De ontwikkelingen van je baby in het eerste jaar
We zetten alle ontwikkelingen voor je op een rij.
In het eerste jaar groeit en ontwikkelt je baby zich ongelooflijk snel. Je kleine wonder maakt verschillende groeispurten door, die we ook wel 'sprongetjes' noemen. Tijdens deze sprongetjes leert je baby telkens weer nieuwe dingen. Benieuwd wat je te wachten staat? Hier vind je een handig overzicht van maand tot maand, van 0 tot 1 jaar.
Ontwikkeling baby week 1
Gefeliciteerd, je bent (weer) moeder geworden! Wat een prachtige prestatie heb je geleverd. Nu begint de mooie tijd van kennismaken met je baby. De eerste week zal je kleintje vooral slapen, maar dat is heel normaal. Pasgeborenen slapen ongeveer 16 uur per dag, en dat is goed voor hun energie en hersenontwikkeling. Vergeet niet dat je baby om de 2-3 uur voeding nodig heeft, of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft.
Ontwikkeling baby week 2
In de tweede week begint jullie band sterker te worden. Je baby herkent je aan je geur en stem, en als je binnen 30 centimeter van hem blijft, kan hij je ook goed zien. De kraamweek is voorbij, en nu ga je zonder kraamhulp verder. Geen zorgen, je kunt altijd teruglezen wat de kraamverzorgende je heeft geleerd.
Ontwikkeling baby week 3
In week 3 merk je dat je baby nog veel slaapt, maar hij wordt ook steeds actiever als hij wakker is. Hij draait zijn hoofd naar geluiden en tilt misschien zelfs zijn hoofdje op als hij op zijn buik ligt. Hij kan wat meer gaan huilen, maar jij leert steeds beter wat hij nodig heeft. Darmkrampjes kunnen een oorzaak zijn van het huilen.
Ontwikkeling baby week 4
Langzaam krijg je meer ritme in je leven met je baby. Het voeden, wassen en verschonen gaat al wat makkelijker dan in het begin. Je leert je baby steeds beter kennen. Hij gaapt, wrijft in zijn ogen en draait zijn gezichtje weg als hij moe is. Als hij heel moe is, kan hij druk worden of huilen. En als hij iets leuk vindt, zal hij kirren van plezier!
Ontwikkeling baby maand 2
De eerste maand is voorbijgevlogen. Het bezoek en de kraamtranen maken plaats voor rust in huis. Jij en je baby vinden een dagritme en je krijgt langzaam weer meer energie. Dat is fijn, want de nachten kunnen nog steeds onrustig zijn. In de tweede maand wordt je baby steeds sterker en zijn bewegingen vloeiender. Jullie kunnen nu de eerste spelletjes gaan doen!
Fysieke ontwikkeling van je baby in maand 2
- Je baby draait zijn hoofdje naar opzij als hij op zijn buik ligt.
- Liggend op zijn rug zwaait hij met armen en benen.
- Hij houdt kort een speeltje vast als je het in zijn handje legt.
- Je baby volgt een voorwerp of persoon met zijn ogen.
Communicatieve ontwikkeling van je baby in maand 2
- Je baby maakt koerende geluidjes zoals ‘aaah’, ‘gah’, ‘ooo’.
- Hij lacht als je tegen hem praat.
- Hij maakt geluidjes als reactie als je tegen hem praat.
- Je baby huilt als hij geplast of gepoept heeft, honger heeft, moe is of vastgehouden wil worden.
- Hij maakt bewust oogcontact en reageert op stemmen.
Ontwikkeling baby maand 3
Na 3 maanden wordt je baby steeds sterker en actiever. Hij blijft overdag langer wakker tussen de voedingen door en wil niets missen van wat er in huis gebeurt. Jij krijgt ook weer meer energie en misschien ga je zelfs weer aan het werk. Dit kan invloed hebben op de borstvoeding; misschien ga je kolven of stap je (gedeeltelijk) over op flesvoeding.
