Wat niet te doen bij baby: slapen
Een goed slaapgedrag bij een baby kun je als ouder voor een groot deel aanleren, maar ook juist negatief beïnvloeden. Lees hier meer.
Een goed slaapgedrag bij een baby kun je als ouders voor een groot deel aanleren, maar ook juist negatief beïnvloeden terwijl je het zelf misschien helemaal niet door hebt. Wat zijn de absolute don'ts in het geval van slapen bij een baby?
De absolute don'ts bij het slapen van je baby!
Slapen is voor een baby extra belangrijk. Wat moet je op slaapgebied bij baby's juist niet doen?
- Te veel prikkels geven: oververmoeidheid / overprikkeld zijn is de belangrijkste oorzaak van slecht slapen bij een baby. De baby te veel prikkels geven, dus bijvoorbeeld continu mee op sleeptouw nemen of bij visite van hand tot hand laten gaan werkt dus zeker averechtst.
- Slaapsignalen negeren: de baby geeft slaapsignalen af (bijvoorbeeld aan het oortje trekken of in de oogjes wrijven), maar toch wordt het kindje niet in bedje gelegd.
- Geen routine vasthouden: de bekende drie R'en (Rust, Reinheid en Regelmaat) bij kleintjes zijn heel belangrijk. Continu afwijken van slaaptijden komt niet ten goede aan het slaapgedrag van je baby.
- In slaap wiegen: natuurlijk vindt een baby het heerlijk om altijd in slaap gewiegd te worden, maar iedere keer in slaap wiegen, kan er op een gegeven moment voor zorgen dat het kleintje niet meer gaat slapen zonder dat deze extra aandacht krijgt. Met als resultaat een mama of papa die meerdere keren per nacht een baby in slaap moet wiegen en de volgende dag gebroken is. Baby’s van zes tot acht weken moeten langzaam leren om zelf in slaap te komen.
- Speeltijd en slaaptijd door elkaar halen: een mobile boven een bedje of heel veel knuffels in bed geeft een baby erg veel prikkels en werkt behoorlijk verwarrend. Het kindje kan denken dat het speeltijd is en weigert vervolgens om nog te gaan slapen.
- Overdag te weinig in bed leggen: baby’s hebben ook overdag nog heel veel slaap nodig. Sommige ouders met kindjes die 's nachts veel spoken denken slim te zijn door de baby overdag nauwelijks in bed te leggen, maar dit heeft door oververmoeidheid juist een negatief effect op het slaapgedrag in de nacht.
- Niet duidelijk zijn in het dag en nachtritme: een pasgeboren baby kent nog geen enkel verschil tussen dag en nacht, dit moet deels aangeleerd worden. Overdag muisstil zijn en bepaalde dingen laten ( bijvoorbeeld stofzuigen ) als het kindje boven slaapt en 's nachts veel lampen aan zorgt ervoor dat een pasgeboren baby meer moeite heeft om een goed dagritme en nachtritme te krijgen.
- Geen bedritueel: bijna iedere baby heeft voor het klaar is voor de nacht een bedritueel nodig. Geen badje of ander rustmoment kan er voor zorgen dat de baby nog niet helemaal klaar is om een aantal uren achter elkaar te gaan slapen.
- Te snel in een groot bed: sommige kinderen worden al erg vroeg in een groot bed (peuterbed) gelegd omdat er bijvoorbeeld een broertje of zusje op komst is. Veel kleintjes zijn hier nog niet aan toe en kunnen daardoor onrustig slapen.
- De baby bij jullie in bed leggen: het lijkt zo gezellig en geborgen, maar het is eigenlijk behoorlijk onveilig.
Het allerbelangrijkste is: volg je gevoel en laat je af en toe even bijsturen, mocht dat nodig zijn.
Slaap lekker!
Wat doe jij om je baby lekker te laten slapen? Reageer ook!
Onvoorwaardelijke_mama
baby's kunnen nog helemaal niet zelf in slaap vallen. En het ze leren vanaf 6 weken? Komop zeg, een baby heeft je nodig. Dus wieg je baby zolang de baby het nodig heeft!! Het is zo'n onzin dat je het een baby moet leren. Het enige wat je moet is in de behoefte van je baby voorzien. En geen training op welk gebied dan ook toepassen!!!