Je baby op z'n buik
Je baby op je buik laten slapen: veilig of niet?
De experts verschillen steeds van mening en de norm veranderd elke zoveel jaar: Hoe kun je je baby het beste laten slapen? En is buikslapen nou echt zo slecht voor je?
Buik, rug of toch zij?
In het allereerste begin wordt het afgeraden om je kindje op zijn/haar buik of zij te leggen, omdat hij/zij dan met het gezichtje tegen het matras kan komen, en zich daarmee kan verstikken. Ze zijn nog niet sterk genoeg met de nekspieren om het hoofdje op te kunnen tillen. Dit kan een zeer gevaarlijke situatie opleveren.
Tegenwoordig heb je echter aerosleep-matrasjes waar je kindje doorheen kan ademen. Zeker als je kindje een echte buikslaper blijkt te zijn en dus niet kan slapen op de rug of zij, is dit matrasje aan te raden. Als je er toch niet gerust op bent, probeer dan zelf te ademen terwijl je je gezicht tegen het matrasje duwt. Als jij erdoorheen kunt ademen, kan je kindje het ook! Een alternatief voor het (toch vrij prijzige) matrasje is om je kindje in te bakeren. Het gevoel van geborgenheid geeft je kindje misschien toch genoeg rust om – ook op de rug of zij – in slaap te vallen. Overigens geldt voor een overgroot deel van inbaker-baby's dat zij later buikslapers blijken te zijn.
Stevige work-out hoor!
Overdag is het belangrijk dat je kindje de nekspieren traint, om deze sterk genoeg te krijgen dat ze het hoofdje kunnen optillen. Daarom is het dus belangrijk dat je je kindje – onder toezicht – enige tijd op de buik legt in bijvoorbeeld de box. Dat is best een pittige opdracht voor je kleintje. De meeste baby's vinden het niet zo leuk, maar je zult zien dat ze het vrij snel onder de knie hebben. Als je kindje zich kan omrollen, terugrollen en het hoofdje goed opzij kan draaien, mag het op de buik slapen. Hij/zij weet zich dan te redden als het gezichtje tegen het matras komt, door weg te draaien of het hoofdje op te tillen.
Hoe ouder je kindje is...
Hoe ouder je kindje is, hoe makkelijker het wordt. Dat geldt zeker ook voor het buikslapen. Hij/zij kan zelf goed inschatten hoe hij/zij het lekkerste ligt en het gezicht zodanig draaien dat er geen ademnood ontstaat. Dat scheelt een hoop zorgen voor de ouders.
Nadelen van buikslapen
Er bestaan bij elke slaaphouding nadelen, dus ook bij buikslapen. De nek en rug hebben het best zwaar als het grootste deel van de nacht op de buik geslapen wordt. De rug is vaak te hol, waardoor een lage rugpijn kan ontstaan. Ook de nek ligt in een niet natuurlijke houding, waardoor vooral in de ochtend de nek stijf kan zijn. Een kussen zodanig plaatsen dat de houding enigszins gecorrigeerd wordt kan helpen.
Het ligt meestal al vast
Bij de meeste kinderen lijkt er weinig aan te doen te zijn. Als je kindje een voorkeur heeft voor de buikligging, zal hij/zij deze steeds opnieuw opzoeken. En als hij/zij zo het lekkerste slaapt, slaap jij ook lekker.
Is jouw kindje een buikslaper? Laat het weten!