Alles over voedselallergie bij baby's
Bij 2-3% van de zuigelingen in Nederland komt voedselallergie voor. Wij vertellen je graag alles over voedselallergie bij baby's en de symptomen in dit artikel.
Bij 2-3% van de zuigelingen in Nederland komt voedselallergie voor. Bij kinderen die borstvoeding krijgen is de kans op voedselallergie maar 0,5%. Tussen de 5 en 15% van de kinderen heeft kans op het ontstaan van allergieën zoals hooikoorts, astma of eczeem. Heeft een familielid in de eerste graad zo’n type allergie, dan heeft het kind 20-40% kans op dezelfde allergie. Bij twee familieleden in de eerste graad is dit al 40-60%. Wanneer beide ouders dezelfde type allergie, dan heeft het kind 50-80% kans op dezelfde voedselallergie.
Wat is voedselallergie?
Als je immuunsysteem antistoffen maakt tegen sommige eiwitten of delen van eiwitten in het voedsel, noemen we het een voedselallergie. Dit kunnen eiwitten zijn die in koemelk, vis of eieren voorkomen. Wanneer iemand allergisch is voor bepaalde eiwitten, noemen we deze eiwitten allergenen. Deze allergenen worden door het lichaam beschouwd als indringers die moeten worden uitgeschakeld, wat verschillende klachten kan veroorzaken.
Een voedselallergie komt bij baby’s en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Hun darmen zijn nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor eiwitten in voeding niet helemaal afgebroken worden, zoals bij een koelmelkallergie. Vaak kunnen deze eiwitten wel verdragen worden als de darmen volledig gerijpt zijn, na ruim een jaar, en zijn ze over hun allergie gegroeid. Deze kinderen hebben wel een grotere kans op hooikoorts of gevoeligheid voor huisdieren of huisstofmijt op latere leeftijd. Oudere kinderen en volwassenen kunnen echter nog steeds een voedselallergie hebben, maar dan meestal niet voor koemelk, maar voor bijvoorbeeld noten, fruit of kruiden, dit is vaak levenslang.
Hoe herken ik een allergische reactie?
Meestal treed een allergische reactie binnen een aantal minuten op na het innemen of aanraken met het allergeen. Bij bijvoorbeeld een notenallergie kan dit zich uiten door een directe zwelling in de mond- en keelholte. Andere allergische reacties treden overigens pas uren of zelfs dagen later op. Bij baby’s en jonge kinderen komen maag-darm-, oog-, luchtweg en/of huidklachten het meeste voor. Een aantal voorbeelden:
- Maag-darmkanaal: buikpijn, krampjes, braken, reflux, stinkende ontlasting, chronische diarree, slijm en/of bloed in de ontlasting, obstipatie (ontlasting die langer dan 10 dagen uitblijft bij borstvoeding), slechte groei.
- Huid: rode vlekken, jeuk aan het gehemelte, eczeem.
- Luchtwegen: lopende neus, verstopte neus, oorontsteking, hoesten met benauwdheid, slijm, terugkerende astma aanvallen.
- Ogen: gezwollen oogleden, wallen, donkere kringen onder de ogen en ontstoken ogen.
Bij een deel van de kinderen komt allergische eczeem voor, maar meestal heeft dit niet te maken met een voedselallergie. Is het eczeem echter erger en reageert het niet op de normale behandeling, dan zou voedselallergie een mogelijkheid kunnen zijn. Een enkele keer treedt er een zeer ernstige reactie op zoals flauwvallen of bewusteloosheid, dat wordt ook een anafylactische shock genoemd.
Voedselallergie symptonen
Heeft je kleintje last van steeds dezelfde klachten? Komen er allergieën voor in de directe familie? Dan is de kans op voedselallergie groter. Overleg met je huisarts of op het consultatiebureau of je je kind wilt laten testen op allergieën. Koemelkallergie en kippenei-allergie komen het meeste voor in het eerste levensjaar. Soms is het een lange zoektocht om te vinden waar je kleintje allergisch voor is. Baby’s en jonge kinderen kunnen getest worden op allergieën, hierbij wordt gekeken naar specifieke antistoffen in het bloed. Een allergietest is echter maar een deel van de oplossing. Je kunt alleen testen of je kindje allergisch is voor die bepaalde stof, door dit allergeen uit de voeding van je kindje weg te laten en kijken of de klachten verminderen. Haal vooral niet zomaar voedingsmiddelen uit de dagelijkse voeding van je kindje, want hierdoor kunnen er voedingstekorten ontstaan. Sommige infecties zijn makkelijk te verwarren met allergische reacties, waardoor je op het verkeerde been kan worden gezet. Overleg dus altijd met een arts voordat je zelf dingen gaat uitproberen.
Heeft jouw kind een voedselallergie en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.