Controleren van je baby's ademhaling
Lees alles over de ademhaling van je baby, wat is normaal?
Vooral in de eerste weken en maanden kan de ademhaling van je baby zwaar of onrustig zijn. Hieronder lees je alles over de ademhaling van je baby. Wat is normaal en wat je moet doen als je baby opeens stopt met ademen? Lees snel verder.
Ik heb vaak de behoefte om de ademhaling van mijn baby controleren, is dat vreemd?
Nee, en je bent zeker niet de enige. Als kersverse moeder is het niet raar dat je de ademhaling controleert om jezelf gerust te stellen. Het is goed om te weten dat baby’s verschillende stadia van slaap hebben, soms diep, maar soms ook licht en luidruchtig. Het vertrouwen in je kindje en zijn ademhaling moet groeien en het is absoluut normaal dat je je soms ongerust maakt om bijvoorbeeld wiegendood.
Hoe kan ik zien of mijn baby is gestopt met ademen, en wat moet ik doen?
In de meeste gevallen is een onregelmatige ademhaling normaal en is er niets aan de hand. Een pasgeboren baby heeft een zogenaamde periodieke ademhaling. Ze ademen steeds sneller en dieper, dan langzamer en oppervlakkig en dan pauzeren ze voor maximaal 15 seconden. Ze beginnen opnieuw met steeds dieper ademhalen.
Dit is gebruikelijk, vooral onder premature baby’s. Naarmate je baby ouder wordt, zal dit evolueren naar een meer volwassen patroon van de ademhaling, met af en toe zuchten.
Het is ook niet vreemd als de handen en voeten van je baby een beetje blauw zijn of koud aanvoelen. Zijn de lippen, tong of het hele gezicht ook blauw of donker van kleur? Dan kan dit een teken zijn dat je kindje in gevaar is.
Vermoed je dat de ademhaling van je baby is gestopt, of wil je jezelf geruststellen? Raak je kindje dan zachtjes aan of wek hem om te zien of hij reageert. Geen reactie? Wrijf dan krachtig over zijn rug of tik tegen zijn voeten. Als hij nog steeds niet reageert, volg dan één van de onderstaande stappen:
- Ben je samen met iemand anders? Begin dan direct met reanimatie. Laat de andere persoon direct 112 bellen.
- Ben je alleen met je baby? Begin dan met reanimatie gedurende twee minuten. Bel daarna direct 112 en hervat zo snel mogelijk reanimatie totdat er hulp komt of je baby weer begint te ademen.
Tip: volg een EHBO-cursus speciaal gericht op baby’s en kinderen. Op deze manier weet je precies hoe je moet handelen in dergelijke situaties.
In de video van de Nederlandse Reanimatie Raad hieronder wordt uitleg gegeven over reanimatie bij baby's
Tekst gaat verder onder de video
Gerust slapen met een sensormat
Dit sensormatje waarschuwt bij een onregelmatige ademhalingsbeweging.
De Luvion Babysense heeft gevoelige sensorpunten, die je eenvoudig onder het matras kunt schuiven. Het matje neemt de bewegingen van de kleine waar. Op het moment dat er iets niet in orde is, gaat er een luid alarm af, zodat je direct gewaarschuwd wordt. Dit is natuurlijk erg praktisch en veilig. Zo wordt je ook gewaarschuwd op het moment dat je niet in de buurt bent of als je ligt te slapen!
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mij minder zorgen maak om wiegendood?
Men spreekt van wiegendood als een baby onverwacht overlijdt, zonder dat daar ogenschijnlijk een oorzaak voor is. Als ook na volledig postmortaal onderzoek geen verklaring wordt gevonden, noemt men dat wiegendood/SIDS (sudden infant death syndrome). Als wiegendood zich voordoet, is het vrijwel altijd in het eerste levensjaar, maar het komt soms ook in het tweede jaar voor.
Om je enigszins gerust te stellen: in Nederland sterven ongeveer 13 kinderen in het eerste levensjaar ten gevolge van wiegendood. Dit betekent dat de kans op wiegendood heel laag is. 90 procent van de gevallen van wiegendood gebeurt voor de leeftijd van zes maanden. Het risico op wiegendood verdwijnt vrijwel zodra je kindje zijn eerste leeftijd bereikt.
Hoewel er tal van theorieën zijn, weet niemand precies wat de oorzaak is van wiegendood en hoe je het kunt voorkomen. Gelukkig is het aantal gevallen van wiegendood drastisch gedaald in de afgelopen jaren. De risicofactoren worden steeds meer geïdentificeerd en ouders leren om ze te vermijden.
Lees ook : alles over wiegendood