Snap
  • Baby
  • gezondheid
  • baby
  • zon

Kinderen en de zon

Baby’s kun je het beste helemaal uit de zon houden. Buitenspelen kan ook op een kleed onder een parasol.

Een ware hittegolf in Nederland, wie had dat gedacht. Dat betekent flink wat zonuren per dag. En als je dan een dagje uit gaat of de kinderen fijn buiten laat spelen, is het wel opletten geblazen. Maar ook wanneer het zonnetje wat minder uren schijnt, zoals in het voorjaar en je er niet zo bij stil staat, heeft de aanwezigheid van de zon consequenties.

Zonlicht is tot op zekere hoogte goed voor je. Je lichaam maakt vitamine D aan, wanneer je zonlicht op je huid krijgt. Die vitamine D heeft invloed op je humeur, in positieve zin! Het helpt je hart en bloedvaten gezond te houden en versterkt ook je immuunsysteem. Teveel zon is echter niet goed voor je huid, ook op de langere termijn. Dat geldt voor jezelf, maar zeker ook voor je kind. Een zonnesteek, verbranding. Zeker tussen 12.00 en 15.00 uur wanneer de zon op haar heetst is. Waar moet je op letten?

Jonge kinderen in de zon

Baby’s kun je het beste helemaal uit de zon houden. Buitenspelen kan ook op een kleed onder een parasol. Let er op dat je baby steeds in de schaduw ligt of zit. Je kunt ervoor kiezen om een UV-shirtje aan te schaffen. Wanneer een baby regelmatig wordt blootgesteld aan de UV-straling van de zon kan dat gevolgen hebben op latere leeftijd. Een petje of zonnehoedje is aan te raden. Het beschermt tegen de warmte en helpt een zonnesteek voorkomen. Ook voor baby’s zijn er al speciale zonnebrilletjes die bescherming bieden. Vergeet niet dat ook de auto een plek kan zijn waar kinderen blootgesteld worden aan teveel zon. Je kunt zonneschermpjes op de ramen plaatsen, dat scheelt al iets, maar zal niet alles tegenhouden. Smeer daarom ook in die gevallen je kindje in. Totdat kinderen vier jaar oud zijn, kan hun huid erg slecht tegen de zon. Hun huid biedt nog geen bescherming. Goede zonnebrandcrème is dan ook essentieel. Vooral gevoelige delen goed insmeren, is het devies: nek, neus, oren, oogleden e.d. Een zonnebrandmelk met minstens factor 40 is het beste, ongeacht wat voor een huidtype je kindje heeft. Een half uur voordat je kindje in de zon gaat, smeer je het al in en vervolgens smeer je na een uurtje of twee bij. Vooral zonnebrandmelk die speciaal voor kinderen bedoeld is, is aan te bevelen. Laat je kindje genoeg drinken (en waterijs eten). En enigszins gekleed buiten lopen is altijd beter dan vrijwel bloot. Wanneer kleding nat wordt, is een t-shirtje niet meer voldoende beschermend.

Na het buiten zijn

Als je kindje weer binnen is, kun je zijn huidje verkoelen met aftersun. Dit voegt vocht toe aan zijn huid en is daardoor verzorgend. Het aanbrengen van aftersun moet wel op een schone huid, dus spoel even chloorwater, zandresten en dergelijke af. Breng meerdere keren per dag de aftersun aan, vlak voor het slapengaan in ieder geval nog een keer.

Toch verbrand

Jonge kinderen verbranden vrij snel en vaak valt dit ouders te laat op. Laat ze daarom niet te lang alleen buiten spelen of liggen en denk eraan om op tijd bij te smeren. Als je kindje toch verbrand is of hitte-uitslag heeft, mag je extra dik aftersun smeren. Met een nat washandje of een lauw badje kun je de huid van je kindje verkoelen. In de plooitjes bij nek en benen kun je talkpoeder uitsmeren. Karnemelk, gewone melk en yoghurt zijn zeer verkoelend op een verbrande huid. Een komkommer in reepjes op de verbrande plekken leggen, is ook een optie. Na een kwartiertje is het pijnlijke er wel vanaf. Is de verbranding ernstig, vraag dan advies aan de huisarts. Bij ernstige verbranding merk je dit aan je kindje doordat hij loom is, veel zweet of zelfs flauwvalt.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.