Blog header image

Koliek bij je baby

Je baby lijkt alleen maar te huilen. Het begint vaak in de avond en kan dan wel drie uur aanhouden. Je hebt alles geprobeerd: borstvoeding, een fopspeentje, gekke gezichten trekken.. Niets werkt! Herkenbaar? Misschien heeft je baby last van koliek. In dit artikel vertellen we je alles over koliek bij je baby.

Wat is koliek?

Koliek is het uitgebreid (en hysterisch) huilen van een gezonde en goed gevoede baby. Circa 10 tot 25 procent van baby's onder de drie maanden heeft er last van. Inderdaad, alle baby's huilen in de eerste drie maanden van hun leven veel, maar koliek is anders. Sommige doktoren leggen de term als volgt uit: drie uren lang, minimaal drie keer per week, tenminste drie weken achter elkaar, intensief huilen (De regel van drie). Meestal begint koliek tussen de derde en zesde week van een baby. En helaas; de huilaanvallen starten vaak in de avonduren. Baby's met koliek huilen dan hysterisch, kunnen niet gekalmeerd worden, ballen hun vuistjes en trekken hun beentjes op. Hoewel elke baby anders is, verdwijnt koliek vaak rond de drie maanden.

Wat veroorzaak koliek?

Niemand weet precies wat koliek is, laat staan waar het door veroorzaakt wordt. Sommige mensen geloven dat het voortkomt uit onvolgroeide spijsverteringssystemen en voedselallergieën. Anderen zeggen dat de oorzaak een nog onvolledig ontwikkeld zenuwstelsel is. En weer anderen leggen het uit als het temperament van een baby die overprikkeld wordt. Hoewel de oorzaak van koliek een raadsel blijft, weten we wel dat koliek (gelukkig) maar een tijdelijk probleem is.

Wat kan ik tegen koliek bij baby doen?

Elke baby is anders en wordt getroost door andere methoden. Experimenteer dus welke techniek het beste bij jou pasgeborene werkt. Belangrijk is een kalmerende omgeving, zoals jou baarmoeder voor je baby was, na te maken. Het draait hier om de kernwoorden: knus, warm en rustgevend. We hebben wat suggesties om dit te realiseren op een rijtje gezet:

  • Wikkel je baby stevig in een dekentje.
  • Schommel je baby in je armen of in een wieg.
  • Probeer je baby in een rechtopstaande positie te houden, zodat er gas kan passeren.
  • Sommige baby's worden gekalmeerd door luide, herhalende geluiden. Bijvoorbeeld het geluid van een stofzuiger, een vaatwasser of een droger. Deze geluiden doen hem/haar denken aan het geluid van interne organen.
  • Combineer geluid en beweging. Maak bijvoorbeeld een autorit.
  • Maak gebruik van een warm badje.
  • Plaats een warme handdoek op de maag van je baby (let daarbij altijd op de temperatuur van de handdoek).
  • Geef je baby een fopspeen.
  • Er zijn ouders die beweren dat koliek symptomen bij hun baby's afnamen, wanneer gebruik werd gemaakt van geneesmiddelen (die darmgassen verminderen).

Koliek kan een ouder ontzettend machteloos laten voelen. Bovendien put het zowel jou als je partner uit. Het kan dan ook helpen om hulp te vragen, zodat jij af en toe rust kan nemen. Ook is het belangrijk te onthouden dat het niet erg is om je (huilende) baby voor een paar minuten alleen te laten. Bijvoorbeeld wanneer hij/zij in een wiegje ligt.

Neem contact op met je arts wanneer het huilen van je kindje begint te klinken als huilen door pijn, er gewichtsproblemen optreden, als er koorts optreedt, of als de koliek symptomen na drie maanden niet verdwijnen. In deze gevallen kunnen er andere gezondheidsproblemen spelen.

Anoniem
6 jaar geleden

Heel herkenbaar. Ons zoontje bleek het heerlijk te vinden om op zijn buik op 1 arm te liggen waarbij zijn hoofd in de handpalm lag en de beentjes (elk aan een kant) naar beneden bungelden. Dit is heel lang de meest effectieve troost methode geweest voor hem.

Anoniem
6 jaar geleden

Heckuva good job. I sure apitacpere it.