennen. Mochten de potjes niet in goede aarde vallen bij je kleintje kun je natuurlijk zelf verse hapjes maken.
Baby lust het niet, wat te doen?
Als je kindje blijft weigeren, spugen of kokhalzen dan is het beter om over te stappen op een ander soort hapje. Zoals op iedere leeftijd is het niet fijn om een strijd aan te gaan met je kindje of ze over hun toeren te brengen omdat ze MOETEN eten. Een baby kan niet vertellen wat ze niet lekker vinden en zullen zich uiten in huilen, schreeuwen of uitspugen. Boos worden is dan gemakkelijk maar dat werkt vaak averechts. Probeer het op een later tijdstip gewoon nog een keer. Maak het eten is op een andere manier klaar. Bij onze dochter deden we soms een klein schepje appelmoes door het avondeten heen zodat de smaak iets zoeter was, dit hielp soms goed. De vliegtuigjes op een lepel of de tsjoek tsjoek trein willen soms ook best helpen om het leuker te maken voor je kleintje.
Niet eten of niet lusten?
Het niet willen eten kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben, doorkomende tandjes, opkomende griep/verkoudheid/vermoeid. Het kan best zijn dat je kindje dan minder of niet eet. Niet om het feit dat het niet lekker is maar gewoon omdat er iets dwars zit. Je kindje zal zich niet uithongeren en vanzelf komen als ze weer iets in hun maagje willen. Leuke tip: smikkels (leuke variaties van groente en fruit hapjes).