Hoe vind je een geschikte oppas?
Er komt een tijd dat je na de bevalling om wat voor reden een oppas nodig hebt.
Er komt een tijd dat je na de bevalling om wat voor reden een oppas nodig hebt. Je gaat weer werken, wil een dagje weg of hebt een weekend voor jezelf nodig. Hoe doe je dat dan met de oppas?
Bij opa en oma, een opvang of iemand bij je thuis?
Waar je voor kiest is helemaal afhankelijk van een paar belangrijke factoren. O.a. je portemonnee, de reden en minstens zo belangrijk je gevoel. Voor sommige staat het, voor dat er maar sprake is van een zwangerschap, al vast dat als er straks een oppas nodig is opa en oma of tante of zus dit voor hun rekening gaan nemen. Maar voor anderen ligt dit wat ingewikkelder of moeilijker. Domweg bijvoorbeeld omdat er geen directe familie is die zich over jullie spruit kan ontfermen wanneer nodig om wat voor reden dan ook.
Werken en oppas
Als je werkte voordat je zwanger werd en dit nadien ook weer wilt gaan doen dan heb je ook oppas nodig. Er zijn gezinnen die kiezen voor het deels opvangen door de ouders en de rest van de dagen naar de dagopvang. Stel je wilt weer gaan werken voor 3 dagen in de week. Je partner werkt 4 dagen in de week dan kun je het misschien zo regelen dat de dag dat je partner vrij is hij/zij de oppas op zich neemt. En jij de andere 2 dagen dat hij weer aan het werk is. Dan blijven er dus 2 dagen over die je dan kan laten invullen door de dagopvang.
Op www.belastingdienst.nl/toeslagen kun je heel makkelijk uitrekenen wat dat voor je portemonnee betekent. Je voert je eigen inkomen en dat van je (eventuele) partner in, voert het aantal uren dat je oppas nodig hebt in, (Reken dan ook de reistijd erin mee. Je moet van je werk naar de opvang en dat wordt gezien als opvangtijd) en het uurtarief dat de opvang berekend. Dit vind je doorgaans op de website van de betreffende opvang. Onder de streep kun je zien wat je ontvangt van de belastingdienst en zo je eigen bijdrage per uur berekenen.
Kinderopvang
Via Google kun je een kinderopvang in je buurt vinden. De meeste hiervan hebben wel een website waar je alvast wat rond kunt neuzen. Woon je in de stad en wil je een stadse omgeving voor je kind of zoek je liever iets op het platteland op een boerderijachtige omgeving. Voor elk is er wel wat wils. Maar laat je vooral leiden door je gevoel. Ga langs bij een paar verschillende kinderdagverblijven, kijk rond, maak een praatje met de medewerkers en laat je gevoel mee bepalen. Je brengt toch je kind, naar een in eerste instantie, vreemde omgeving.
Tevens zijn er naast de kinderdagverblijven ook de gastouder opvang. Sommige instanties bieden mogelijkheden aan. Een gastouder is een gezin wat je kind opvangt als jij bijvoorbeeld aan het werk bent. De voordelen hiervan kunnen zijn dat je kind niet met een grote groep opgroeit maar meer aandacht krijgt omdat hij of zij alleen is of met 2 of 3 andere kindjes in plaats van 10 kindjes op een groep. Gastouderopvang wordt geboden in een huiselijke omgeving. Dus gewoon bij iemand thuis in je buurt. Ook als je hiervoor kiest ga eerst eens langs en kijk of er een klik is tussen jou en de gastouder en tussen de gastouder en je kind voordat je definitief met ze in zee gaat.
Een oppas voor een avondje uit
Misschien heb je afgesproken met je partner dat als jullie de boel weer een beetje op de rit hebben met jullie nieuwe leventje dat je dan ook tijd voor elkaar maakt en ‘ouderwets’ samen een avondje uit gaan. Lekker uit eten en een bioscoopje pakken bijvoorbeeld. Eens per zoveel weken bijvoorbeeld.
