Snap

Verre reizen met een baby

De meeste mensen ervaren reizen als een stress volle aangelegenheid. Voordat je aan de reis begint is het belangrijk wat zaken op een rijtje te zetten.
De meeste mensen ervaren verre reizen als een stressvolle aangelegenheid. De gedachte van de eindbestemming maakt een hoop goed, maar dan moet je er toch eerst zien te komen. En een baby mee op reis zorgt zo mogelijk voor nog meer stress! Voordat je aan de reis begint is het belangrijk wat zaken op een rijtje te zetten.    

Verre reizen met een baby: bagage vrijstelling

Wanneer je met de auto reist, heb je over het algemeen de mogelijkheid behoorlijk wat bagage mee te nemen. Bij verre reizen met het vliegtuig ben je een stuk beperkter met je bagage. Het is dan ook van belang om bij de luchtvaartmaatschappij waar je geboekt hebt, na te gaan wat je eigenlijk precies mee mag nemen voor een baby waarvoor je geen eigen stoel geboekt hebt.

KLM bijvoorbeeld heeft de volgende bagage vrijheid; 10 kg ruimbagage, 10 kg handbagage, een inklapbare wandelwagen en een autostoeltje mag je sowieso mee op reis nemen. Wanneer je een inklapbare buggy meeneemt, kan je deze vaak meenemen tot aan de gate. Een grotere wandelwagen dien je direct bij het afgeven van de bagage in te checken. Neem je dus een grotere wagen mee op reis, vergeet dan niet bijvoorbeeld een draagzak mee te nemen. Op die manier kun je na de douane ook nog comfortabel lopen met je baby. Check je de wandelwagen in, dan doe je er tevens verstandig aan om een tas voor de wandelwagen aan te schaffen om schade tijdens de reis te voorkomen.   

Verre reizen met een baby: aan boord

Wanneer je intercontinentaal reist, bieden veel maatschappijen de mogelijkheid om bij het boeken van de vlucht een babybasinet aan te vragen. Dit is een bedje dat bevestigd kan worden op de muur achter bijvoorbeeld de pantry. Vaak wordt aangegeven dat deze bedjes zijn bedoeld voor kinderen tot 6 maanden oud. In de praktijk blijkt echter dat ze ook geschikt zijn voor wat oudere kinderen zolang ze maar niet het maximale toegestane gewicht overschrijden (meestal 10kg). Naast de mogelijkheid om er in te slapen, kan het bedje tijdens de reis ook gebruikt worden om je baby te laten spelen.

Denk daarnaast aan de voeding voor je baby tijdens de reis. Ondanks de strenge eisen met betrekking tot vloeibare stoffen aan boord, is benodigde babyvoeding gewoon toegestaan.   

Checklist voor verre reizen met een baby

Om te zorgen dat je niets vergeet, is het zeker aan te raden om een checklist te maken. Schrijf eens op wat je op een dag allemaal voor de verzorging van je baby gebruikt. Streep vervolgens all spullen die niet van essentiëel belang zijn. Zo houd je een nauwkeurige lijst over met onmisbare spullen voor je reis. Enkele essentiële spullen die niet mogen ontbreken zijn: 


 • paracetamol zetpillen (voor baby's vanaf 3 maanden oud) 

• ORS (wordt gebruikt bij diarree om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen) 

• neusspray (heel handig voor de vliegreis, een half uur voor vertrek/landen om de druk op de oren te verminderen) 

• een thermometer 

Denk vooral praktisch; is het op de plaats van bestemming moeilijk om kleren te wassen, neem dan wegwerp slabbertjes mee of gebruik plastic slabbertjes die makkelijk schoon te maken zijn. Realiseer je tevens dat vele artikelen ook op plaats van bestemming te koop zijn, je hoeft dus niet alles mee op reis te nemen.   

Vaccinaties bij verre reizen met een baby

Tot nu toe heeft jouw baby waarschijnlijk alleen de DTKP vaccinaties gehad. Voor sommige gebieden is het aan te raden om je baby de BMR (bof, mazzelen en rode hond) vaccinatie, die normaliter rond de 14 maanden gezet wordt, eerder te geven. Neem voor meer informatie contact op met je huisarts of met het consultatiebureau. 


Een hele fijne vakantie met jullie baby!