Snap
  • gezondheid
  • baby
  • spruw

Baby met spruw

Spruw, zowel moeder als baby kunnen er last van hebben. Wat is spruw? Hoe komt het dat je baby spruw heeft? En hoe komt je kindje er vanaf? Lees alles over spruw bij je baby in dit artikel.

WAT IS SPRUW?

Spruw bij een baby is een veel voorkomende, maar meestal ongevaarlijke infectie van het mondslijmvlies. Spruw wordt veroorzaakt door een gist 'Candida Albicans'. Als deze gist in een schimmel verandert, ontstaat er een ontsteking.

HOE HERKEN JE SPRUW BIJ JE BABY?

Bij een baby herken je spruw aan een witte waas op de tong, in de wangzakken en aan de binnenkant van de lippen. De tong kan bij het wegvegen van het witte beslag een rode ontstoken plek laten zien.

Spruw kan ook hardnekkige luieruitslag geven, die ondanks goede hygiëne en luierzalf niet verbetert. En huiduitslag op vochtige, warme plekken. Zoals bij de oksels, liezen en in huidplooitjes. Baby’s met spruw drinken vaak onrustig of klakken met de tong.

SPRUW BIJ de MOEDER

Als moeder kun je de Candida infectie aan je tepels hebben. Het voeden van je baby is dan erg pijnlijk. Je tepels voelen branderig, jeuken en vertonen soms schilfers. De huid van de tepel en tepelhof dat in contact komt met de mond van de baby is vaak roze tot rood. En er kunnen kloofjes of kleine wondjes ontstaan.

ONRUSTIG DRINKEN kan op spruw duiden

Sommige baby's hebben spruw zonder zichtbare symptomen. Maar het gedrag van de baby, in combinatie met symptomen bij de moeder, duiden dan op spruw. Aanwijzingen zijn dat je kindje herhaaldelijk de tepel loslaat en het hoofdje wegdraait tijdens het voeden. Het kindje weigert de borst en is onrustig. Je baby kan huilen, soms zelfs krijsen, na het plassen doordat de urine bijt op de aangedane huid.

HOE RAAKT DE BABY BESMET MET SPRUW?

Een baby kan al besmet raken in het geboortekanaal als de moeder een candida-infectie in de vagina heeft.

Besmetting gaat vaak via de tepels bij borstvoeding. In dit geval besmetten baby en moeder elkaar telkens weer. Het is overigens goed mogelijk dat jullie daarbij niet tegelijkertijd de symptomen vertonen.

Een baby kan ook spruw krijgen via de handen van verzorgers. Goede handhygiëne is daarom essentieel voor iedereen die zich bezighoudt met de verzorging van de baby.

Omdat het afweersysteem bij pasgeborenen nog niet zo goed is, slaat spruw makkelijk toe bij baby's. Daarnaast zijn zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven vatbaarder voor schimmelinfecties. Ook bij het gebruik van medicijnen als hormoonpreparaten (bijvoorbeeld de anticonceptiepil of steroïden bij astma) of bij antibiotica zie je als bijwerking vaak een snelle toename van schimmels.

MIJN BABY HEEFT SPRUW, EN NU?

Raadpleeg je huisarts. Deze kan kijken of je baby inderdaad spruw heeft en medicijnen geven. Lichte spruw die geen klachten veroorzaakt (zoals pijn of slecht drinken) gaat vaak na enkele weken vanzelf over. Alleen wanneer de baby en/of de moeder er duidelijk last van hebben, is behandeling nodig. Spruw vormt trouwens geen enkel bezwaar om verder te gaan met borstvoeding geven.

BEHANDELING VAN SPRUW

Bij de behandeling tegen spruw krijgen moeder en baby minimaal 2 weken lang tegelijkertijd medicijnen. Bijvoorbeeld Nistatine, Miconazol of Fluconazol. Al deze middelen zijn veilig te gebruiken als je borstvoeding geeft.

HOE VOORKOM JE SPRUW BIJ JE BABY

Spruw is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel preventieve maatregelen nemen. Goede hygiëne is belangrijk.

