Taalontwikkeling bij baby’s van 0 tot 1 jaar.
De taalontwikkeling van baby’s begint al bij de geboorte. De eerste manier van communiceren van een baby is huilen.
De taalontwikkeling van baby’s begint al bij de geboorte. De eerste manieren van communiceren zijn huilen, lachen, rond kijken en geluidjes maken. Richting de eerste verjaardag wordt er op rap tempo steeds meer gecommuniceerd door je baby. Op het moment dat je kindje geluidjes gaat maken spreek je van een taalontwikkeling welke je als ouder kan stimuleren. Geen zorgen! Vaak stimuleer je dit automatisch al.
Stimuleren van de taalontwikkeling van je baby
Een vorm van het stimuleren van de taalontwikkeling is bijvoorbeeld om de beurt een geluidje maken. Hiermee wordt het wisselen van beurten geoefend, net zoals in een echt gesprek. Vanaf het moment dat een baby wordt geboren is het belangrijk om tegen hem of haar te praten. Doordat het kindje klanken, woorden en zinnen hoort zal het hier op gaan reageren. Wel is het van belang dat je langzaam praat en geen hele lange verhalen. Je kindje heeft namelijk ongeveer 20 seconden nodig om te verwerken wat je zegt. Er wordt aangeraden om, vanaf het moment dat je kindje dingen kan vastpakken en nieuwsgierig om zich heen kijkt, te beginnen met voorlezen. Er zijn verschillende redenen om al zo vroeg te beginnen, maar het belangrijkste blijkt het uitbouwen van de woordenschat van je kindje. Doordat je samen naar plaatjes kijkt en voorwerpen benoemt zal het kindje steeds meer woorden leren kennen. Ook liedjes zingen helpt bij de taalontwikkeling, vooral de kinderliedjes waar bewegingen worden gekoppeld aan woorden. Dit is van belang omdat het kindje hiermee leert dat woorden een reactie kunnen uitlokken.
Tips om de taalontwikkeling te bevorderen
Als je kindje echt gaat praten wordt er aangeraden om niet direct te verbeteren, maar dit te doen in een herhalende zin. Als een kind een hond een woef noemt, dan wordt er geadviseerd te zeggen; “dat is inderdaad een hond”. Verder niet te veel met verkleinwoordjes praten. Geen voetjes en handjes, maar voeten en handen, voor het kind is het immers groot. En…. vooral zelf het goede voorbeeld geven in taal, is het allerbelangrijkst!!
Taalontwikkeling van je baby, 0 tot 6 maanden
Baby’s vinden het op deze leeftijd ook erg leuk om zichzelf te horen. Er wordt op deze manier geoefend door het maken van verschillende geluiden en klanken. Na een tijdje worden de geluidjes en klanken steeds duidelijker: brabbelen! Brabbelen is het oefenen van spraakklanken zonder dat deze klanken een betekenis hebben. Daarna worden vaak klanken als papapaapapa of mamamamamama uitgesproken. Ouders reageren hier vaak op, alsof het al bewust wordt gezegd door het kind. Er wordt op gereageerd met; “goed hoor, ik ben inderdaad jouw mama!” Door deze bevestiging, weet de baby dat hij of zij iets goed heeft gezegd. En door deze positieve reactie zal je kindje begrijpen dat de woorden een bepaalde reactie uitlokken van ouders. Daardoor zal het kind op den duur de woorden of klanken ook bewuster gaan gebruiken.
Taalontwikkeling van je baby, 6 tot 12 maanden
Rond een maandje of 8 wordt je kindje zich steeds bewuster van zijn of haar communicatie. Ze maken bewuster geluiden of klanken die een reactie uitlokken bij volwassenen. Om en nabij het eerste levensjaar zullen de eerste woordjes uitgesproken worden. Maar dit is voor elk kindje verschillend. Sommigen zeggen het eerste woordje met 8 maanden en anderen rond 14 maanden. De woordjes die je baby zegt zijn vaak losse (korte) woorden. Deze woorden gaan vaak over personen, dieren of voorwerpen. Je baby leert al snel dat een woord vaak meerdere betekenissen of doelen kan hebben. Zo start het woordbegrip. Daarnaast vertelt je kindje je veel door gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Na 12 maanden zal een dan dreumes echt zijn of haar woordenschat gaan ontwikkelen.