Snap

Vliegen met je baby

Lekker op vakantie, opeens niet meer met zijn tweeën, maar met je baby erbij. Lees hier meer over vliegen met je baby.
Lekker op vakantie, opeens niet meer met zijn tweeën, maar met je baby erbij. Met een baby komt er iets meer voorbereiding kijken bij het uitzoeken van je vakantie. Waar ga je naar toe, blijf je in Nederland of ga je naar het buitenland en met welk vervoer?

Met het vliegtuig op vakantie is natuurlijk voor verre bestemmingen de enige optie, maar ook binnen Europa is het zeker een goed alternatief voor een lange autoreis. Vergeet natuurlijk niet het eigen legitimatiebewijs voor je baby, dit is tegenwoordig verplicht.

Als je bevalling zonder complicaties verlopen is, mag je baby bijna meteen mee in het vliegtuig. Het wordt niet aangeraden, omdat de longen nog niet goed ontwikkeld zijn. Vraag altijd na bij de luchtvaartmaatschappij wat de regels zijn. Het meest prettige voor jezelf en voor je kindje is te vliegen vanaf ongeveer 3 maanden. Je baby heeft dan een meer vast ritme van eten en slapen en je weet wat je baby prettig vindt.   


Zitplaats

Vliegen met je kind is heel voordelig, tot twee jaar betaal je meestal tot slechts tien procent van het volwassenen tarief. Wel betekent dit dat je kind geen eigen zitplaats heeft. Let wel op dat je kindje nog onder de twee is tijdens de terugvlucht.

Voor een korte vlucht kun je je baby best een tijd op schoot hebben, afwisselend met je partner. De baby krijgt dan een gordel die je kunt bevestigen aan je eigen gordel. Als je wel een eigen stoel voor je baby reserveert, kun je vaak wel een goedgekeurd kinderzitje meenemen. Op langere vluchten kun je een “bassinet” reserveren. Dit is een soort bedje dat aan een stoel bevestigd is. Je baby kan dan lekker liggen.

Een bassinet is niet onbeperkt beschikbaar en niet elke luchtvaartmaatschappij heeft dit. Dus is het belangrijk van te voren hiernaar te informeren en het vroegtijdig te reserveren. Informeer daarnaast tot welke leeftijd, lengte en gewicht het bedje beschikbaar is.   

Bagage

Bij een vliegreis heb je beperkte mogelijkheden voor het meenemen van bagage. Dit vergt dus efficiënt inpakwerk. Ook voor je baby mag je zowel hand- als ruimbagage meenemen, de hoeveelheid  hiervan verschilt per luchtvaartmaatschappij. Je kinderwagen of buggy kan vaak mee tot in de gate. De bemanning zorgt er dan voor dat deze in het bagageruim komt, na de vlucht staat deze dan weer voor je klaar.

Denk in de handbagage voor je baby aan:

  • Luiers

  • verschoonmatje

  • extra setje kleding/pyjama

  • speentje/knuffeltje

  • dekentje

  • vochtige doekjes

  • zakjes voor de vieze luiers

  • evt. knabbeltjes

Dit is natuurlijk variëren afhankelijk van de lengte van je vlucht.

Speciale babymaaltijden kun je reserveren bij de maatschappij, maar eigen potjes of flesjes kunnen ook opgewarmd worden door het aanwezige personeel. Er gelden wel regels voor het meenemen van vloeistoffen aan boord. Dit is maximaal 100 ml per soort vloeistof, maar voor babyvoeding is een uitzondering gemaakt. Vloeibare babyvoeding is toegestaan boven deze 100 ml in je handbagage, maar dan alleen klaargemaakt/ kant- en klaar.  Gekookt water meenemen is niet toegestaan. Vraag van tevoren of het mogelijk is gekookt water te krijgen aan boord, of neem kant en klare pakjes mee.

Omdat de bagage voor in het ruim ook beperkt is, kun je geen oneindige hoeveelheid luiers en babyvoeding meenemen.  Luiers zijn in elk land verkrijgbaar en melkpoeder kun je meenemen en bij je melkpoederfabrikant kun je informeren of het ook verkrijgbaar is in je vakantieland. Bij borstvoeding is dit uiteraard niet nodig.   

Tijdens de vlucht

Bij het opstijgen of dalen heb je vaak last van je oren, ook baby’s kunnen hier last van krijgen. Om dit zo plezierig mogelijk te laten verlopen kun je je baby een speentje geven of ze een beetje laten drinken uit een zuigfles. Een beetje neusspray of druppels kunnen de ademhaling ook iets verlichten.

Probeer tijdens de vlucht je niet te krampachtig vast te houden aan het standaard ritme van je baby, maar pas je aan aan de behoefte van dat moment. Dat geeft minder stress voor jezelf en voor de baby. Neem wat kleine speeltjes en knuffeltjes mee. Als je kindje al iets groter is kun je wat kleine cadeautjes meenemen om wat afleiding tijdens de vlucht te bieden. Hoe rustiger je zelf bent, hoe rustiger je baby vaak ook is. En onthoudt ook dat een baby best even mag huilen, hoe vervelend dat ook kan zijn.   

Belangrijk

Zoals je hebt kunnen lezen bieden luchtvaartmaatschappijen  veel mogelijkheden voor het reizen met baby’s en kinderen. Echter dit verschilt wel per luchtvaartmaatschappij en soms ook per vlucht. Informeer dus altijd naar deze mogelijkheden en de maatstaven die ze hanteren bij je luchtvaartmaatschappij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Toen ons zoontje 4,5 maand was zijn we naar Mallorca gevlogen. Omdat hij vooral nog flesvoeding kreeg, hebben wij een thermoskannetje meegenomen. Bij vluchten in Europa kun je deze achter de douane wel laten vullen, omdat je de controle al voorbij bent. Zo konden we het zelf regelen wanneer we hem de fles gaven en niet hoeven wachten op stewardessen of andere baby's die ook een fles nodig hadden bij het opstijgen. Echt een aanrader!

10 jaar geleden

Wij zijn ook gaan vliegen toen onze dochter 9 maanden was. Dit was totaal geen probleem ze heeft lekker liggen slapen op de heen- en terugreis. Ik denk ook dat als jezelf relaxed bent je kindje dat ook is.