Tijdsverschil: de invloed op slaap- en eetschema van je baby
Vakantietijd, maar dus ook tijdsverschil. Ieder jaargetijde gaan mensen met vakantie. Hoe doe je dat met je baby en het tijdsverschil op de bestemming?
Ritme van thuis
Al vanaf de eerste dag dat je je kindje in je armen neemt gaat er een ritme beginnen. Eerst bepaalt je baby het ritme waarna jij daarna probeert om er een vast eet en slaappatroon in te krijgen. In de loop van de jaren zijn daar de meningen over verdeeld. Vroeger was het zo dat je je kindje om de vier uur moest voeden. Tegenwoordig krijg je het advies om te voeden volgens aanvraag.
Hoe dan ook, het duurt nog wel even voor er een echt ritme in zit. Het ene kindje heeft een patroon ontwikkeld na 4 weken en slaapt dan ook ’s nachts door. Terwijl het andere kindje je nog steeds in de nachten wakker houdt met anderhalf jaar. Als je bijvoorbeeld werkt en je kindje naar de opvang gaat heb je ook een bepaald ritme opgebouwd. Of je bent thuismama dan heb je een ritme waarin je kindje op een gegeven ogenblik zo aan gewend kan zijn dat het moeite heeft met verandering als dat een keer voor mocht komen. Maar dat hoeft natuurlijk niet!
Ritme als je vaak onderweg bent
Mocht je een gehaast leven leiden en je bent vaak van huis en je neemt je kindje overal mee naar toe dan ontwikkelt je kindje meestal wel een gemakkelijk ritme. Is dit niet het geval dan zul je je eigen ritme dus moeten aanpassen. Er zijn kids die zich heel snel aan jouw ritme van het onderweg zijn aanpassen, het maakt ze niet uit bij wie ze op schoot zitten en je kunt ze overal neer leggen, wel op een slaapplek natuurlijk, en ze slapen als roosjes. Uit het gedrag van je kindje, welke rustig blijft, kun je opmaken dat hij/zij het uitstekend naar de zin heeft.
Mocht je kindje bijvoorbeeld ’s nachts onrustig zijn dan is dit een teken dat er wat veranderen moet in je dagelijks ritme. Kinderen zijn gevoelig voor bepaalde factoren, als jij bijvoorbeeld gestrest en gehaast bent en op die manier je kindje eten wilt geven dan gaat dit waarschijnlijk niet lukken want je kindje voelt de stress en zal juist niet willen eten waardoor alles averechts zal gaan werken. Je kunt dus beter de tijd nemen dan zal dit meer vruchten afwerpen dan alles op een snelle gehaaste manier willen afwerken.
Vakantie en tijdsverschil baby
Als je op vakantie gaat heb je in ieder geval een ander ritme. Vakantie is bedoeld om te onthaasten, of het lukt is natuurlijk een tweede maar wel degelijk de bedoeling van vakantie. Om te beginnen de ochtend, je hoeft niet naar je werk, je eventuele oudere kinderen hoeven niet naar school dus er hoeft geen wekker gezet te worden. Toch zal je baby rond dezelfde tijd als iedere morgen wakker worden. Waar je hem of haar anders misschien eerst ging verschonen en aankleden neem je hem of haar nu misschien wel mee je bed in om daar fles of borst te geven.
Voor de wat oudere kindjes duurt het nu misschien wat langer voor ze aan de eettafel gaan om hun ontbijt te krijgen. Houd wel rekening met het feit dat je dit niet heel erg lang kan uitstellen maar dat je toch, danwel in een wat rustiger tempo omstreeks dezelfde tijd doet. Je kindje is namelijk gewend aan dit ritueel en zijn/haar maagje ook. Maar in pyjama in plaats van aangekleed en wel is net even een beetje relaxter.
Als je onderweg gaat neem dan altijd voor de zekerheid een fles met (afgekoeld) gekookt water mee en een doosje melkpoeder zodat je, mocht het uitlopen, je een voeding bij je hebt. Geef je borst dan heb je natuurlijk altijd de voeding bij de hand. Voor de wat oudere kindjes is wat extra te drinken en een gesmeerd broodje in een boterhamzakje voor onderweg ook een handige tip mocht je rond etenstijd nog niet richting huis gaan of kunnen, je kindjes krijgen dan in ieder geval geen last van trek en jij hebt geen vervelende/huilende kindjes om je heen.
Tegen de tijd dat het de ‘normale’ bedtijd is, zorg er dan ook op vakantie voor dat het niet heel erg lang meer duurt voor je kindje kan gaan slapen. Besef dat je kleine de hele dag allemaal nieuwe indrukken heeft opgedaan en hier dan ook flink moe van kan zijn. Als je de bedtijd gaat ‘verlengen’ kan het zijn dat je kindje oververmoeid raakt en hierdoor juist heel moeilijk in slaap kan komen of een onrustige nacht tegemoet gaat. En dat is voor niemand fijn!
Voor de wat oudere kindjes kun je wel een uitzondering maken. Soms helpt het om de bedtijd wat te verlaten zodat ze de volgende ochtend wat langer liggen en jullie dus ook, mocht er geen baby meer in het spel zijn. Maar ook dat hoeft niet per se. Er zijn ook kindjes die je laat op bed doet en die in de ochtend weer net zo vroeg als altijd hun oogjes open gooien!
Mocht je naar een ander land op vakantie gaan dan kan het zijn dat je te maken krijgt met tijdsverschil. Als je zelf (veel) last hebt van een jetlag dan heb je grote kans dat je kind dat ook zal hebben. Heb je hier geen last van dan kan het zijn dat je kind ook wat makkelijker is. Maar het kan natuurlijk ook net omgekeerd zijn. In dit geval is het weer goed kijken naar de vermoeidheidssymptomen die je anders ook bij je kindje opmerkt en hier op in te spelen.
Als het tijdsverschil heel groot is dan zul je dus het ritme van je kindje moeten aanpassen. Want als je kindje normaal om 6 uur in de avond eten krijgt en het is op de plaats van bestemming 6 uur vroeger dan heb je dus ineens een extra voeding ertussen. Of is het tijdverschil 6 uur later dan zal je kindje op de plek van bestemming ineens om twaalf uur in de nacht eten willen hebben.
Je kunt misschien proberen om de tijd tussen de voedingen voorzichtig wat uit te smeren zodat je weer op het tijdsritme komt zoals thuis. Na de vakantie doe je dan precies het omgekeerde. Ook met slapen zal het even wennen zijn. Misschien kun je in het vliegtuig al proberen om je kind te laten slapen of wakker te houden. Wat je ook besluit het beste is om je kind goed in de gaten te houden en in te spelen op zijn toestand!
Fijne vakantie!