Snap
  • gezondheid
  • baby
  • hielprikje

Alles over het hielprikje

Binnen 7 dagen na de geboorte van jullie baby wordt er wat bloed afgenomen uit de hiel van je kind. Dit wordt ook wel het hielprikje genoemd.

Binnen 7 dagen na de geboorte van jullie baby wordt er wat bloed afgenomen uit de hiel van je kind. Dit wordt het hielprikje genoemd. Het hielprikje wordt alleen gedaan als je hiervoor toestemming hebt gegeven. Wanneer jullie nog in het ziekenhuis liggen, wordt dit gedaan door een verpleegkundige. Zijn jullie al thuis dan zal de verloskundige, iemand van de GGD, de kraamverzorgster, of de huisarts bij je thuis komen. Hier wordt meestal telefonisch een afspraak over gemaakt. Met een prikje wordt er in de onderkant of zijkant van de hiel geprikt (nooit de achterkant). Het bloed wat uit de hiel komt, wordt op een speciaal kaartje met zes rondjes opgevangen, elk rondje wordt hierbij gevuld. Zo’n hielprikje kan vervelend aanvoelen voor zo’n kleintje en je baby kan dan ook even gaan huilen. Om het zo prettig mogelijk te maken, kun je voor het hielprikje de voetjes verwarmen, bijvoorbeeld in warm water. De pijn wordt dan minder en het bloed druppelt makkelijker uit het hieltje.

 

Waarom een hielprikje?

Het bloed wat afgenomen wordt bij het hielprikje, wordt in het laboratorium onderzocht op 17 aangeboren aandoeningen, waarvan onder andere de onderstaande zeldzame ziektes:

Congenitale hypothyreoide (CHT): een aangeboren schildklierafwijking;

Fenylketonurie (PKU): ernstige stofwisselingsziekte;

Cystic Fibrosis (CF): taaislijmziekte;

Congenitaal Adrenogenitaal syndroom (AGS): een aangeboren bijnierafwijking.

Veel van deze ziektes zijn erfelijk en goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen, maar niet te genezen. Hiervoor is het echter belangrijk dat afwijking zo vroeg mogelijk ontdekt worden voordat er al teveel geestelijke of lichamelijke schade is. Om deze reden wordt het bloed van je kindje zo vroeg onderzocht.

De hielprik is gratis en niet verplicht. Het wordt echter wel aangeraden om het af te laten nemen, zodat je er vroeg bij bent, mocht de uitslag afwijkend zijn.

 

Geen nieuws, goed nieuws?

Bij het hielprikje geldt inderdaad: geen nieuws is goed nieuws. Je krijgt enkel binnen 4 weken bericht van je huisarts, wanneer de uitslag afwijkend is.

Wel kan het voorkomen dat de uitslag van het eerste hielprikje niet helemaal duidelijk is. In dit geval zal er binnen 2 weken weer een hielprik gedaan worden. Van deze uitslag krijg je altijd binnen 4 weken een bericht.

Ook zal er bij een afwijkende uitslag verder onderzoek nodig zijn, omdat het weinige bloed wat bij een hielprik afgenomen is, geen 100% zekerheid geeft. Daarom zal je kindje verder onderzocht worden in een academisch ziekenhuis door de kinderarts, zodat een specialist verder kan kijken en eventueel zo snel mogelijk begonnen kan worden met de juiste behandeling.

 

Nog geen hielprikje afgenomen

Is er binnen 7 dagen geen hielprik afgenomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met het RIVM-DCP (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s) in jouw regio.

 

Heb jij ervaring met een afwijkende uitslag bij het hielprikje? Wij horen graag je ervaringen.

 

Geschreven door mama Mayra

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.