Ontwikkeling baby maand 4
In maand 4 is je baby steeds bezig zijn omgeving te observeren. Hij leert emoties kennen door naar jou en je partner te kijken. Naast de ah’s en uh’s gaat hij nu ook met andere klanken experimenteren, zoals vvv- en zzz-geluiden, door zijn lippen te gebruiken. Het lijkt steeds meer op praten!
Fysieke ontwikkeling van je baby in maand 4
- Op zijn buik houdt hij zijn hoofd rechtop en kijkt nieuwsgierig rond.
- Zittend kan hij zijn hoofd zelfstandig rechtop houden.
- Liggend op zijn rug brengt hij zijn handjes naar zijn borst en raakt zijn vingers aan.
- Hij reikt naar een speeltje in de buurt en grijpt naar objecten.
Motorische vaardigheden van je baby in maand 4
- Hij houdt een speeltje stevig vast en probeert erop te kauwen.
Communicatieve ontwikkeling van je baby in maand 4
- Hij lacht of kijkt naar zijn reflectie in de spiegel.
- Hij kan zachtjes grinniken of lachen.
- Hij glimlacht of raakt opgewonden als hij je ziet na een afwezigheid.
- Hij maakt geluidjes tijdens het kijken naar speelgoed of mensen.
- Hij maakt hoge piepjes.
Verder lezen over de ontwikkeling van je baby als hij 4 maanden is? Klik dan op deze link: Ontwikkeling van bay: 4 maanden
Ontwikkeling baby maand 5
Je baby wil niet meer stil liggen. Hij probeert te rollen van zijn rug naar zijn buik of andersom. Als je baby met 5 maanden al interesse toont in eten en smakgeluiden maakt, kun je hem zijn eerste oefenhapje geven. Hoewel vast voedsel nog niet nodig is tot 6 maanden, kan de ene baby er eerder klaar voor zijn dan de ander.
Ontwikkeling baby maand 6
Je baby is bijna een half jaar oud en dat is te zien! Hij heeft misschien een bolle toet, een volle bos haar en zijn eerste tandje. Hij realiseert zich steeds meer dat hij afhankelijk is van jou en andere vertrouwde mensen. Iedereen buiten dat kringetje kan als een bedreiging worden gezien, wat eenkennigheid kan veroorzaken.
Fysieke ontwikkeling van je baby in maand 6
- Hij kan van zijn rug naar zijn buik rollen.
- Met ondersteuning kan hij rechtop zitten.
- Hij komt in een kruiphouding.
- Hij kan een speeltje met beide handen vastpakken.
- Hij speelt graag met zijn voeten als hij op zijn rug ligt.
Motorische vaardigheden van je baby in maand 6
- Hij houdt zijn handen omhoog om opgetild te worden.
Communicatieve ontwikkeling van je baby in maand 6
- Hij maakt geluiden zoals ‘Da’, ‘ga’, ‘ka’.
- Hij piept en lacht.
- Hij kijkt graag naar zichzelf in de spiegel.
Ontwikkeling baby maand 7
Na 7 maanden wil je baby graag overal bij zijn. Hij volgt je door de kamer en zit graag aan tafel. Dit komt goed uit, want hij mag nu steeds meer vast voedsel eten. Ook snapt hij nu het begrip oorzaak en gevolg. ‘Als ik hier druk, maakt mijn speeltje een geluid’. Een wereld van ontdekking gaat voor hem open!
Ontwikkeling baby maand 8
Na 8 maanden willen de meeste baby’s niet meer rustig op schoot zitten. Ze
willen op ontdekkingsreis! Zet je baby op de grond en geef hem de ruimte om te spelen en te ontdekken, maar zorg wel dat de omgeving veilig is. Je begint steeds meer zijn eigen willetje en karakter te zien. Het is nu de kunst om een goede balans te vinden tussen jouw regels en de vrijheid van je kindje.
Ontwikkeling baby maand 9
Je baby is nu 9 maanden en soms kan hij flink koppig zijn. Dit hoort bij het proces van onafhankelijk worden. Je merkt dat hij overdag steeds langer wakker blijft, wat betekent dat jullie samen leuke dingen kunnen doen. Hij wordt steeds mobieler en tijgert of kruipt vliegensvlug door de kamer. Zorg dat je huis babyproof is zodat hij zich nergens aan kan bezeren.
