Snap
  • Wiegendood
  • mamaplaatscollab
  • veiligheidnl
  • veiligslapen

De 4 van veilig slapen

Zo zorg jij ervoor dat jouw kindje veilig slaapt!

Er komt veel op je af als je zwanger bent of als je net een kindje hebt gekregen. Vooral over het (slapen) van baby’s hebben jonge moeders altijd veel vragen. Maar ook iedereen heeft er een mening over. Waar doe je nou goed aan? 

In Nederland sterft nog altijd een baby per maand aan wiegendood. Dat wil natuurlijk geen enkele ouder. Daarom heeft VeiligheidNL de 4 belangrijkste tips op een rijtje gezet; "De 4 van veilig slapen." Dit betekent dat wanneer ik mijn baby op bed leg, ...

...dan leg ik het op de rug.

Snap

Op de rug slapen is de veiligste slaaphouding voor je baby. Je kan het gevoel hebben dat je baby zich kan verslikken als het op de rug ligt. Het risico daarop is niet groter bij het slapen op de rug dan bij het slapen op de zij of buik. Maak je je zorgen dat je baby een scheef of plat hoofdje krijgt van het slapen op de rug? Er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Zorg dat je baby tijdens het slapen de ene keer met het hoofdje naar rechts ligt, en de andere keer met het hoofdje naar links.

Wanneer je baby wakker is, is het juist goed om het op de buik te leggen. Zorg dan wel dat je er bij blijft. Vanaf het moment dat je baby zichzelf snel en gemakkelijk om kan draaien van de rug naar de buik èn weer terug, mag het ook op de zij of buik slapen.

...dan leg ik het in een eigen bedje of wiegje.

Snap

In een eigen bedje of wiegje slaapt je baby het veiligst. We weten dat het soms moeilijk kan zijn om je baby in zijn of haar eigen bedje te laten slapen. Als het blijft huilen en pas rustig wordt bij jou in bed. Of als het tijdens het voeden bij jou in bed in slaapt valt. Maar ook in dit soort situaties is jouw bed geen veilige plek voor je baby om te slapen.

Zet het bedje het eerste half jaar zo dicht mogelijk bij je eigen bed. Als dit niet past, is een aanschuifbedje of co-sleeper een goede oplossing. Je kan de zijwand daarvan eenvoudig laten zakken als je je baby wilt voeden of troosten, en deze zet je weer omhoog als je baby gaat slapen.

...dan leg ik het in een slaapzak.

Snap

In Nederland sterft nog altijd een baby per maand aan wiegendood. Dat wil natuurlijk geen enkele ouder. Daarom heeft Veiligheid NL de 4 belangrijkste tips op een rijtje gezet; "De 4 van veilig slapen." Dit betekend dat wanneer ik mijn baby op bed leg, ...

Een babyslaapzak is de veiligste optie zodra je baby beweeglijk wordt, dus als het zich gaat verplaatsen in bed. Vaak is dat al binnen een paar weken.

De voordelen van een babyslaapzak zijn:

Je baby kan niet met het hoofdje onder het beddengoed terecht komen.Jonge baby’s rollen minder makkelijk naar de buik.Je baby kan niet bloot komen te liggen.Je baby kan moeilijker uit bed klimmen.Tijdens de voeding blijft het in de slaapzak warm, dus hoef je je baby niet terug te leggen in een koud bedje.

Er zijn al hele kleine maten te koop en voor elk seizoen zijn er geschikte slaapzakken. Zorg wel voor een goed passende slaapzak. Wanneer de armsgaten en de halsopening te groot zijn, kan je baby in de slaapzak terecht komen.

...dan leg ik het in een leeg bedje.

Snap

Het is het veiligst om het bedje van jouw baby leeg te houden als het gaat slapen. Grote knuffels, een babynestje, zijligkussentjes en hoofdbeschermers kunnen ervoor zorgen dat je baby er met het gezichtje tegenaan komt te liggen, waardoor het niet goed kan ademen.

Wanneer je baby wakker is, mag het uiteraard wel met een knuffel spelen. Een knuffeldoekje of andere kleine knuffel zonder vulling (in een verder leeg bed) is een veilig alternatief voor als je baby gaat slapen.

Heb je na het lezen nog meer vragen over het veilig slapen van jouw kindje? Kijk dan op de site van VeiligheidNL of doe de veilig slapen checklist!

kkim's avatar
3 jaar geleden

Handig dit 👍

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.