  • Was je handen voor en na het voeden, na het verschonen van je kindje en als je naar de w.c. bent geweest. Gebruik bij voorkeur een zeepvrije wasgel in plaats van zeep
  • Was je tepels na het voeden met schoon water en laat ze in de lucht drogen (niet met een handdoek!)
  • Vervang na iedere voeding je zoogcompressen. Gebruik je katoenen zoogcompressen, kook deze dan na gebruik 5 minuten uit
  • Steriliseer dagelijks spenen, tepelhoedjes en materialen van de borstkolf
  • Verschoonk je beha en ondergoed dagelijks
  • Was kleding en ander textiel dat met de schimmel in contact is gekomen op minimaal 60 graden
  • Reinig het speelgoed dat in aanraking komt met het mondje van de baby grondig met heet water (60 graden)

Heb jij- of jouw baby ervaring met spruw? Of handige tips? Laat het weten in een reactie!

Annemiek2's avatar
8 jaar geleden

Ik kreeg de tip van een cb verpleegkundige om de laatste restjes aan te stippen met sinaasappelsap. Verder denk ik zorgen dat je eigen weerstand goed is en schoon zijn met de voedingen. Ik weet niet of het een optie is om een tepelhoedje te gebruiken of om je tepels goed schoon te maken? Laat je voeding ook niet buiten de koeling staan als je kolft. Ik denk dat het bij ons daar mis ging. De kraamverzorgster had het denk ik niet goed begrepen dat mijn laatste bv al een poosje buiten de koelkast stond. Daarna kreeg onze zoon last van spruw. Heel misschien is het wel slim om even bv te geven en daarna kv. Ik weet uit ervaring dat het voelt als falen als je geen bv kan geven maar in sommige situaties is dat verstandiger. Overleg anders met de organisaties die bv info geven of overleg eens goed met je verloskundige. Je zou ook even kunnen kijken hoe het gaat en zodra je de spruw ziet komen stoppen. Heel veel succes met het zoeken naar informatie.

's avatar
8 jaar geleden

Zijn er dingen die je van te voren kan doen om te spruw tegen te gaan? Ik ben zelf heel erg gevoelig voor schimmels mijn oudste had ook steeds spruw als ik hem de borst gaf bij flesvoeding was het heel snel over. Ik heb zelf mijn hele leven al last van de candida-infectie steeds weer komt dit kreng terug. Ik wil heel graag weer borstvoeding gaan geven bij de 2e maar ben heel bang dat mijn kleine ook weer spruw gaat krijgen. Ik heb het idee dat ik bij de doktor steeds met een smoesje weg word gestuurd (hij zegt steeds oh maar veel vrouwen hebben hier veel last van pffff) . Dus ja zijn er dingen die ik nu al zou kunnen doen? (ben nu 28 weken zwanger)

Eliessie's avatar
8 jaar geleden

Wat heeft jou uiteindelijk geholpen. Mijn dochter van 11 weken heeft nu al 3x spruw gehad. Elke keer komt het weer terug ondanks dat het weg lijkt te zijn. Ik heb al 2x nystatine en daktarin van de dokter gehad en gebruik nu pau d'arco thee voor haar en mezelf maar niets langdurend te helpen. Ik heb het idee dat het ook het drinken in de weg staat want de fles pakt ze helemaal niet (misschien door spruw, misschien ook niet) en aan de borst drinkt ze ook niet zoals het hoort volgens mij. Ik heb het idee dat ze er echt last van heeft en ik ook

's avatar
11 jaar geleden

Heeeeellllp! Ik word helemaal hek. Me oudste heeft spruw gehad, netjes behandeld en gelijk over om nooit meer weer te komen' Mijn jongste echter heeft continue spruw en besmet mij ook telkens weer. Niets helpt. En als het eindelijk verdwenen is komt het net zo makkelijk weer terug. Zo is h zelf al geeest dat terwijl ik was aant behandelen de spruw vermeerderd en je raad het al, mij weer besmet. Dactarin helpt totaal niet. En ja ik behandel gelijk het hoort. Zelfs de dosis verhogen helpt niet. Azijn helpt ook niet.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.