Snap

Baby's eerste woordjes

Het is een echte mijlpaal: de eerste woordjes van je baby. Als je baby leert praten, is dat een grote stap in zijn ontwikkeling. Veel ouders zitten dan ook met spanning te wachten op de eerste woordjes. Hoe zit de taalontwikkeling van een baby in elkaar en wanneer kun je de eerste woordjes verwachten?

Communiceren

Vlak na de geboorte kan een baby alleen nog maar communiceren door te huilen. In deze periode van zijn leven maakt een baby nog niet bewust geluidjes. Pas vanaf de derde maand begint de baby opzettelijk geluidjes te maken. In deze periode ontdekt een baby namelijk dat hij iets kan met zijn stem en hier begint het uittesten van de spraak. De geluidjes die baby’s in deze fase maken, hebben nog geen betekenis. Je kunt dus nog niet echt communiceren met je baby via taal. Wel kun je als ouder reageren op de geluidjes van je kind en zo je eerste ‘gesprekje’ voeren.

Brabbelen

Vervolgens begint een baby met brabbelen. In het begin zijn de geluiden nog weinig herkenbaar, maar er komen steeds meer herkenbare klanken. Rond de achtste maand kunnen de meeste kinderen al een aantal tweelettergrepige woordjes uitspreken. Deze woordjes hebben echter nog geen betekenis. De baby oefent op dit moment klanken, maar begrijpt nog niet wat hij zegt. Zo kan het dus zijn dat je baby ‘mama’ of ‘papa’ lijkt te zeggen, maar zelf heeft hij nog niet door wat hij zegt. Als de ouders reageren op het gebrabbel van hun baby, wordt deze gestimuleerd om dit vaker te doen en hier mee te experimenteren.

Eerste echte woordjes

De eerste echte woordjes komen meestal wanneer je baby tussen 13 en 18 maanden oud is. Dit begint met de eenwoordfase. De baby zegt steeds één woord, zoals ape voor slapen, om voorwerpen, personen of handelingen aan te duiden. Sommige kinderen beginnen eerder met de eerste woordjes dan andere. Als jouw kind wat later is met zijn eerste woordjes, hoef je je niet direct zorgen te maken. Het kan zijn dat hij/zij het leuker vindt om andere dingen te leren, zoals kruipen of lopen. Is er rond de achttiende maand nog geen woordje gezegd? Dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met het consultatiebureau. De taalontwikkeling van een baby maakt grote sprongen als hij tussen de 18 tot 24 maanden oud is. De baby gaat nu voor het eerst zinnen maken van twee of meer woorden en begrijpt dat woorden in een bepaalde volgorde worden geplaatst. Daarnaast gaan baby’s in deze fase voor het eerst ontkennende zinnen maken.

Taalontwikkeling

Om de taalontwikkeling van je baby te stimuleren is het belangrijk dat de ouders allerlei voorwerpen, personen en handelingen benoemen. Interactie met de ouders helpt het kind om de betekenis van woorden te leren begrijpen. Leren praten houdt namelijk sterk verband met het imitatiegedrag van jonge kinderen. Door mensen in hun omgeving na te doen, worden ze bekend met de betekenis van handelingen, maar ook van woorden.