Snap
  • Babykwaaltjes
  • Baby
  • gezondheid

Dit zijn de meest voorkomende babykwaaltjes

Van spruw tot darmkrampjes: dit wil je erover weten.

Je kleintje kan last krijgen van typische babykwaaltjes, zoals spruw en darmkrampjes. Hoewel deze kwaaltjes meestal onschuldig zijn, kunnen ze wel vervelend zijn voor je baby. Wat zijn de meest voorkomende babykwaaltjes, hoe herken je ze en wat kun je eraan doen?

1. Geelzucht

Ongeveer de helft van alle pasgeboren baby's ziet wat geel in de eerste dagen na de geboorte. Dit is een van die onschuldige babykwaaltjes en gaat gelukkig vanzelf over. Heeft je baby last van geelzucht? Dan zie je eerst een gele kleur in het gezicht, daarna kunnen ook de buik, rug en ledematen geel worden, zelfs het gehemelte kan een gele tint krijgen. Als het langer aanhoudt, kan zelfs het oogwit geel worden. Baby's zijn vaak 'op hun geelst' tussen dag drie en dag vijf na de geboorte. Daarna verdwijnt de gelige kleur vanzelf. Een beetje daglicht kan hierbij helpen. Bij baby's die borstvoeding krijgen, kan geelzucht wat langer duren, soms wel een paar weken. Dit wordt ook wel moedermelkgeelzucht genoemd.

2. Bloedende navel

Na de geboorte krijgt je baby een navelklem om ervoor te zorgen dat het restje van de navelstreng eraf valt. Meestal gebeurt dat na een dag of zes. Soms blijft er echter een klein stukje herstelweefsel of wild vlees achter, ook wel een navelgranuloom genoemd. Op het consultatiebureau kunnen ze dit eenvoudig aanstippen met zilvernitraat, zodat het verdwijnt.

In de eerste weken kan je baby nog wat last hebben van een bloedende navel. Dit is meestal onschuldig en een van die typische babykwaaltjes die vanzelf genezen. Het komt vaak door het schoonmaken van de navel met een alcoholgaasje, waardoor het korstje eraf gaat. Als het wondje echter te lang openblijft of vies gaat ruiken, is het verstandig om naar het consultatiebureau of de huisarts te gaan.

3. Spugen

Geen paniek als je baby na de voeding een mondje melk teruggeeft, dat is heel normaal en komt bij de meeste baby's voor. Zolang je kleintje goed groeit en voldoende plasluiers heeft, is er niets aan de hand en hoeft hij zich geen zorgen te maken over babykwaaltjes. Misschien heeft hij wat te veel voeding gehad en kan het laatste beetje er niet meer bij. Of hij heeft te veel lucht binnengekregen tijdens het drinken. Het kan ook zijn dat het gaatje van de flesspeen te groot is. Geeft je baby regelmatig melk terug na het voeden? Houd hem dan een poosje rechtop, zodat de voeding beter kan zakken.

Bij de meeste baby's stopt het spugen vanzelf zodra ze vast voedsel beginnen te eten. Maar als jouw kleintje grote hoeveelheden blijft spugen en er echt last van heeft, is het een goed idee om even langs de huisarts te gaan. Het zou kunnen dat hij last heeft van reflux, waarbij er naast melk ook maagzuur omhoogkomt. De huisarts kan je dan adviseren om bij flesvoeding de melk in te dikken met johannesbroodpitmeel of eventueel medicijnen voorschrijven. Als dit niet helpt, kan er sprake zijn van een koemelkallergie.

4. Darmkrampen

Huilt je baby vooral 's avonds hard en langdurig? Strekt hij hierbij zijn beentjes en trekt hij ze daarna weer in? Zie je dat hij pijn heeft en is hij ontroostbaar? Dan is de kans groot dat hij last heeft van darmkrampjes, een van de veelvoorkomende babykwaaltjes. Waarschijnlijk ontstaan darmkrampjes doordat de darmen van baby's nog niet helemaal volgroeid zijn. Ook kan het zijn dat je baby te veel voeding krijgt of dat hij lucht binnenkrijgt bij het drinken.

Buikkrampjes komen vaak voor in de eerste drie maanden en verdwijnen daarna meestal vanzelf. Geef je borstvoeding en heeft je kleintje ook overdag krampjes? Dat kan komen door iets wat jij hebt gegeten, want alles wat jij eet, komt in de moedermelk terecht. Om de pijn te verzachten kun je zachtjes over het buikje van je baby wrijven. Of draag hem in buikligging op je arm, of leg een warme kruik, gewikkeld in een handdoek, tegen zijn buikje aan.