Want naast nieuwbakken papa of mama zijn jullie ook elkaar partners en ‘minnaars’ en na al die talloze slapeloze nachten en poepluiers is het ook belangrijk dat er aan de relatie gewerkt wordt. Even geen boertjes of huilende kindjes die aan je been hangen. Maar daarvoor heb je wel een betrouwbare oppas nodig! Als er een familielid is die deze taak graag op zich neemt is dit natuurlijk ideaal! Een jonger broertje of zusje van jou of je partner die al dan niet voor niets of een paar euro wil oppassen. Als het nachtwerk wordt, wat meestal na uit de routine van het stappen te zijn geraakt een kleine kans is, kan deze vertrouwde persoon ook blijven overnachten.
Misschien is er een buurmeisje dat zich graag aanbied als oppas voor het verdienen van een paar euro’s. Trek je stoute schoenen aan en vraag het gewoon! Belangrijkste is nog steeds dat het wel goed moet voelen en een klein beetje omgang met de buren is wel een pre! Misschien kun je vragen of ze telefoonnummers heeft van andere oppas adresjes die je dan kan natrekken gewoon voor je gevoel. Ook hangen er in de supermarkt aan de advertentiewand wel eens advertenties van meisjes die zich aanbieden als oppas. Het is maar net wat voor gevoel je erbij hebt. Heb je al wat oudere kinderen die hun verantwoordelijkheid kennen en die jij op jouw beurt weer vertrouwd dan kun je die ook een boost in hun vertrouwen geven door ze te laten oppassen als het voor een uurtje of drie a vier gaat. Een zak chips en een glas cola doen al wonderen als het gaat om de beloning. Uiteraard kun je ze ook wat euro’s toestoppen indien dit tot je mogelijkheid behoort.
Een oppas voor een weekendje weg
Mocht je je in de luxe positie bevinden dat je samen met je partner een heel weekend er tussen uit kunt om even op adem te komen om wat voor reden dan ook en je hebt de kracht om je kind voor wat langere tijd achter te laten ook al is het is goede handen dan is het ook goed te bedenken waar je je kind(eren) dan onderbrengt.
Voor je gemoedsrust is een familielid het vertrouwds en het best in de meeste gevallen. Die kennen meestal je ins en outs qua gewoontes en je kind is in een vertrouwde omgeving met misschien nichtjes en neefjes. Maar dat neemt niet weg dat er ook genoeg voorbeelden zijn waarbij dit niet zo makkelijk gezegd als gedaan is. Dan kun je misschien terugvallen op een dochter of misschien zoon van een goede vriendin die dit al vaker heeft gedaan. Maar je moet wel zeker weten dat je die personen kunt vertrouwen. Ga altijd op je gevoel af. Zegt je gevoel dat het niet goed voelt dan kun je het beter niet doen. Het is de bedoeling dat je je meest belangrijke bezit in vertrouwde handen en in een veilige omgeving kan achterlaten.
Henrike Laning
Ik heb mijn oppassen grotendeels gevonden via een oppassite. Ik laat ze eerst komen kennismaken en Dunya stelt dan wat vragen. Bijvoorbeeld: Werk je in het circus? Geen idee waarom ze dat altijd vraagt, maar het is wel leuk om te zien hoe een oppas daarop reageert. En ik kan meteen zien hoe de interactie is tussen Dunya en de oppas. En wat voor gevoel ik erbij heb. Het belangrijkste vind ik dat ze komen oppassen omdat ze van kinderen houden en het fijn vinden om daar ook iets mee te verdienen. En niet andersom. Dat ze geld willen verdienen en Dunya op de koop toe nemen.
Anoniem
Het vinden van een oppas voor af en toe is best lastig inderdaad. Wij zijn niet in de luxe positie van oma's en opa's en familie in de buurt (of leven). Onze oppas is een paar maanden naar het buitenland en de zoektocht naar een vervangster/ vervanger gaat niet zo voorspoedig. Het gevoel moet wel goed zijn bij iemand die je in huis haalt. Soms biedt Marktplaats uitkomst en soms oudermatch.nl, maar via via is het fijnst.
Marieke80
Ik zou niet graag een oppas kiezen door een briefje uit de supermarkt te halen, je hebt dan geen idee wie je in huis haalt. Het blijft lastig om een oppas te vinden, wij hebben er wel een, maar die kan maar heel beperkt oppassen vanwege werk en opleiding.