De gehoortest bij pasgeboren baby`s
Eén van de onderdelen waar iemand die betrokken is bij het consultatiebureau al vroeg na de geboorte een taak bij heeft, is de gehoortest bij je baby.
Tijdens je zwangerschap stond je onder controle bij de verloskundige. Regelmatig had je een afspraak, zeker aan het einde van je zwangerschap, en dan werd zowel jouw gezondheid als die van je kindje goed in de gaten gehouden. Na de geboorte van je baby is de zorg, zeker na de laatste keer bij je verloskundige, in handen van het consultatiebureau. Eén van de onderdelen waar iemand die betrokken is bij het consultatiebureau al vroeg na de geboorte een taak bij heeft, is de gehoortest bij je baby. Een paar dagen na de geboorte van je kindje wordt hij (of zij) getest met betrekking tot zijn gehoor. Waarom wordt deze test gedaan en hoe gaat het in zijn werk?
Waarom de gehoortest?
Bij de gehoortest, die officieel neonatale gehoorscreening wordt genoemd, wordt gemeten of je kindje voldoende hoort om een normale spraak-taalontwikkeling te kunnen doormaken. Wanneer je onvoldoende hoort, heeft dit consequenties voor goed leren praten. En als een kind niet goed leert praten heeft dat weer verdere consequenties voor zijn gehele ontwikkeling. Taal is nodig om te kunnen leren, om sociale contacten te kunnen leggen. Taal is enorm belangrijk! Lees meer over de spraak-taalontwikkeling van dreumesen en peuters via hier. Alle kinderen die in Nederland zijn geboren of in Nederland komen voordat ze zes weken oud zijn, krijgen deze gehoortest.
Hoe wordt de gehoortest afgenomen?
Een paar dagen na de geboorte, tussen de 4e en 7e dag (evenals het hielprikje dat gelijktijdig plaatsvindt), komt iemand langs voor de gehoortest. De test wordt (als het goed gaat bij een eerste of tweede screening) uitgevoerd door iemand die voor de OAE-methode getraind is. OAE staat voor Oto Akoestische Emissies. Zo’n screener werkt bij een jeugdgezondheidszorg-organisatie, maar kan daarnaast ook werkzaam zijn als kraamverzorgende, consultatiebureau-assistente of wijkverpleegkundige. De screener voert de test elk jaar minimaal 150 keer uit, zodat ze genoeg ervaring opbouwt en behoudt op dit gebied.Bij de gehoortest wordt een klein dopje van zacht materiaal in het oor van je kindje geplaatst. Beide oren komen natuurlijk aan de beurt. In het dopje zit een microfoontje en een luidsprekertje. Het luidsprekertje laat klikjes horen, het microfoontje vangt de emissies op en registreert die. Emissies zijn geluidjes die een oor hoort te maken als reactie op geluiden die binnenkomen. Aan het oordopje zit een kabeltje dat verbonden is met het meetapparaat. Geeft het meetapparaat ‘pass’ aan, dan is het in orde, geeft het apparaat ‘refer’ aan dan is de uitslag onvoldoende.
De test is pijnloos voor je kindje en duurt maar even. Het is belangrijk dat het stil is in de kamer waar getest wordt. Je kindje mag bij je in de armen liggen of in de wieg en het werkt het beste als je kindje rustig is en/of slaapt. Je hoort direct de uitslag. Bij 95% van alle kinderen is de test de eerste keer meteen positief, voldoende dus.
De test kan eventueel ook na een week of drie op het consultatiebureau worden gedaan.
Als er na twee testafnames geen voldoende is gescoord, komt een speciaal opgeleide screener de derde gehoortest uitvoeren volgens een andere methode, namelijk die van A-ABR, wat staat voor Automated Auditory Brainstem Response. Je kindje krijgt drie plakkertjes op zijn huid: bij zijn voorhoofd, op zijn schouder en in zijn nek. Ook nu krijgt je kindje weer iets tegen zijn oren (ear coupler) dat geluid produceert. De plakkertjes staan in verbinding met elektroden die op hersenstamniveau elektrische activiteit kunnen registreren. Zo wordt gekeken hoe er een respons komt op de aangeboden geluiden. Ook hierbij is via een kabeltje een meetapparaat verbonden dat ‘pass’ of ’refer’ aangeeft. Een regiocoördinator houdt in de gaten welke kinderen opnieuw getest moeten worden, daar hoef je niet zelf achterheen.
Redenen van onvoldoende score
Het fijnste is natuurlijk wanneer je kindje bij de eerste gehoorscreening direct voldoendes scoort. Je bent gerustgesteld, maar moet wel altijd zelf alert blijven of je kindje daadwerkelijk voldoende hoort.Wanneer er geen voldoende gescoord wordt tijdens de eerste gehoortest, kan dit verschillende oorzaken hebben. Je kindje is wat verkouden en heeft vocht achter zijn trommelvlies zitten, er zat wat oorsmeer in de weg of je kindje (of de omgeving) was te onrustig. Een tweede test, een dag of 4 tot 7 later, zal dan wellicht helderheid geven.
Als ook de tweede test niet aantoont dat beide oren voldoende functioneren dan vindt er dus een andere test plaats, nadat de regiocoördinator contact met je heeft gezocht. Je krijgt dan een aantal instructies mee die bij de testafname ten positieve kunnen meewerken: voeden voordat er getest gaat worden, geen badolie of lotion op het huidje smeren e.d.
Wanneer tevens de derde screening niet gunstig uitvalt zal de regiocoördinator uitleggen wat er aan de hand kan zijn. De huisarts en consultatiebureauarts krijgen dit ook door. Je wordt doorverwezen naar een audiologisch centrum waar diepgaander onderzoek kan worden gedaan naar het gehoor van je kindje.
Hoe verliep de gehoortest bij jouw kindje? Laat het ons weten.