Baby huilt in bed
Elke ouder kent het: je pasgeboren baby huilt en je hebt geen idee waarom. Dat kan flink frustrerend zijn!
Elke ouder kent het: je pasgeboren baby ligt in zijn of haar bedje te huilen en je hebt geen idee waarom. Dat kan flink frustrerend zijn!
Begin bij de basis
Je kunt het beste eerst nagaan of aan de basisbehoeften is voldaan.
Huilt
Soms gaat de tijd zo snel, dat je de tijd even vergeet. Voor je het weet is het alweer etenstijd. Als het nog geen etenstijd is, probeer dan niet een voeding aan te bieden. Zo raakt het schema in de war.
Zit er soms nog een boertje dwars?
Als je kindje net gegeten heeft, kan het soms zo zijn dat er nog een boertje dwarszit. Dit zal snel genoeg blijken als je je kindje rechtop houdt en over zijn of haar ruggetje wrijft.
Heeft je kindje een schone luier?
Een dikke plasluier zit erg vervelend, om over een poepluier maar niet te spreken. Verschoon je kleintje ook ‘s nachts voor elke voeding om dit ongemak te verkomen.
Heeft je kindje het niet te warm of juist te koud?
Dit kun je het beste in de nek van je kindje voelen. Als je kindje het te warm heeft, haal dan een laagje kleding of de deken van hem of haar af. Als je kindje het te koud heeft kun je juist een laagje toevoegen. Je kunt ook een warme kruik in het bedje leggen. Let hierbij op dat er altijd een kruikenzak om de kruik zit en dat de dop goed dicht zit.
Pijn?
Als alle basisbehoeften vervuld zijn en je kindje blijft huilen kan het zijn dat hij of zij pijn heeft. Krampjes komen vaak voor bij pasgeborenen. Het enige voordeel hiervan is dat het meestal vrij makkelijk te herkennen is.
Symptomen zijn onder andere:
- Het huilen begint vrij plotseling, ongeveer een half uur na de voeding.
- Het huilen komt in vlagen. Als de pijn er is huilt de baby hard en als de kramp wegzakt zal hij of zij wat meer nasnikken.
- De baby loopt rood aan en balt zijn of haar vuistjes.
- De baby verkrampt met de beentjes en overstrekt zich.
- De baby laat regelmatig windjes, hetgeen voor wat verlichting kan zorgen.
Er zijn diverse homeopatische middeltjes te koop die krampjes wat verminderen. Of ze helpen? Dat is afhankelijk van diverse factoren en zal per kindje verschillen. De meeste kindjes zijn met 3 à 4 maanden sowieso van de krampjes af.
Nog wat tips om de pijn bij krampjes te verminderen:
- Draag de baby op zijn/ haar buikje op je onderarm of over je schouder. De druk tegen de buik zal de pijn iets verwachten.
- Een warme (niet hete!) kruik tegen de buik kan ook verlichting geven.
- Als je borstvoeding geeft kun je je dieet aanpassen om de krampjes te verminderen. Let op met onder andere: specerijen, koolzuurhoudende dranken, koolspoorten, citrusvruchten, koffie, uien en knoflook.
Oververmoeidheid
Teveel prikkels of te weinig slaap op een dag kunnen er ook voor zorgen dat je baby onrustig is. Dan is het het beste om je baby rustig te troosten en even bij je te houden. Dan zal hij of zij meestal vrij snel kalmeren en toch in slaap vallen.
Deze pagina is geschreven door mama Daphne de wit
Gea12
Goed artikel!
NoseFrida
Ook een vertopte neus is erg vervelend voor een baby waardoor deze veel zal huilen. Met de NoseFrida heeft u een veilige en effectieve oplossing tegen verstopte neusjes, door KNO artsen aanbevolen. Lees en zie er alles over op www.nosefrida.nl