5. Spruw

Spruw is een van de meest voorkomende kwaaltjes bij baby's. Je herkent het aan witte spikkels op de tong, op het slijmvlies van de wangen en op het gehemelte van je baby. Als de witte aanslag door melkvoeding komt, kun je het gemakkelijk wegvegen, maar bij spruw lukt dat niet. Spruw is een infectie veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans. Zowel baby's die borstvoeding als kunstvoeding krijgen, kunnen er last van hebben. Een baby met spruw wil meestal niet eten en heeft pijn in zijn mond. Ook kan hij last krijgen van luieruitslag. Geef je borstvoeding, dan kun je zelf pijnlijke tepels krijgen. Spruw verdwijnt meestal vanzelf, maar als het na een week nog niet weg is, ga dan naar de huisarts.

6. Luieruitslag

Een van de babykwaaltjes waar elke baby vroeg of laat last van krijgt, is luieruitslag. Die vervelende rode, schrale plekken op de billen of aan de binnenkant van de bovenbenen kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Luieruitslag ontstaat meestal door het schuren van de luier langs de tere huid en door irritatie van de huid door urine en ontlasting. Heeft je kleintje last van spruw of doorkomende tandjes? Ook dat kan voor luieruitslag zorgen.

Verschoon je baby extra vaak als hij last heeft van luieruitslag. Maak zijn billen schoon met lauw water zonder zeep en dep ze zachtjes droog. Laat je kleintje, als het even kan, daarna lekker met de billen bloot liggen zodat de plooien goed kunnen drogen. Smeer de billen daarna in met zinkzalf. Is de luieruitslag na een paar dagen nog niet over of wordt het erger? Ga dan met je baby naar de huisarts.

7. Smetplekken

Pasgeboren kindjes kunnen met diverse babykwaaltjes te maken krijgen, zoals smetplekken. Dit zijn rode, geïrriteerde plekjes, meestal in lichaamsplooien zoals de nek, liezen, oksels, knieholtes of achter de oren. Deze plekjes kunnen vochtig zijn en een beetje stinken. Smetplekken ontstaan doordat de huid in de plooien tegen elkaar aan wrijft, broeierig wordt, of omdat er vocht achterblijft na het badderen, kwijlen of spugen. De combinatie van vocht, warmte en wrijving zorgt ervoor dat de huid geïrriteerd raakt, waardoor bacteriën of schimmels kunnen groeien.

Droog je baby altijd goed af, vooral in de huidplooien, om smetplekken te voorkomen. Houd beginnende smetplekken goed droog en behandel ze met zinkzalf. Als de plekjes niet verdwijnen of erger worden, ga dan even langs de huisarts. Soms is er een antischimmel- of eczeemcrème nodig om ze goed te behandelen.

8. Plakkerige ogen of een traanoog

Bij veel pasgeboren baby's zit het traanbuisje, dat het traanvocht van het oog naar de neus brengt, nog dicht. Hierdoor kan je kleintje last krijgen van een traanoog. Gelukkig gaat dit meestal na een week of zes vanzelf over als het traanbuisje volgroeid is. Tot die tijd kun je er helaas niet veel aan doen.

Soms kunnen de oogjes ook ontstoken raken, bijvoorbeeld als bacteriën bij een verkoudheid niet goed kunnen worden afgevoerd door het traanbuisje. Het ooglid wordt dan rood en zwelt op. Maak de oogjes dan schoon door ze te deppen met een watje of gaasje met afgekoeld, gekookt water. Veeg altijd naar de neus toe, anders komt het vuil weer in het oog. Je kunt ook de traanbuis 'masseren' door er met je pink zachtjes overheen te wrijven.

Lees ook: 
Zo herken je huiduitslag bij je baby

Fred Oliver's avatar
6 maanden geleden

“Ik kan Dr. Sacre niet genoeg bedanken voor de hereniging met mijn ex-man. Zijn krachtige spreuken brachten ons weer bij elkaar en herstelden onze liefde en respect voor elkaar. Dr. Sacre hielp ons niet alleen met het verzoenen, maar hij liet ons ook zien hoe we elkaar konden koesteren en respecteren op een manier die we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Ik ben hem eeuwig dankbaar voor zijn begeleiding en steun. Bedankt, Dr. Sacre. Neem contact op met Dr. Sacre via onderstaande gegevens 📧: Sacretempleofpower@gmail.com Bel/WhatsApp: +234 907 603 4359 voor het terugbrengen van liefde in ons leven en het helpen opbouwen van een sterkere, liefdevollere relatie.” Troje Jessi

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.