Snap

Vitamine D voor je baby

Tot zijn vierde verjaardag heeft je kindje extra vitamine D nodig. Je kindje is namelijk niet in staat om via de huid voldoende vitamine D op te nemen en ook niet om voldoende vitamine D uit de voeding te halen. Waarom Vitamine D zo belangrijk is voor je kindje en hoe je ervoor zorgt dat je kleintje voldoende vitamine D binnenkrijgt, lees je in onderstaand artikel.

Vitamine D voor je baby: de voordelen

Vitamine D, ook wel specifieker genoemd vitamine D3, is een essentieel onderdeel van je voeding, want het zorgt ervoor dat kalk en fosfaat dat in je voeding zit beter opgenomen wordt. Kalk en fosfaat zijn nodig om een goede opbouw van je botten mogelijk te maken. Als je een tekort aan vitamine D hebt, dan kan dat voornamelijk bij kinderen voor afwijkingen in de botten of tanden zorgen. Daarnaast wordt een tekort aan vitamine D ook in verband gebracht met problemen rondom het ademhalen.

Bij volwassenen kan dit ook een oorzaak zijn voor kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Het wordt ook in verband gebracht met rachitis, ook wel Engelse ziekte genaamd. Dit is een aandoening die duidelijk gekenmerkt wordt door een hele slechte groei in de botten van je kindje.

Hoe zorg je ervoor dat je baby voldoende vitamine D krijgt?

Alle kinderen hebben de eerste vier jaar extra vitamine D nodig. Ongeacht of je borst- of flesvoeding geeft. In flesvoeding zit vitamine D, maar dit is niet altijd voldoende. Aangeraden wordt om daarom dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven. Bang voor een overdosering vitamine D hoef je overigs niet te zijn.

Vitamine D kun je geven in de vorm van pilletjes of druppeltjes. Belangrijk hierbij is dat je kleintje dagelijks 10 microgram binnenkrijgt. Vaak staat op de verpakking aangegeven hoeveel druppeltjes of pilletjes ze nodig hebben. Geef de vitamine op een vast tijdstip zodat je zeker weet dat je het niet vergeet.

Vitamine D tips

Zoals gezegd heeft je kindje extra vitamine D nodig in de vorm van pilletjes of druppeltjes. Dit neemt niet weg dat extra vitamine D altijd welkom is voor je kleintje. De volgende tips helpen extra bij het aanmaken van vitamine D:

  • Eet regelmatig vette vis, bijvoorbeeld: zalm, haring, makreel.
  • Ga regelmatig naar buiten. Een minimum van 15 tot 30 minuten per dag tussen 11:00 en 15:00 uur is aan te raden. Laat je kindje dus lekker buitenspelen of ga er samen op uit met de kinderwagen.
  • Voeding zoals ei, roomboter, margarine, halvarine, volle koemelk en koemelkproducten bevatten allemaal vitamine D.