Redenen voor het huilen van je baby
De eerste 6 weken na de geboorte neemt het huilen van je baby over het algemeen even wat toe. Dit komt omdat de meeste baby`s dan nog moeten wennen.
Dat alle baby's huilen is een feit en eigenlijk ook heel logisch. Huilen is voor pasgeboren baby`s immers vaak de enige manier om te kunnen communiceren. De eerste 6 weken na de geboorte neemt het huilen van je baby over het algemeen even wat toe. Dit komt omdat de meeste baby`s dan nog moeten wennen aan het leven buiten de veilige omgeving van mama`s baarmoeder.
De 6 weken daarna neemt het huilen juist weer geleidelijk wat af. De eerste 3 maanden huilt een baby vaak uit een soort reflex. Bij ieder gevoel van ongemak of onbehagen begint een baby te huilen. Na die 3 maanden ontdekt de baby dat je ook kunt huilen om de aandacht van mama of pappa te trekken.
Huilbaby
Sommige baby`s huilen extreem veel. We spreken dan van een huilbaby. Officieel is een baby pas een huilbaby als de pasgeborene 3 keer per week minstens 3 uur per dag huilt en dat tenminste 3 weken achter elkaar doet.
Er zijn heel veel verschillende redenen waarom een baby huilt. De oorzaak van het gehuil kan de ene keer heel gemakkelijk te achterhalen zijn, zoals bij een vieze luier. Terwijl het de andere keer lastiger te ontdekken is. Bijvoorbeeld wanneer de baby te veel prikkels heeft gehad of zich verveeld.
De meest voorkomende redenen zetten we hier even op een rijtje.
- Vermoeidheid: een baby heeft nog erg veel slaap nodig. De behoefte om te slapen kan dan ook zo groot zijn dat de baby in huilen uitbarst als hij of zij een slaapje nodig heeft. Andere signalen zijn gapen en in de oogjes wrijven.
- Vieze luier: een vieze luier is niet prettig en ligt niet lekker, dus de meeste baby`s huilen als ze een vieze broek hebben.
- Honger: baby`s hebben een strak voedingsschema. Hiervan afwijken kan dan ook zorgen voor een flinke huilbui.
- De baby wil aandacht / geknuffeld worden: een baby kan door middel van een huilbui aangeven dat hij of zij wat extra aandacht nodig heeft. Sommige moeders herkennen dit soort huiltje meteen.
- Verveling: de baby wil graag spelen of rondkijken, maar ligt in een donkere kamer. Een nachtlampje of Babyprojector kan een oplossing zijn.
- Pijn: soms gaat het gehuil over in gekrijs. Er is dan meestal sprake van pijn. Het spijsverteringsstelsel van de baby is nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor een baby gevoelig is voor darmkrampjes. Ook het krijgen van tandjes is voor veel baby`s een pijnlijke periode.
- Een boertje dat dwars zit: Zorg dat de baby altijd een boertje heeft gelaten na het eten. Anders kan dat boertje dwars gaan zitten als hij of zij in bedje ligt.
- Het is te warm of te koud op het kamertje: een koude of juist bloedhete kamer is niet prettig om in te slapen, waardoor de baby kan gaan huilen.
- Ziek zijn: koorts, keelpijn, verkoudheid…allemaal ongemakken die verre van prettig zijn. Door te gaan huilen uit een baby dat hij of zij zich niet lekker voelt.
- Overprikkeld zijn: een drukke dag gehad? Een redelijke kans dat je baby daar later op de dag nog last van heeft. Hij of zij is als het ware overprikkeld, waardoor ook het in slaap komen heel lastig kan zijn.
Tenslotte nog een tip: heb jij het gevoel dat jouw baby wel erg veel huilt, roep dan altijd de hulp in van de huisarts of consultatiebureau- arts!