Snap
  • muggenbult
  • muggenbeet
  • zomer

Muggenbult bij baby’s en kinderen: wat helpt?

Eerste hulp bij muggenbeten, dit zijn onze beste tips & tricks!

Hoewel een muggenbult in de meeste gevallen onschuldig is, kan het bij baby’s en kinderen voor veel ongemak zorgen. Wist je dat de huid van kleine kinderen extra gevoelig is voor insectenbeten? Om te voorkomen dat jouw kind de hele nacht wakker ligt of zijn huid openkrabt, hebben wij onze beste tips & tricks op een rij gezet! Zo bescherm jij je kleine tegen die zoemende beestjes én verlicht je jeuk en irritatie als ze toch gebeten zijn.

Hoe ontstaat een muggenbult eigenlijk?

Muggenbeten ontstaan wanneer vrouwelijke muggen zich voeden met bloed. Ze injecteren een kleine hoeveelheid speeksel in de huid. Dit speeksel is een eiwit, dat bij mensen leidt tot een afweerreactie in de vorm van een muggenbult. 

Klachten muggenbeet 

Nadat je bent gestoken, voel je jeuk en wordt de bult meestal lichtrood of wit van kleur. Bij baby's en jonge kinderen zijn muggenbulten vaak groter dan bij volwassen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je gewend raakt aan muggenbeten. Bovendien hebben kinderen een gevoeligere huid, waardoor de reactie wat heftiger kan zijn. De volgende klachten kunnen optreden:

  1. Jeuk: net als bij volwassenen ervaren baby's en jonge kinderen ook jeuk na een muggenbeet. De jeuk kan behoorlijk vervelend zijn en kan leiden tot krabben, wat op zijn beurt weer kan leiden tot huidbeschadiging.

  2. Roodheid en zwelling: de huid rondom de muggenbeet kan rood worden en opzwellen. Dit kan er soms wat indrukwekkend uitzien, maar over het algemeen is het een normale reactie van het lichaam op de beet.

  3. Prikkelbaarheid: sommige baby's en jonge kinderen kunnen prikkelbaar worden na een muggenbeet. De jeuk en irritatie kunnen hen ongemakkelijk maken en hun normale humeur beïnvloeden.

  4. Slapeloosheid: de jeuk kan ervoor zorgen dat baby's en jonge kinderen moeilijker in slaap vallen of 's nachts wakker worden. Dit kan leiden tot verstoorde nachtrust voor zowel de kleintjes als de ouders.

Allergische reactie herkennen

Bij sommige mensen kan een muggenbeet een allergische reactie veroorzaken. Meestal is deze reactie mild, maar in sommige gevallen kan het ernstiger zijn. De symptomen kunnen meteen na de muggenbeet ontstaan, maar ook pas een dag later. Dit zijn enkele kenmerken waaraan je een allergische reactie kunt herkennen:

  1. Blaasjes en blaren: de muggenbult kan veranderen in een blaasje of blaar. In principe kan dit geen kwaad en droogt de plek vanzelf in. Als het open gaat, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.  

  2. Uitgebreide zwelling: naast een zwelling rond de beet, kan er bij een allergische reactie ook een uitgebreide zwelling rondom de beet ontstaan. Deze zwelling kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

  3. Ernstige jeuk: de jeuk kan intenser zijn dan normaal en kan samen gaan met een brandend gevoel. Dit kan erg vervelend zijn en kan lang aanhouden.

  4. Roodheid en warmte: de huid rondom de beet kan erg rood worden en warm aanvoelen. Ook kan er een witte rand rondom de plek ontstaan.

  5. Ademhalingsproblemen: in zeldzame gevallen kan een allergische reactie leiden tot ademhalingsproblemen, zoals piepende ademhaling, kortademigheid of benauwdheid. Dit kan een teken zijn van een ernstige allergische reactie. Neem in dit geval direct contact op met de huisarts. 

  6. Algemene malaise: sommige kinderen voelen zich ziek of zwak na een allergische reactie op een muggenbeet. Ze kunnen last hebben van vermoeidheid, duizeligheid of flauwvallen.

De piek van de klachten is een dag na de beet of wat later. Houdt je kind last van klachten, neem dan contact op met je huisarts.

