Snap

Verschillende kinderziektes

Helaas zijn er nog veel kinderziektes, gelukkig zijn velen onschuldig. Het is wel belangrijk om er altijd op te letten.

Helaas zijn er nog veel kinderziektes, gelukkig zijn velen onschuldig. Het is wel belangrijk om er altijd op te letten. Welke zijn er en hoe gevaarlijk zijn ze? Er zijn er nog meer maar hier een paar bekende.

Roodvond

Roodvonk oftewel scarlatina is een ernstige ziekte, deze wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen door niezen en hoesten. Deze ziekte komt gelukkig niet vaak voor. Je herkent deze ziekte aan de volgende symptomen: koorts, rode amandelen en keel, bleke huid rondom de mond en de huid voelt als schuurpapier en rode puntvormige uitslag.

Rode hond

Het wordt ook rubella genoemd maar staan beter bekend als rode hond. Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt verspreid door de luchtwegen en komt meestal door de lente. Kinderen tussen vijf en negen jaar lopen het meeste risico maar ook pubers en adolescenten. De voornaamste symptomen van rubella zijn gezwolle lymfeklieren, lichte koorts en roze of rode vlekjes die na een dag vaak alweer verdwenen zijn. Rubella is ongevaarlijk maar niet voor zwangere vrouwen. Als ze op de eerste helft van haar zwangerschap rubella krijgt is de kans op misvorming of een miskraam groot.

Waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte. Het wordt veroorzaakt door herpesvirus. Je kan het herkennen aan rode vlekjes die veranderen in vochtblaasjes. Deze blaasjes breken makkelijk open of worden open gekrabd omdat het jeukt.

Bof

De bof wordt veroorzaakt door het niezen en hoesten van mensen om je heen. Meestal zijn de besmette kinderen ouder dan vijf jaar. Jongens hebben kans op teelbalinfectie als ze besmet zijn. Dit kan zelf leiden tot steriliteit. Symptomen zijn een zwelling en hevige pijn van de oorspeekselklieren, koorts, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, zwelling van klieren onder de tong of onder de kaak en oorpijn.

9 jaar geleden

Waterpokken krijgen alle kindjes toch?Hoop dat mijn dochter er niet veel last van krijgt!