Snap
  • baby
  • kinderopvang
  • gastouder

Alles over gastouderopvang

Willen oma en opa misschien wel een dagje oppassen? Maar als je geen beroep kunt of wilt doen op je (schoon)ouders, dan maar gastouderopvang?

Wat heerlijk! Er groeit een klein mensje in je buik. Je zit werkelijk op een roze wolk en kan aan niets anders denken, dan dat je straks je kleine meisje of jongetje in je armen zult hebben. Je kunt niet wachten tot het zover is. Het advies van velen die je voorgegaan zijn, luidt dan ook, geniet van je zwangerschap, voor je het weet is de bevalling daar en zal je je bolle buik nog gaan missen.

Maar behalve genieten zijn er ook een heleboel dingen waar je al over na moet gaan denken als je nog maar net zwanger bent. Eén van die dingen is kinderopvang. Hoe gaan jullie dat straks doen? Gaat één van de twee minder (of stoppen met) werken? Is dat financieel mogelijk? Kan dat überhaupt wel op je werk? Of willen oma en opa misschien wel een dagje oppassen? Maar als je geen beroep kunt of wilt doen op je (schoon)ouders zal je toch naar andere opties moeten gaan kijken. Eén daarvan kan gastouderopvang zijn.


Wat houdt dat in, gastouderopvang?

Gastouderopvang is een vorm van kleinschalige opvang in huiselijke kring. De opvang vindt plaats in het huis van de gastouder of, zoals soms ook mogelijk is, bij jou thuis. Dit soort opvang is flexibeler dan de reguliere kinderopvang, omdat er met de gastouder aparte afspraken gemaakt kunnen worden over bijvoorbeeld de breng- en haaltijden. Daarom is gastouderopvang ook erg geschikt voor ouders met onregelmatige werktijden. Daarbij moeten gastouders ook aan allerlei wettelijke eisen voldoen en gecertificeerd zijn.


De voordelen van gastouderopvang

Hieronder de voordelen van gastouderopvang op een rijtje:

  • Flexibel. Je kunt met de gastouder afspraken maken over hoe laat je je kindje komt brengen en weer halen. Vaak zijn deze tijden ruimer dan bij de reguliere kinderopvang, waar je je kind toch meestal voor een bepaalde tijd opgehaald moet hebben. Maar ook avonden en weekenden behoren tot de mogelijkheden. Ook kun je afspraken maken over het avondeten, eet je kind met de gastouder mee ( tegen vergoeding) of geef je zelf een maaltijd mee?
  • Vertrouwd. Doordat je kind niet steeds met verschillende leidsters te maken heeft en de opvang in huiselijke kring plaats vindt, kan dit voor je kind veel vertrouwder aan voelen dan op een kinderdagverblijf.
  • Kleinschalig. De gastouder mag maximaal 6 kinderen opvangen ( inclusief eigen kinderen), daardoor is er meer tijd voor persoonlijke aandacht, en persoonlijke wensen.
  • Ziekte. Als je kind een keer ziek is mag hij/zij in de meeste gevallen gewoon komen.
  • Voordelig. Gastouderopvang is voordeliger dan reguliere kinderopvang en komt ook gewoon in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.


De nadelen van gastouderopvang

Hieronder de nadelen van gastouderopvang op een rijtje:

  • Geen vervanging bij ziekte. Als de gastouder ziek is zal je zelf voor een oplossing moeten zorgen.
  • Sociale controle. Er is bij een gastouder geen sociale controle van andere leidsters zoals dat op een kinderdagverblijf wel het geval is.
  • Luiers/voeding. De luiers en voeding moet je meestal zelf meegeven.
  • Kleinschalig. Kleinschaligheid kan voor peuters ook een nadeel zijn, vaak krijgen ze op een gegeven moment behoefte aan wat meer uitdaging en het samen spelen met meerdere leeftijdgenootjes op bijvoorbeeld het kinderdagverblijf kan dat als leuker ervaren worden. Ook leert je kind minder snel zichzelf te redden dan op een crèche.

Het is altijd verstandig voor je een keuze maakt, je goed te laten voorlichten en ook eens thuis te kijken bij de gastouder. Op die manier krijg je een beeld van de gastouder en over de manier waarop hij of zij de kinderen opvangt. Je moet vooral een goed gevoel hebben bij de soort opvang waar je je kind naartoe brengt!

Geschreven door mama Fabienne

Shopaholic's avatar
11 jaar geleden

Sommige gastouderbureaus regelen wel vervanging wanneer een gastouder (tijdelijk) geen opvang kan bieden (bijv. door vakantie, vrije dag, ziekte). Als je dat belangrijk vindt omdat je zelf niet makkelijk vrij kan nemen en/of geen familie of andere bekenden in de buurt hebt wonen die indien nodig eens kunnen oppassen, kun je dat dus even bij het gastouderbureau navragen voordat je je inschrijft!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.