Snap

Muggenbult voorkomen

Voorkomen is beter dan krabben! Het voorkomen van muggenbeten is natuurlijk de beste manier om je baby of kind te beschermen. Hier zijn enkele tips:

  1. Gebruik horren: gebruik horren om muggen buiten te houden. Het is even een investering, maar gaat veel leed besparen. 

  2. Gebruik een klamboe: met een klamboe krijgen muggen niet de kans om in de buurt van je kind te komen. Let wel goed op dat de klamboe goed bevestigd is. Kleine kinderen bewegen veel in hun slaap. Wanneer de klamboe losraakt, kan je kind verwikkeld raken in de klamboe. Tip: er zijn speciale klamboes die je om een wieg of ledikant kunt spannen!

  3. Vermijd stilstaand water: muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, dus zorg ervoor dat er geen plassen zijn in de buurt van je huis.

  4. Anti-muggencrème: er zijn bepaalde geuren waar muggen niet van houden, zoals citroen. Voor baby's tot twee maanden zijn sommige anti-muggencrèmes niet geschikt. Ze bevatten in de veel gevallen DEET, wat schadelijk is. Je kunt je wel een natuurlijke spray gebruiken die je op de kleding spuit. Vanaf twee maanden en tot twee jaar mag je alleen producten gebruiken met maximaal 30% DEET. Ook als je zwanger bent kun je beter geen DEET gebruiken. Kijk altijd goed naar de leeftijd in de gebruiksaanwijzing. 

  5. Kleding: op zwoele zomerdagen sta je niet te springen om te slapen in kleding met lange mouwen en pijpen. Toch helpt het, omdat muggen er niet doorheen kunnen prikken. Zorg voor lichte stoffen, zoals linnen en katoen.

  6. Luchtstroom: zet ramen en deuren overdag tegenover elkaar open, zodat je een luchtstroom creëert. Muggen houden niet van tocht, dus dit kan helpen om ze buiten te houden.

Door bovenstaande tips met elkaar te combineren, heb je de grootste kans van slagen! 🦟🤸‍♂️

Muggenbult behandelen

Oeps, te laat! Als je kleintje toch gebeten is, zijn hier een paar tips om de jeuk en irritatie te verzachten:

  1. Cool down: als je grote, rode bulten wilt voorkomen, doe je er goed aan om direct te koelen. Doe dit bijvoorbeeld met een theedoek met ijs of een koelkompres. Laat dit zo'n twintig minuten op de huid liggen. Het ijs 'verdooft' de huid, waardoor de jeuk minder wordt en de zwelling afneemt. Leg het ijs nooit direct op de huid. 

  2. Smeren maar: gebruik een zachte, niet-irriterende crème of lotion speciaal voor baby's en kinderen om de jeuk te verlichten. Vermijd producten met alcohol, want die kunnen de huid verder uitdrogen. Luuf is bijvoorbeeld een fijne balsem, gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten. 

  3. Weegbree: oma weet raad! Weegbree is een plant die vaak groeit in de buurt van brandnetels en bekend staat om de anti-jeuk werking. Knijp het blad fijn en wrijf het sap op de muggenbeet. Dit vermindert de zwelling, stopt de jeuk en is ook geschikt voor een gevoelige huid. 

  4. Tea tree olie: volgens velen hét middel om jeuk te verminderen. Houd je niet van de geur van tea tree olie? Voeg dan een paar druppels etherische lavendelolie toe.

  5. Pleisters: als jouw kind het moeilijk vind om van zijn muggenbult af te blijven, kan het helpen om er een pleister op te plakken. Zo krijgt de wond de kans om t genezen. 

Heb jij nog een gouden tip om muggenbeten te voorkomen? Laat die hieronder achter!

's avatar
1 jaar geleden

Pas aubergine op met dit soort adviezen. Etherische oliën kunnen flinke irritatie aan de huid veroorzaken. In contact met de zon zelfs brandwonden. Zeker bij de gevoelige kinderhuid. Deze oliën moeten vaak eerst verdund worden met een draagolie of zijn helemaal niet geschikt voor gebruik op de huid. Aubergine goed laten informeren en niet zomaar gebruiken op de kinderhuid dus. Wel een ander leuk weetje wat erbij had kunnen staan: moedermelk helpt enorm goed tegen de jeuk en zwelling! Dus voor alle moeders die borstvoeding of moedermelk geven.... maak er gebruik van! 👌

's avatar
1 jaar geleden

Aubergine = alstublieft (autocorrect foutje)

's avatar
1 jaar geleden

Sudocreme, werkt als de brandweer, ook bij ons kind met eczeemhuid

's avatar
1 jaar geleden

Kokosolie met kamfer, de kamfer moet je eerst fijn maken. Verse aloevera helpt ook om op te smeren

's avatar
1 jaar geleden

Kokosolie met kamfer, de kamfer moet je

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.