Snap
  • baby
  • peuter
  • slapen
  • hoeveelheid

Hoeveelheid slaap baby, peuter en kleuter

Baby's en kleine kinderen hebben veel slaap nodig. Er zijn theorieën dat deze slaap nodig is voor de ontwikkeling van de hersenen (en het hoognodige verwerken van alle indrukken van de dag) en voor groei. Maar hoeveel slaap er dan nodig is, is voor jonge ouders vaak een grote vraag.

Baby's en kleine kinderen hebben veel slaap nodig. Er zijn theorieën dat dit nodig is voor de ontwikkeling van de hersenen (en het hoognodige verwerken van alle indrukken van de dag) en voor groei. Maar hoeveel slaap er dan nodig is, is voor jonge ouders vaak een grote vraag. Meer dan een algemene richtlijn is er niet. Het ene kind heeft nu eenmaal meer slaap nodig dan het andere. De tijden die ik hieronder noem zijn dan ook geenszins de normen. Een kind kan daar rustig 1 of 2 uur van afwijken, zowel naar boven als naar beneden!

Benodigde hoeveelheid slaap baby peuter en kleuter per levensfase

Een pasgeboren baby slaapt de eerste weken van zijn leven zo'n 16 tot 18 uur, verdeeld over diverse periodes, waarbij er nog geen ritme is. Over het algemeen is zo'n jonge baby ongeveer 45 minuten achtereen wakker, waarna weer een slaapperiode volgt.

Na de eerste maand zou er een dag-/nachtritme zichtbaar kunnen worden. Totaal is er zo'n 15 á 16 uur slaap nodig, verdeeld over een of meerdere langere periodes 's nachts (totaal 8-9 uur) en dan nog 3 of 4 slaapperiodes overdag, van in totaal 7 tot 8 uur.  Tussendoor is de kleine telkens ongeveer een uur wakker.

Na 3 maanden zal er meestal een duidelijk dag-/nachtritme zijn. Overdag zijn er zo'n 3 slaapjes nodig, van in totaal ongeveer 5 tot 6 uur, met tussendoor wakkere periodes van ongeveer 1,5 uur. Maar omdat er nog steeds zo'n 15 uur slaap in totaal nodig is, wordt de nacht wat langer: 9 tot 10 uur.

Na 6 maanden kan er langzaamaan een slaapje overdag gaan verdwijnen. Met 2 á 3 slaapjes overdag komt het kind uit op ongeveer 3 tot 4 uur slaap. De nacht kan dan ongeveer 10 tot 11 uur slaap omvatten.

Met 9 maanden verandert er niet veel. Er zijn waarschijnlijk 2 dutjes overdag, en 's nachts zou er inmiddels goed geslapen moeten worden. Nog steeds zal de totale hoeveelheid slaap ongeveer 14 uur zijn.

Als de dreumes een jaar oud is, kan er langzaamaan weer een slaapje verdwijnen. Dit zal ergens tussen de 14 en de 18 maanden gebeuren. Meestal blijft er dan een middagdutje over en wordt er overdag in totaal zo'n 2 á 3 uur geslapen, en 's nachts zo'n 11 tot 12 uur.

Een peuter van 2 jaar heeft in totaal nog zo'n 13 uur slaap nodig. Na een middagdutje van ongeveer 2 uur zal er 's nachts nog ongeveer 11 uur geslapen worden. Naarmate het kind ouder wordt zal de slaaptijd zowel overdag als 's nachts verder afnemen, zodat er uiteindelijk rond 3 jaar nog een uurtje overdag geslapen wordt en zo'n 10 tot 11 uur 's nachts.

Voor een kind 4 jaar wordt, zal het middagdutje verder (moeten) afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Dit is van belang voor als de kleuter als hij 4 wordt naar school gaat, waar middagdutjes niet meer mogelijk zijn. Je kan het middagdutje afbouwen door je kind s'middags steeds iets korter te laten slapen en te kijken hoe hij daar op reageert. Misschien heeft jouw kleuter toch nog wel veel slaap nodig. In dat geval kan je hem op de vrije middagen na school even lekker in bed leggen. Hierna zal de hoeveelheid slaap 's nachts langzaam verder afnemen gedurende de rest van het leven.

Slaappatroon bij kinderen

Een baby slaapt aan het begin van de nacht diep, dieper dan een volwassene. De tweede helft van de nacht is er een meer ondiepe en remslaap. Naarmate het kind ouder wordt, wordt er minder diep geslapen. Dit gaat ook op volwassen leeftijd door.

Een volwassene slaapt in cycli van 90 minuten. Een pasgeborene slaapt slechts 45 minuten per cyclus, en zal zeker in het begin daarna weer wakker worden. Als een baby met rust gelaten wordt, zal het vrij snel weer inslapen en nog een cyclus slapen. Op die manier zijn er in de eerste periode al slaapjes van anderhalf uur mogelijk. Langzaamaan worden de cycli langer, tot ze bij een volwassene zo'n 1,5 uur duren.

In één cyclus worden meerdere fases doorlopen, van non-remslaap (ontspannen, van ondiep naar diep) en remslaap (meer hersenactiviteit, dromen, ook wel paradoxale slaap genoemd). Volwassenen hebben zo'n 80% diepe slaap en 20% ondiep. Bij baby's is dit meer 50% om 50%. Bij jonge baby's, tot zo'n 3 maanden oud, is er nog een derde slaapfase, de indifferente slaap. Hierbij lijkt de baby wakker, met open ogen rustig liggend, en soms een lach op het gezicht. Deze fase kan tot wel 50% van de totale slaap uitmaken.

Hoeveel slaapt jouw kindje? Reageer ook!

's avatar
10 jaar geleden

Niet meer na bed doen smiddags. Was bij ons ook de oplossing helaas. Die middagslaapjes waren wel relaxed. Of overdag vroeger naar bed als het niet haalbaar is.

's avatar
11 jaar geleden

Ik heb een probleem met slapen als ik me kleine man tussen vanmiddag naar bed doe ongeveer 2 uurtjes slapen dan krijg ik hem savonds pas rond 23:00 naar bed iemand enige tips

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.