Fysieke ontwikkeling van je baby in maand 9
- Je baby kan zelfstandig zitten zonder ondersteuning.
- Hij kan vanuit een liggende positie gaan zitten.
- Hij kan zich optrekken om te staan en gewicht op zijn voeten nemen.
- Hij kan kruipen om zich voort te bewegen.
- Hij rolt in beide richtingen.
Communicatieve ontwikkeling van je baby in maand 9
- Hij begrijpt eenvoudige geluiden.
- Hij babbelt en maakt verschillende geluiden, zoals "mama".
- Hij reageert op instructies zoals iets geven of terugleggen.
- Hij herkent familieleden en klampt zich vast aan vertrouwde volwassenen.
- Hij heeft een favoriet speeltje.
Ontwikkeling baby maand 10
Na 10 maanden wordt je kind steeds sterker en mobieler. Hij trekt zich op in de box tot staan en probeert misschien al een paar stapjes langs de tafel. Laat zien hoe trots je op hem bent en moedig hem aan! Je zult je verbazen over hoeveel je kind al begrijpt. Hij kan verbanden leggen tussen woorden en voorwerpen en misschien zelfs al een paar woordjes zeggen.
Ontwikkeling baby maand 11
Naast het zorgen voor je kind, krijg je er nu een nieuwe taak bij: opvoeden. Vanaf 11 maanden laat je kind steeds meer zijn eigen karakter zien. Alles wat hij ziet of doet, is leuk en spannend en moet ontdekt worden. Naast kiekeboe speelt hij nu ook graag verstoppertje.
Verder lezen over de ontwikkeling van je baby als hij 11 maanden is? Klik dan op deze link: Ontwikkeling van baby: 11 maanden
Ontwikkeling baby maand 12
Wat een mijlpaal, je kind viert zijn eerste verjaardag! Tijd voor slingers, cadeaus en taart. Wat heeft je kind veel geleerd in een jaar tijd. Zo klein als hij was toen je hem voor het eerst vasthield, zo veel kan hij al na 12 maanden. Hij begrijpt nu het woord ‘nee’ wel, maar het uitvoeren ervan is nog moeilijk. Je hebt al vaak ‘Nee!’ geroepen als hij met zijn hand in de bloempot graait, maar hij moet het verband nog leren leggen.
Fysieke ontwikkeling van je baby in maand 12
- Hij zit stevig en kan zelfstandig gaan zitten.
- Hij trekt zich op vanuit een zittende positie en kan weer gaan zitten.
- Hij loopt rond meubels om zichzelf te ondersteunen.
- Hij kan kruipen of schuifelen om zich voort te bewegen.
- Hij kan zelfstandig staan.
- Hij kan bladzijden van een boek omslaan.
- Hij kan een balletje gooien.
- Hij kan een touwtje oppakken met zijn wijsvinger en duim.
Communicatieve ontwikkeling van je baby in maand 12
- Hij wijst naar voorwerpen om zijn interesse te tonen.
- Hij reageert op zijn eigen naam.
- Hij steekt zijn arm of voet uit om te helpen bij het aankleden.
- Hij maakt meer betekenisvolle geluiden zoals "mama" en "papa".
Fred Oliver
“Ik kan Dr. Sacre niet genoeg bedanken voor de hereniging met mijn ex-man. Zijn krachtige spreuken brachten ons weer bij elkaar en herstelden onze liefde en respect voor elkaar. Dr. Sacre hielp ons niet alleen met het verzoenen, maar hij liet ons ook zien hoe we elkaar konden koesteren en respecteren op een manier die we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Ik ben hem eeuwig dankbaar voor zijn begeleiding en steun. Bedankt, Dr. Sacre. Neem contact op met Dr. Sacre via onderstaande gegevens 📧: Sacretempleofpower@gmail.com Bel/WhatsApp: +234 907 603 4359 voor het terugbrengen van liefde in ons leven en het helpen opbouwen van een sterkere, liefdevollere relatie.” Troje Jessi