Naar het consultatiebureau
Wanneer je een baby krijgt, krijg je te maken met het consultatiebureau.
Wanneer je een baby krijgt, krijg je te maken met het consultatiebureau. Tijdens de eerste vier levensjaren van je kindje bezoek je het consultatiebureau regelmatig. Vooral het eerste jaar vaak, daarna wat minder vaak.
De eerste keer
Wanneer er bij de gemeente aangifte is gedaan van de geboorte van je baby wordt het geboortebericht automatisch doorgegeven aan de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van het GGD. Binnen een paar dagen na de geboorte van je baby wordt er door de JGZ contact met je opgenomen voor een eerste afspraak bij je thuis. Tijdens de eerste afspraak komt er een jeugdverpleegkundige bij je thuis om de hielprik en de gehoortest bij je pasgeboren baby af te nemen. De hielprik wordt afgenomen om te onderzoeken of je baby zeldzame erfelijke ziekten heeft. Wanneer deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt, kan dit ernstige schade aan de geestelijke of lichamelijke ontwikkeling van de baby voorkomen of beperken door de baby te behandelen met medicijnen of een dieet. De hielprik is niet verplicht, daarom wordt er altijd toestemming aan je gevraagd voordat de hielprik wordt afgenomen. Bij de gehoortest wordt er een zacht dopje in het oortje van de baby geplaatst waarmee wordt gemeten of hij genoeg kan horen om straks te leren praten. Beide oortjes worden afzonderlijk gemeten. De test duurt een paar minuten. Wanneer de uitslag onvoldoende is, wordt de test een week later nog eens herhaald. Tijdens het eerste bezoek van de jeugdverpleegkundige wordt er ook een afspraak gemaakt voor een volgend huisbezoek welke wat uitgebreider zal zijn. Vervolgens vinden je afspraken plaats op het consultatiebureau.
Wanneer?
Totdat je kindje 4 jaar is, bezoek je het consultatiebureau gemiddeld acht keer (of vaker indien nodig). Met 0 maanden vindt de eerste afspraak plaats waarbij de hielprik en gehoortest worden afgenomen. Wanneer je kindje 1 maand oud is, komt er een arts van het consultatiebureau bij je thuis (of je bezoekt deze op het consultatiebureau). De consultatiebureau arts zal je kindje wegen, zijn lengte meten en de omtrek van zijn hoofdje meten. Verder heb je een gesprek over hoe het met je kindje gaat, maar ook over hoe het met jou en je partner gaat nu jullie ouders zijn. Vervolgens zullen tijdens alle bezoekjes aan het consultatiebureau het gewicht van je kindje, zijn lengte en de omtrek van zijn hoofdje worden opgemeten. Ook kun je al je vragen stellen aan de consultatiebureau-arts of de jeugdverpleegkundige. Met 2 maanden krijgt je kindje zijn eerste inentingen, namelijk de 1ste DKTP/HIB/HepB en de 1ste PNEU. Is je kindje 3 maanden, dan krijgt hij de volgende twee inentingen: 2de DKTP/HIB/HepB en 2de PNEU. Met 4 maanden krijgt hij de 3de DKTP/HIB/HepB en 3de PNEU. Wanneer je kindje 6 maanden is ga je ook naar het consultatiebureau, maar je baby hoeft dan even geen inentingen. De volgende afspraak is wanneer je kindje tussen de 8 en 8,5 maanden oud is. Met 11 maanden krijgt je kindje opnieuw inentingen, de 4de DKTP/HIB/HepB en 4de PNEU. Met 14 maanden volgen de BMR en de Men C inentingen. Als peuter bezoekt je kindje het consultatiebureau ook nog een aantal keer, maar wel minder vaak dan als baby. Met 18 tot 21 maanden, 2 jaar tot 2 jaar en 3 maanden en met 2,5 jaar tot 2 jaar en 9 maanden wordt je kindje weer op het consultatiebureau verwacht. Een inenting krijgt hij echter pas weer wanneer hij tussen de 3 jaar en 3 maanden en 3,5 jaar oud is. Dan krijgt hij de 5de DKTP inenting.
Inentingen
De inentingen die je kindje op het consultatiebureau krijgt, zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het rijksvaccinatieprogramma is er om kinderen in Nederland te beschermen tegen twaalf ernstige infectieziekten. Deze infectieziekten waren vroeger belangrijke doodsoorzaken bij kinderen, maar dankzij de inentingen die de kinderen tegenwoordig krijgen, komen deze infectieziekten in Nederland nauwelijks meer voor. De ziekten waar tegen je kindje wordt ingeënt zijn: difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), bof mazelen en rode hond (BMR), HIB-ziekten (haemophilus influenza B), pneumokokken (PNEU), meningokokken C (Men C), hepatitis B (voor kinderen geboren vanaf 1 augustus 2011) en baarmoederhalskanker (HPV). Het is niet verplicht om je kindje te laten inenten. Sommige ouders willen hun kindje niet laten inenten vanwege bijvoorbeeld religieuze overwegingen. 95% Van de ouders laten hun kindje wel inenten. Je hoeft niet voor de inentingen te betalen.
Na 4 jaar
Wanneer je kindje naar school gaat, krijgt hij nog steeds met het consultatiebureau te maken. Dit gebeurt dan wel door bezoekjes aan de doktersassistente (meestal op school). Het eerste bezoekje op de basisschool is in groep 2. Het volgende bezoekje is wanneer je kind 9 jaar is, dan worden de DTP en BMR inentingen gegeven. In groep 7 volgt er nog een bezoekje aan de doktersassistente en met 12 jaar brengt je kind een bezoekje aan een medewerker van de jeugdgezondheidszorg. Dan worden ook de HPV inentingen (aan meisjes) gegeven. Dit zijn 3 inentingen, inenting 2 volgt ongeveer één maand na de eerste HPV inenting en inenting 2 ongeveer zes maanden na de eerste HPV inenting. Tot slot bezoekt je kind op de middelbare school in de 2de klas (wanneer hij ongeveer 13-14 jaar is) nogmaals een GGD-medewerker van de jeugdgezondheidszorg. Je kindje en jijzelf zullen dus regelmatig in contact met het consultatiebureau komen. Voor inentingen, voor het bijhouden van de groei en ontwikkeling van je kindje maar ook voor jezelf. Het consultatiebureau kan antwoord geven op je vragen en vraagt ook regelmatig naar hoe het met jou gaat als ouder. Indien nodig kunnen zij je doorverwijzen bijvoorbeeld voor hulp bij opvoedproblemen. Ook zullen ze je kindje doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts wanneer vermoed wordt dat dit nodig is.