Snap
  • gezondheid
  • baby
  • geboortevlekken
  • geboortevlek

Alles over geboortevlekken

De naam zegt het eigenlijk al: geboortevlekken zijn vlekken die een baby soms gelijk of redelijk snel na de geboorte krijgt. Er zijn verschillende soorten geboortevlekken. Wat zijn er nu eigenlijk voor geboortevlekken en komt je baby er nog wel van af?

De meest bekende geboortevlek: de ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is de meest bekende geboortevlek en komt naar schatting voor bij 30 tot 40% van de baby`s. Deze ontsiering van de huid ontstaat door uitgezette bloedvaatjes tijdens de zwangerschap en komt vooral voor op de oogleden, in de nek of op de neusvleugels van de baby. Je ziet daar een soort rozerode verkleuring. Een ooievaarsbeet is erg onschuldig en verdwijnt normaal gesproken voor het tweede jaar helemaal vanzelf. Ooievaarsbeten in de nek kunnen wel langer blijven zitten, maar vallen meestal niet of nauwelijks op.

De aardbeienvlek

Ruim 10 procent van de jonge kinderen heeft een aardbeienvlek. In enkele gevallen is deze vlek al meteen na de geboorte zichtbaar, maar meestal is dat pas het geval als de baby 4 tot 6 weken oud is. Een aardbeienvlek ontstaat door dicht op elkaar gepakte bloedvaatjes en deze geboortevlek is over het algemeen voor de negende verjaardag verdwenen. Wanneer de aardbeienvlek zich in de buurt van de ogen en/of mond bevindt is soms een operatie of behandeling noodzakelijk.

De mongolenvlek

Deze vlekken hebben niets met het Syndroom van Down te maken, maar komen voornamelijk voor bij donkergetinte baby`s. Door het niet goed verplaatsen van pigmentcellen tijdens de zwangerschap kan de huid op de billen of onderrug van de baby deels blauw verkleuren. Voor het vierde jaar zijn mongolenvlekken meestal weer verdwenen.

De wijnvlek

Ongeveer 3 op de 1000 baby`s heeft een wijnvlek. Een wijnvlek is vrij groot en donkerrood. Deze aangeboren vaatafwijking verdwijnt helaas niet vanzelf. Zowel laserbehandeling als camouflagetherapie kan een optie zijn.

De café au lait vlek

Café au lait vlekken ontstaan vaak bij de geboorte, maar zijn vaak pas zichtbaar rond de tweede verjaardag. Zoals de naam al doet vermoeden zien de vlekken er een beetje uit als koffie met melk. De vlekken ontstaan als het ware door een ‘pigmentfoutje’ van de huid en zijn meestal onschuldig. Wanneer er meerdere café au lait vlekken zichtbaar zijn is het wel raadzaam om een arts te raadplegen, omdat er dan sprake kan zijn van de chronische ziekte Neurofibromatose.

Heeft jouw kind een geboortevlek? Reageer ook!

's avatar
10 jaar geleden

Onze zoon heeft gelukkig alleen maar een ooievaarsbeet in zijn nek. We waren heel alert op café au lait vlekken want dat had geduid op neurofibromatose type 1 (NF 1). Ik heb dit zelf en de kans dat ik het door zou geven was 50%. Gelukkig kon via DNA onderzoek dit uitgesloten worden bij onze zoon. Overigens waren deze vlekken bij mij al vlak na mijn geboorte deze vlekken zichtbaar. Als de vader of moeder geen NF heeft hoef je voor 1 klein vlekje nog niet bang te zijn voor NF maar houd het wel in de gaten en heb het er over bij je huisarts of consultatiebureau. Vind je dat je kind achter loopt in zijn of haar ontwikkeling en je kind heeft dit soort vlekken, vertel het er dan bij dit is ook een onderdeel hiervan. Wil je meer info kijk dan op de site van de ledenvereniging www.neurofibromatose.nl

mimjo's avatar
10 jaar geleden

Milo is 22 maanden en is geboren met een moedervlek achter op z'n rechter bovenbeen. verder heeft hij een cafe au lait op z'n voorhoofd en een ooievaarsbeet in z'n nek, die met het warme weer ook veel roder is dan normaal.

Marieke80's avatar
10 jaar geleden

Geen grote vlekken bij mijn jongens, maar wel heel veel heel schattige sproetjes en moedervlekjes.

's avatar
10 jaar geleden

Ons meisje had op haar rug een aardbeienvlek. Ze is nu 6 en het vlekje is nog heel licht te zien. Ik zelf heb op mijn been een grote moedervlek. Ik laat hem elk jaar controleren, maar er is gelukkig niks mee aan de hand.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.