Snap
  • baby
  • ontwikkeling
  • 10wekenoud
  • baby10weken

Baby 11 weken

Antwoord op de meest gestelde vragen

Hoera, je baby is 11 weken oud! Zijn ogen ontwikkelen zich volop. Waar je baby jou in de eerste weken vooral herkende aan jouw geur en stem, zal hij nu ook je uiterlijk herkennen. De mijlpalen volgen elkaar in rap tempo op. Welke ontwikkelingen ondergaat je baby van nu allemaal? In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen door moeders van baby's van 11 weken oud.

Maakt mijn kindje met 11 weken een sprongetje?

Heeft je kindje last van de 3 H's? Huilerig, hangerig en humeurig.. Ja? Dan ondergaat hij of zij vast een sprongetje. Een sprongetje wil eigenlijk gewoon zeggen, dat jouw baby veel energie steekt in nieuwe ontwikkelingen onder de knie krijgen. Hierdoor is minder energie over om de gezellige baby uit te hangen. Rond de 11 weken is alweer de derde sprong begonnen. Deze staat in het teken van "overgangen". Na deze sprong kan jouw baby wat vloeiendere overgangen maken met horen, zien, proeven en ruiken. Alles gaat wat gecontroleerder. Wanneer hij of zij het hoofdje schudt, zal het beeld wat vloeiender zijn en ook is het in staat om te reageren op geluid wat van een bepaalde kant afkomt. Geen zorgen dus, laat je baby lekker een paar dagen chagrijnig zijn en geniet dan samen van de nieuwe ontwikkelingen. Ga dus zeker door met ontdekken!

Hoeveel slaapt een baby van 11 weken?

Als het goed is heb je nu met 11 weken redelijk een routine gevonden met je kleintje, ook met het slapen. Er is geen precieze houvast qua slaaptijden, maar er zijn wel wat richtlijnen. Zo is het gebruikelijk dat je kleintje ongeveer 10 uur in de nacht slaapt en overdag gemiddeld 5 uur, verdeeld over drie slaapjes. Let op: dit kan afwijken rond sprongetjes of als je baby zich niet lekker voelt.

Gewicht van een baby met 11 weken

Gemiddeld weegt je baby nu tussen de 5- en 6 kilogram. Meestal zijn jongens iets zwaarder dan meisjes, net als in de buik. Dit is wel een gemiddelde en maak je vooral niet druk! 

Een plat hoofdje: is dat normaal?

Steeds vaker komt een afgeplat hoofdje voor rond de 11 á 12 weken van je baby. Het advies vanuit het consultatiebureau, is om kindjes uitsluitend op de rug te laten slapen, in verband met wiegendood. Hierdoor liggen ze het overgrote deel van de dag op hen achterhoofd. Het kan zijn dat deze dan wat platter wordt. Ook is een sterke voorkeurshouding van je kleintje een oorzaak. Stel, hij of zij kiest er altijd voor om met het hoofdje naar links te slapen, dan wordt dit vanzelf wat anders qua vorm en stand van het oor, dan de rechterkant. Vroeger werd als oplossing een helmpje ingezet, tegenwoordig wordt er vooral gebruik gemaakt van de kinderfysio. Deze gaat samen met jou en je baby wat oefeningen doen, zodat langzaam de voorkeurshouding verdwijnt. In de meeste gevallen is de schade dan beperkt, mits je op tijd bij de fysio aanklopt. Je baby groeit er dan als het ware overheen. Vermoed je een plat hoofdje? Schakel dan direct het consultatiebureau in en bespreek de mogelijkheden.

Wanneer kruipt mijn baby?

Zo rond de 11 weken ontdekt jouw kleintje steeds meer, zo ook het kruipen. Of eigenlijk heet het meer "tijgeren". Niet alle kindjes zijn even snel, maar er is een grote kans dat die van jou al richting het tijgeren gaat. Dit betekent dat hij of zij het hoofdje in buikligging kan optillen en met de armpjes, ondersteund door de beentjes, zich langzaam voort kan bewegen. Echt duidelijk kruipen is het voorlopig nog niet, maar het begin is er! Is er bij jouw baby nog geen sprake van tijgeren? Leg hem of haar dan regelmatig op het buikje en ga zelf wat verderop met een knuffeltjes spelen en roepen. Grote kans dat je baby gaat proberen om naar je toe te komen!

Kan ik mijn baby tv laten kijken?

Is het schadelijk om mijn kleintje tv te laten kijken? Daar verschillen de meningen over. Een sterk argument tegen het tv kijken, is dat de televisie alleen zendt en dat je kindje hierdoor niet of nauwelijks terug leert communiceren. Daarnaast krijgt het door beeld en geluid een fikse boost aan prikkels binnen wat hij of zij ook weer moet verwerken. Toch zijn er ook voordelen aan het kijken van televisie. Tegenwoordig zijn er erg leerzame programma's die je baby kan helpen in het bijbrengen van kennis. Daarnaast is het af en toe ook gewoon even handig als jij snel wil koken of opruimen. Advies is: vind een balans. Niet te veel en niet te weinig. Je kunt bijvoorbeeld nadat je je kindje tv hebt laten kijken, samen nog een kwartiertje spelen en brabbelen.

Kan ik met de baby zwemmen?

Er wordt geadviseerd om in het begin niet direct met je baby te gaan zwemmen. Dit omdat je kleintje erg vatbaar is voor bacteriën en virussen. De meeste ouders wachten tot na de tweede ronde vaccinaties, zo rond de 9 weken. Week 11 is dan perfect om voor het eerst te gaan zwemmen. Let er wel op dat je kindje nog steeds erg kwetsbaar en vatbaar is voor ziektes. Zorg er in ieder geval voor dat je in een warm babybad gaat zwemmen en dat je de temperatuur van je baby goed in de gaten houdt. Een baby is namelijk in een mum van tijd onderkoeld. Ga daarom maar heel eventjes, maximaal 20 minuten, het water in en pak je baby daarna lekker warm in. In het zwembad zelf kan het een zwemluier aan. Wel zo handig!

Benieuwd naar rare slaapgewoontes van een baby? Klik hier!

's avatar
1 jaar geleden

Met 11 weken al tijgeren?? Volgens mij is dat een foutje…

's avatar
1 jaar geleden

Kan best hoor die van ons doet t al een beetje vanaf 9 weken

's avatar
1 jaar geleden

Ja

's avatar
1 jaar geleden

Ja idd hier ook geen sprake van haha. Op haar rug veel spartelende benen en armen

's avatar
5 maanden geleden

Neen hoor mijn baby is elf weken en doet het

's avatar
5 maanden geleden

Klopt gewoon mijn baby is elf weken en hier is er al sprake van. Als ik even iets pak heeft ze haar al verzet door te tijgeren.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.