Snap
  • baby
  • kinderopvang
  • gastouders

Alles wat je moet weten over gastouders.

Je wilt een huiselijke en warme omgeving voor je kindje als jij aan het werk bent, waar kan dat nu beter dan bij gastouders?

Je wilt een huiselijke en warme omgeving voor je kindje als jij aan het werk bent, waar kan dat nu beter dan bij een gastouder? Deze gastouder kan in je eigen huis komen, maar de opvang kan ook bij de gastouder thuis. Bij een gastouder zijn er geen grote groepen met veel kinderen zoals op het kinderdagverblijf. De omgeving is huiselijk en vertrouwd maar voldoet vaak wel aan alle eisen die gesteld worden. Daarnaast betaal je alleen voor de opvanguren en ben je veel goedkoper uit dan bij het kinderdagverblijf. In dit artikel kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om een geschikte gastouder te vinden voor jouw kindje(s)

Eisen

Aan welke eisen moet een gastouder nu eigenlijk voldoen? Dit hangt uiteraard af van je eigen verwachtingen, maar daarnaast bestaan er richtlijnen waar een gastouder aan moet voldoen, wil deze geregistreerd staan. Het LRKP, landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen, is het register waar gastouders zich in kunnen laten schrijven. Als gastouder kun je je laten scholen en je inlaten schrijven bij een gastouderbureau, je moet dan wel in het LRKP staan vermeld. Het GGD controleert regelmatig of een gastouder aan de richtlijnen voldoet. Alle eisen waaraan een gastouder moet voldoen kun je nalezen op de site van de rijksoverheid.

Gastouderbureau of niet

Een gastouderbureau kan je begeleiden bij het zoeken naar een geschikte gastouder, informatie geven over wat je bij een kennismakingsgesprek allemaal kunt vragen en regelt de bijkomende (uren)administratie. Een gastouder kan iemand uit je eigen omgeving zijn, bijvoorbeeld opa, oma, vriendin en/of buurvrouw, maar ook een professionele gastouder die ingeschreven staat bij een gastouderbureau. Als je gastouder in het LRKP is geregistreerd en ingeschreven staat bij een gastouderbureau, kun je als ouder een vergoeding via de belastingdienst krijgen. Als een gastouder hier niet in staat krijg je geen vergoeding van de overheid in de vorm van kinderopvangtoeslag. Een gastouderbureau speelt dus een grote rol in de kosten die de opvang met zich mee brengen. Bij een gastouderbureau betaal je wel voor bemiddelingskosten, meer hierover vind je onder het kopje kosten. Houdt er rekening mee dat als een gastouder ziek is of op vakantie gaat je zelf opvang moet regelen en in sommige gevallen de opvang gewoon door moet betalen. Afhankelijk van je gastouderbureau, als je hier voor kiest, kan er noodopvang geregeld worden. Dit betekend dat je kindje in een ander gezin opgevangen kan worden. Niet iedereen wil dit en regelt liever zelf andere opvang.

Waar let je op tijdens het zoeken?

Wat wil je voor je kindje? Ben je op zoek naar structuur en een duidelijk dagschema dan kun je dit aangeven, sommige gastouders werken net als in een kinderdagverblijf met zo’n dagindeling, andere kiezen ervoor om het dagprogramma aan te passen aan de kindjes die er die dag zijn en weer andere gastouders laten de dag z’n beloop gaan. Voordat je op zoek gaat naar een gastouder is het handig om te bedenken, samen met je partner wat je graag zou willen. Wil je dat je eigen regels gehandhaafd blijven of vind je het belangrijk dat je kindje leert dat er in elk huishouden andere regels gelden. Bedenk wat jij belangrijk vindt voor de omgeving van je kind, bijvoorbeeld wel of geen huisdieren, vloerbedekking in huis, wel of niet buiten spelen etc. dit kan erg bepalend zijn voor je keuze. Vraag na aan de gastouder hoeveel kinderen er maximaal per dag opgevangen worden. Bij de meeste gastouderbureaus zijn hier regels voor opgesteld, maar als de gastouder niet aangesloten is kun je je soms verbazen over hoeveel kindjes er opgevangen worden.

Opzoek

Als “zoekende” ouder wordt je binnen een gastouderbureau benoemd als vraagouder. Je kunt zelf op zoek gaan of hierbij geholpen worden. Via een gastouderbureau kun je een oproep plaatsen waarop gastouders kunnen reageren. Ook kun je beschikbare gastgezinnen bekijken en hierop reageren. Als je een geschikte gastouder denkt te hebben gevonden kun je een afspraak maken om kennis te maken. In dit gesprek kun je kijken of er een klik is tussen jullie, maar nog veel belangrijker tussen de gastouder en je kindje. Tijdens dit gesprek kun je de voor jou belangrijkste dingen doorspreken, zoals bijvoorbeeld, wordt er veel tv gekeken, heeft mijn kindje een eigen slaapkamer, wordt er veel gesnoept etc. Het gastouderbureau kan je een lijst geven wat als leidraad kan dienen tijdens zo’n gesprek. Als je gastouder niet ingeschreven staat bij het gastouderbureau van je keuze kun je vragen of hij/zij zich daarbij in wil schrijven. De meeste gastouders staan hiervoor open. Als het eerste gesprek is bevallen kun je een afspraak maken met het gastouderbureau erbij. Sommige gastouders staan open voor een proefmiddag of ochtend. Je kindje kan dan komen spelen en zo kun je als vraagouder kijken of de klik die je dacht te zien er nog steeds is. Het is toch anders als je er zelf niet bij bent.

Kosten

De kosten voor gastouderopvang liggen stukken lager dan die van een kinderdagverblijf. Het kan soms wel €2 tot €3 per uur schelen. Als je aangesloten bent bij een gastouderbureau komen er bemiddelingskosten boven op de uurprijs. Deze kosten kunnen flink verschillen per bureau dus kijk goed welk bureau je aanspreekt en wat de extra kosten zijn. Afhankelijk van de gastouder zitten eten en drinken inbegrepen in de prijs. Luiers, doekjes en speciale voeding valt vaak buiten de opvangprijs. Houdt hier rekening mee. Een gastouderbureau kan een berekening maken hoeveel je kwijt bent per maand. Je betaald voor de opvanguren, maar dit betekend niet altijd dat als je zes weken vakantie opneemt je ook deze weken niet hoeft te betalen. De meeste gastouders hebben wel een marge ingesteld hiervoor.

Afsluitend

Luister naar je gevoel bij het maken van de keuze welke gastouder jouw kindje mag opvangen, het is niet zoals bij een kinderdagverblijf dat de juffen weleens wisselen, je kindje is altijd bij dezelfde “juf” dus als het niet goed voelt kijk dan verder. Jij weet als geen ander wat het beste is voor jouw kindje!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.