Snap
  • baby
  • kinderopvang
  • kosten

Kosten kinderopvang

Er zijn vele opties als het gaat om de opvang van kinderen. Maar naast aspecten als veiligheid en plezier moet er ook op de kosten kinderopvang worden gelet

Kiezen

Eerst moet je kiezen: Zorg je als ouders (of verdere familie) zelf tussen de middag en na school voor je kinderen of stuur je ze naar de BSO of naar een gastouder? Dat is op zich al een precair evenwicht. Of je nu wel of juist niet voor de opvang kiest, er zijn altijd mensen die er kritiek op zullen hebben. En als je verder geen familie hebt waar je kind naar toe kan dan moet je wel toch?

En dan… naar welke plek gaan je kinderen dan? Een plek waar je kind veilig is en plezier kan hebben. Maar er zijn zoveel verschillen in de manier van aanpak van de kinderen en de bezigheden, dat het niet een gemakkelijke keuze is. En het kostenplaatje wat er bij komt kijken is ook niet iets waar je als ouder erg vrolijk van word. Er zijn zelfs gezinnen waarbij het geen zin heeft om het kind naar de opvang te sturen omdat de kosten van de opvang dan hoger zijn dan het eigen inkomen. Dit komt regelmatig voor bij alleenstaande ouder gezinnen.


Kosten kinderopvang</H2> Een wet uit 2005 heeft bepaald dat de overheid, de werkgever en de ouders samen de kinderopvang moeten betalen. Je werkgever is dus verplicht om mee te betalen maar dit word altijd door de belasting dienst zelf met de werkgever geregeld. Bij de meeste Gastouder Bureaus, Buiten Schoolse Opvang en kinderdagverblijven betaal je een uurtarief. Dat uurtarief varieert natuurlijk heel sterk maar gemiddeld is het zo rond de €7,16. Het uurtarief en verdere kosten die je moet betalen hangen allemaal af van het aantal dagen (of dagdelen) dat je kind naar de opvang gaat, van eventuele extra diensten die je bij het bedrijf afneemt, eventuele overhead kosten en van je eigen inkomen.


Verdere informatie

Wat fijn dat de belastingdienst een webpagina heeft over de Kinderopvang Toeslag. Want wees eerlijk, de kosten voor kinderopvang zijn behoorlijk aan de maat, in veel gevallen. En dus kunnen we het niet leuker maken. Maar ook niet makkelijker want de website geeft maar summier informatie over waar je al dan niet recht op hebt. Wat er wel op de website word aan gegeven is dat de toeslag is gekoppeld aan het aantal uren dat je werkt. Wat me heel logisch lijkt. Je kunt over ongeveer 230 uur opvang, tegemoetkoming bij de belastingdienst aanvragen.

Verder, om het wat helderder te maken, zijn er gelukkig verschillende sites met enkele rekenmodules. Dit is er één van: kostenkinderopvang Er zijn nog veel meer websites waar uitgebreide informatie te vinden is over de kosten van de kinderopvang.


Mijn advies

Mijn advies is: ga flink shoppen langs de verschillende opvang plekken. En dan dus niet in de laatste plaats om het financiële plaatje.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.